NieuwsSmaken

Kastanjefeesten in Italië

Onlangs mochten we ons bekwamen in het zogenaamde törggelen. Dat is een traditie in de Noord-Italiaanse regio Zuid Tirol (Alto Adige) die zich in de maand oktober afspeelt en waarbij de tamme kastanje, in Zuid-Tirol ‘keschtn’ genoemd, de hoofdrol speelt. Samen met de jonge wijn geniet de bevolking bij de wijnboerderijen van de kastanjes en eenvoudige gerechten waarbij het sociale aspect misschien nog wel het belangrijkste is. “Gezellig!” zouden wij zeggen. Een aanrader is het zeker ook voor toeristen hebben we ons laten vertellen. Bezoek dan ook eens een van de kastanjefeesten in Italië

Gezond en glutenvrij

Kastanjefeesten in Italië
Kastanjes uit de Mugello streek

In heel Italië worden in de herfst kastanjes gegeten want ze zijn lekker, gezond en je kan er veel culinaire kanten meer op. Gepoft, gepureerd, gekonfijt, met chocola, in siroop, door de soep, de quiche, of de pasta. Interessant voor steeds meer mensen is dat kastanjemeel glutenvrij en je er bijvoorbeeld brood van kan bakken, eventueel gemengd met glutenvrije bloem.

Het hart van de Italiaanse kastanje productie ligt een stuk zuidelijker, vlakbij Florence in de regio Mugello. De Mugello kastanjes hebben een verfijnde smaak en zelfs de ‘beschermde oorsprongsbenaming’ van de Europese Unie, net als gorgonzola, parmezaan en champagne.

Oudste kastanjeboom ter wereld

Nog zuidelijker, op Sicilië, op de hellingen van de Etna, staat een heel bijzondere kastanjeboom. Il Castagno dei Cento Cavalli noemen ze hem, de kastanjeboom van ‘de Honderd Paarden’. Het is de grootste en oudste levende boom van zijn soort, de omvang bedraagt zo’n 68 meter. Men schat de leeftijd op meer dan 2000 jaar. De boom is uitgeroepen tot beschermd natuurmonument.

De boom wordt al eeuwenlang bestudeerd door wetenschappers en kent diverse legendes. Zo zou in 1308 Giovanna, koningin van Aragon, met haar gevolg met honderd paarden onder de boom gescholen hebben voor het onweer.

De boom is natuurlijk een bezoekje aan het gehucht Sant’alfio waard. Maar volgens een bewoner van de streek die we onlangs spraken zitten ze daar niet zo op te wachten. Men vindt het wel goed zo, lekker rustig, zonder souvenirverkopers, die zijn er in het nabij gelegen Taormina al genoeg…

Lees ook: recept voor kastanjetaart met peer, kastanjeravioli of kastanjebaba!,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button