Italiaanse kado's voor de feestdagenSmaken

Oilala! Traditioneel Italiaans oliekannetje ‘oliera’

De feestdagen laten niet al te lang meer op zich wachten en dus houden we onze oren en ogen voor u open als het gaat om leuke, originele Italiaanse cadeau’s. En we hebben er weer een, de Oliera, oilala!

Italianen zijn steevast trots op hun eeuwenoude tradities. Een van die tradities siert de werkplekken van veel Italiaanse pizzabakkers (pizzaioli): de oliera, het koperen oliekannetje.

Met het oliekannetje brengt de pizzaiolo in cirkelvormige bewegingen de olie gelijkmatig aan op de pizza voordat deze de hete houtoven in gaat. Het koperen oliekannetje is een oude Italiaanse traditie. Koper en messing waren vroeger kostbare en veelgebruikte metalen in het zuiden van Italië. De koperen oliekannetjes werden (en worden) gemaakt door geschoolde ambachtslieden. De binnenkant wordt afgewerkt met tin om het kannetje geschikt te maken voor gebruik bij etenswaren. De Napolitaanse vereniging van pizzabakkers schrijft het gebruik van een koperen oliekannetje zelfs expliciet voor aan haar leden, ter behoud van de traditie.

Het kannetje in gebruik
Het kannetje in gebruik

Stefan Tibben besloot deze schitterende Napolitaanse traditie naar Nederland te halen. De lieflijke, handgemaakte kannetjes zijn er in verschillende maten en hoeven natuurlijk niet per se voor de pizza te worden gebruikt.

De kleinste variant kost € 53,50. Op de website van Stefan kan het kannetje besteld worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button