NieuwsOlijfolieSmaken

Olijfolie geschikt als astronautenvoer

Vorig jaar nam de Italiaanse astronaute Samantha Cristoforetti zeven flessen Italiaanse extra vergine olijfolie mee naar het Internationaal Ruimte Station ISS. Dat moest een beetje smaak aan haar astronautenvoer geven. Men wilde echter ook weten hoe olijfolie in de ruimte reageert en wat de invloed is op de gezondheid van de bemanning tijdens het verblijf. De conclusie van het onderzoek is nu bekend: Olijfolie zeer geschikt als astronautenvoer! Zelfs na zes maanden in de ruimte behoudt extra vierge olijfolie zijn gezonde eigenschappen. Het gebrek aan zwaartekracht en kosmische straling hebben geen effect op het product. Wie weet groeien er ooit olijfbomen op Mars…

Extra-Virgin Olive Oil in Space (Evoos) was de naam van het experiment. De Italiaanse ruimtevaartorganisatie, agrobond Coldiretti en olijfolievereniging Unaprol werkten samen. In een laboratorium in Calabrië werden de monsters uit de ruimte vergeleken met olie die gewoon op aarde was gebleven. De geteste olie was van topkwaliteit en afkomstig uit verschillende regio’s, geperst uit maar één olijfras.  Interessant is verder dat een speciale verpakking werd ontwikkeld om de olie te beschermen. Wie weet zien we deze net als veel andere ruimtevindingen nog een keer terug in de speciaalzaak.

Astronaut

Om meisjes voor ruimtevaart te interesseren bracht Mattel samen met de ESA een barbiepop van Samantha Cristoforetti uit. Foto: ESA/Mattel

Samantha Cristoforetti is Italië ’s nationale ruimtevaart trots. Er werd zelfs een echte barbiepop van haar gemaakt. In 2015 was ze de eerste Italiaanse vrouw in de ruimte. Speciaal voor haar werd toen een espressomachine voor in het ruimtestation ontwikkeld. Het zwarte Italiaanse goud moest ze wel met een rietje drinken. Dit keer nam ze dus een ander Italiaanse icoon mee voor haar menu. Iedere astronaut mag namelijk zijn eigen favoriete eten als extraatje meenemen.

Gezond

Olijfolie geschikt als astronautenvoer
Olijfolie geschikt als astronautenvoer

Uit tal van wetenschappelijke studies is gebleken dat extra vierge olijfolie een zeer positief effect heeft op de gezondheid. Het mediterrane dieet op basis van olijfolie, werd vorig jaar in Amerika tot het beste ter wereld uitgeroepen. Italianen gebruiken per persoon zo’n 8 liter extra vierge olijfolie per persoon per jaar. Een gezin besteedt er 117 euro per jaar aan. Slechts 3% van de Italianen laat de olie staan. Italianen gaan vaak voor het gemak van de supermarkt, maar de belangstelling voor het direct kopen bij de boer neemt toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button