FilmKunst, film, muziekNieuws

Non Essere Cattivo is de Italiaanse inzending voor de Oscar

De Italiaanse filmassociatie heeft besloten om de film Non Essere Cattivo van Claudio Caligari in te zenden voor de Oscarnominatie voor beste buitenlandse film. Op 14 januari 2016 weten we of de film meedingt voor de Academy Awards. 28 februari 2016 wordt de grote winnaar bekend gemaakt. In 2014 won de Italiaanse film La Grande Belleza de meest prestigieuze filmprijs.

non-essere-cattivo-posterDe regisseur van de film, Claudio Caligari, overleed begin dit jaar op 67-jarige leeftijd aan kanker vlak na de opnames. Hij maakte de première van misschien wel zijn meesterwerk begin september niet mee. De rauwe en vaak ook keiharde film die soms aan Trainspotting doet denken gaat over twee vrienden die een leven vol drugs en alcohol leiden. De film roept volgens een van de producers een onophoudelijke golf aan emoties op.

Het verhaal speelt in de buitenwijken tussen Rome en Ostia waar ook de vermaarde regisseur Pier Paolo Pasolini zijn films opnam. Pasolini werd in 1975 gruwelijk vermoord in Ostia, zijn geest hangt boven de film van Caligari.

Voor de hoofdrolspelers, Vittorio and Cesare, telt alleen geld, luxe auto’s, nachtclubs en vele soorten drugs. De twintigers zijn voortdurend op zoek naar eigen succes, verslaafd aan alle genotsmiddelen. Dat leidt tot veel spanningen, zeker als Vittorio Linda ontmoet en hij Cesare laat vallen. Hun vriendschap is echter ijzersterk, ze komen later weer samen, als broeders voor het leven.

[divider][divider]

Bijzonder is dat de regisseur een van zijn eerdere films, Amore Tossico uit de jaren tachtig, als inspiratiebron gebruikt heeft. Sterker, de films beginnen met precies dezelfde scene, exact op dezelfde locatie opgenomen.

Claudio Caligari bezig aan zijn laatste klus.
Claudio Caligari bezig aan zijn laatste klus.

Keuze uit 9 films

9 films streden voor de begeerde nominatie. De Associazione Nazionale Industrie Cinematografiche Audiovisive Multimediali koos Non Essere Cattivo uit onderstaande lijst. Alle films kwamen uit in Italië in de periode van 1 oktober 2014 tot 31 september 2015. Mia Madre is op dit moment te zien in de Nederlandse bioscoop (lees meer). Naar onze verwachting zullen ook andere films uit deze lijst binnenkort in Nederland te zien zijn.

  • Il giovane favoloso van Mario Martone met Elio Germano en Michele Riondino.
  • Latin Lover van Cristina Comencini met Virna Lisi.
  • L’attesa van Piero Messina met Juliette Binoche.
  • Mia madre van Nanni Moretti met Margherita Buy en John Turturro.
  • Nessuno si salva da solo van Sergio Castellitto met Riccardo Scamarcio en Jasmine Trinca.
  • Non essere cattivo van Claudio Caligari met Luca Marinelli en Alessandro Borghi.
  • Per amor vostro van Giuseppe M. Gaudino met Valeria Golino.
  • Sangue del mio sangue van Marco Bellocchio met Filippo Timi en Alba Rohrwacher.
  • Vergine giurata van Laura Bispuri met Alba Rohrwacher en Lars Eidinger.

non-essere-cativo-oscar

 

Bekijk de trailer van Non Essere Cattivo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button