Italiaanse restaurantsNieuws

Nominaties beste Italiaans restaurant van Nederland 2013 bekend

Al drie jaar organiseert Italië Magazine de verkiezing Beste Italiaans Restaurant van Nederland. Een verkiezing die de top van de Italiaanse gastronomie in Nederland eert, want om de echte Italiaanse keuken te proeven hoef je niet per se naar Italië. Wel is het zo dat er veel Italiaanse restaurants zijn die zich (net als de Chinese) hebben aangepast aan de Hollandse voorkeuren en gebruiken. Zo is de Pizza Shoarma of Hawaï een echte topper in de Lage Landen maar op geen enkele menukaart in Italië te vinden. Deze restaurateurs maken geen kans op de overwinning.

LogoverkiezingGenomineerden

De genomineerden van 2013 hechten sterk aan de Italiaanse keukentradities en koken met traditionele passie en, zoals gebruikelijk in Italië, de beste ingrediënten. Onlangs werden de 10 genomineerden van dit jaar bekend gemaakt en Il Giornale las gelukkig weer een aantal nieuwe namen. Een paar kenden we via de bestaande keurmerken als de Accademia Italiana della Cucina of de Ospitalità Italiana, maar de jury wist ook een paar onbekende restaurants te selecteren waar we erg nieuwsgierig naar zijn.

Carmine Guidice en zijn vrouw vierde dit jaar hun 20-jarig jubileum
Carmine Guidice en zijn vrouw vierde dit jaar hun 20-jarig jubileum van restaurant Pasta e vino in Beek

Zuid-Limburg

Om uitmuntend Italiaans te eten is een reisje naar Zuid-Limburg het overwegen waard. Vorig jaar kwam de winnaar van de verkiezing, Mediterraneo Maastricht, al uit deze erkende culinaire provincie die natuurlijk het dichtst bij Italië ligt. Dit jaar zien we de nieuwkomelingen Schatull uit Vaals en Pasta e vino uit Beek in de lijst. In dit laatste restaurant zwaait Carmine Guidice uit het zuiden van Italië de scepter. Hij werd na een vakantie verliefd op Nederland en, zoals dat wel vaker gaat, op een charmante Limburgse mevrouw. 20 jaar geleden opende hij zijn restaurant waar de authentieke keuken heilig is.

Pino Melani won de verkiezing in 2012. Op de achtergrond zijn vrouw Angelika

Ruim 200 kilometer noordelijker werd Pietro D’andrea ook verliefd. Samen met zijn vrouw startte hij in het centrum van Elburg in 1994 hun huidige restaurant Da Pietro. Bekende gidsen en keurmerken wisten dit restaurant nog niet te vinden. Erg leuk is dat Pietro iedere zondag van 12.00 tot 15.00 uur een Italiaanse familiebrunch organiseert, zoals dat in Italië gebruikelijk is. (update 2019: Pietro is verhuisd naar Zwolle en runt nu restaurant d’Andreas)

Tot slot zijn we erg nieuwsgierig naar nieuwkomer Al bàcaro Amsterdam, die erg goede recensies op internet scoort.

Criteria

De restaurants kunnen niet zomaar met de eer gaan strijken, er is een pakket van eisen waar aan ze moeten voldoen:

  • De chef-kok moet van Italiaanse afkomst zijn.
  • De kaart moet Italiaans zijn en een goede selectie Italiaanse wijnen bevatten.
  • De keuken moet gebruikmaken van verse ingrediënten en Italiaanse producten.

De winnaar van 2013?

Als we misschien een gokje mogen wagen kiezen we voor Cucina Italiana Deventer of Segugio Amsterdam. Deze restaurants werden in 2011 en 2o12 namelijk ook al genomineerd, een keer moet het toch raak zijn nietwaar?!.

Genomineerden Italiaans Restaurant van het jaar 2013

  • Cucina Italiana, Deventer.  Nominatie 2011 en 2012
  • Segugio,  Amsterdam. Nominatie 2011 en 2012. Keurmerk Ospitalità Italiana
  • Pianeta terra, Amsterdam. Nominatie 2012. Onderscheiding Accademia
  • Primo Piano, Brielle. Eerste nominatie. Keurmerk Ospitalità Italiana
  • Schatull, Vaals. Eerste nominatie. Keurmerk Ospitalità Italiana
  • Vino e Cucina, Den Haag. Eerste nominatie. Keurmerk Ospitalità Italiana
  • Al bàcaro, Amsterdam. Eerste nominatie
  • Pasta e vino, Beek. Eerste nominatie
  • Da Pietro, Elburg. Eerste nominatie
  • Rossetti, Velp. Eerste nominatie

De feestelijke prijsuitreiking vindt op 16 september plaats.

Bekijk de uitslag van 2011
Bekijk de uitslag van 2012
UPDATEBekijk de uitslag van 2013
Meer lekkere Italianen volgens het blad Lekker en andere bekende gidsen.

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button