Italiaanse restaurantsNieuwsSmaken

Nominaties beste Italiaan van Nederland 2023

Al sinds 2011 organiseert Italië Magazine de verkiezing voor de beste Italiaan van Nederland. Waar eet je net zo lekker als in Italië is de grote vraag die 19 juni tijdens de grote finale wordt beantwoord. Op het lijstje zien we nieuwkomers en bekende namen. Dit zijn de nominaties beste Italiaan van Nederland 2023!

Net terug uit Italië hopen we altijd net zo lekker Italiaans buiten de deur te eten, maar dat valt niet altijd mee. Er is veel kaf onder het koren en ondanks dat de nieuwe, hippe, op de Italiaanse keuken gebaseerde eettenten zeker niet altijd slecht eten serveren, slaan ze op het terrein van traditie en authentieke gerechten en ingrediënten regelmatig de plank mis. Dat is de echte Italiaan een doorn in het oog. Die wil, trots als hij is, niet dat het goede imago van de Italiaanse keuken verloren gaat door de succesnummers niet op authentieke wijze te bereiden.

Keurmerken

Er zijn gelukkig een aantal keurmerken die ons de goede richting op leiden. In deze restaurants wordt in ieder geval geen pizza shoarma of hawaï geserveerd! Veel van de genomineerden hebben al zo’n keurmerk. Ze hechten sterk aan de Italiaanse keukentradities. Ze koken met traditionele passie en, zoals gebruikelijk in Italië, met de beste ingrediënten. De criteria om voor Italiaanse Restaurant van het Jaar in aanmerking te komen zijn;

  • De chef-kok moet van Italiaanse afkomst zijn.
  • De kaart moet Italiaans zijn en een goede selectie Italiaanse wijnen bevatten.
  • De keuken moet gebruikmaken van verse ingrediënten en Italiaanse producten.

Bekende namen

In 2016 ging de prijs voor beste Italiaan van Nederland al eens naar Jammo Já dat dit keer opnieuw is genomineerd.

Gelukkig konden de keurmeesters na een paar horrorjaren weer volop proeven. Op de lijst met de nominaties beste Italiaan van Nederland 2023 zien we aan paar bekende en nieuwe namen.

Jammo Já uit Beesd draait al jaren mee in de top van Nederland en won in 2016 al eens de prijs. Je zou bijna denken dat hier het Nederlandse ‘jammie’ de inspiratie is geweest, om de bezoekers duidelijk te maken dat het eten er bijzonder smakelijk is. Maar niets is minder waar. Jammo Já is een Napolitaanse uitdrukking. Het betekent zoveel als  ‘Laten we gaan’ en soms ‘Kom op!’ maar ook ‘Doe even normaal’ als iemand een kulverhaal verkoopt. Die naam verraadt meteen al dat de oorsprong van eigenaren Salvatore Gallo en Giovanna Di Lauro Campanië is.

Over de ambitieuze Pasquale van Aroma in Vaassen hebben we al vaak geschreven. Onlangs kreeg het zelf een eervolle vermelding in de Michelingids 2023.

Nieuw, een pastakampioen

Nominaties beste Italiaan van Nederland 2023
Pastakampioen 2023 Gabriella Ficarelli (foto Tamara Verheij)

Als we iemand de prijs gunnen is het Gabriella Ficarelli (33) wel van restaurant Divina Cucina in Oud- Beijerland. We kennen deze dame wiens wieg uiteraard in Italië stond, van het pastakampioenschap op de Horecava 2023. Dat won ze glansrijk met haar Orecchiette Mia. Bij de oortjespasta ging een saus van klaprib (shortrib) van rund, kalfsvlees, tomatensaus en Parmezaanse kaas. Gabriella leerde deze sugo di brasato van haar overgrootmoeder in Puglia toen ze drie jaar oud was. Dit gerecht moet je dus zeker bestellen.

In 2014 kocht Gabriella op 22-jarige leeftijd haar restaurant. Na die tijd zat het zakelijk en privé niet altijd mee liet ze eerder in het blad Linda weten. Medewerkers en leveranciers konden moeilijk wennen aan een jongedame als baas. Brand en lekkages teisterden het restaurant en dan was daar natuurlijk ook nog Corona. De moeder van de ambitieuze en veerkrachtige Gabriella helpt tegenwoordig als gastvrouw in de zaak.

Rotterdam

Nominaties beste Italiaan van Nederland 2023
Salvatore Randazzo van Il Gattopardo in actie.

Na onze kritiek van een paar jaar geleden hebben de Amsterdamse keurmeesters ontdekt dat er ook elders in Nederland op hoog niveau Italiaans wordt gekookt. Voor Italianen in Den Haag waren al veel lovende woorden, maar nu heeft men zelfs een paar keer in Rotterdam gedineerd!

Op Katendrecht opende in 2021 de deuren van Il Gattopardo en eind mei 2022 waardeerde restaurantgids Gault Millau het al met het respectabele puntenaantal van 13,5. We mochten het moment dat de buitengewoon charmante en zeer gedreven chef Salvatore Randazzo het hoorde meemaken. Hij glom van oor tot oor. Voorheen had hij samen met compagnon Vincent Muller een restaurant in Rijsbergen.

Salvatore komt van Sicilië. Het vak leerde hij van zijn ouders en grootouders. In de familie zitten verder veel patissiers dus een perfecte Babà is voor Salvatore een fluitje van een cent. Niet lang geleden demonstreerde hij hoe je Napolitaanse Babà moet maken. Het in likeur gedrenkte cakeje is een typische lekkernij uit de streek.

Nominaties beste Italiaan van Nederland 2023

Bekijk ook de nominaties van 2022

Bekijk de winnaar van 2022!

Winnaars 2011-2022

Bij de vorige winnaars kan je gegarandeerd authentiek Italiaanse eten. Dit zijn de toprestaurants van voorgaande jaren. In 2020 en 2021 heeft de verkiezing niet plaatsgevonden.

2022: Pianeta Terra uit Amsterdam en Raimondi’s Villa Rozenrust uit Leidschendam (artikel).

2019: Gio’s Cucina Casalinga uit Maastricht en Lab26 Aperitivo Club uit Hengelo (recensie).

2018: Cantina di David uit Utrecht en Risto Enoteca Pepenero uit Amsterdam

2017: Trattoria Sapori e Ricordi uit Enschede (recensie) en Eatmosfera uit Amsterdam

2016: Da Braccini uit Den Haag (gesloten) en Jammo Já uit Beesd.

2015: Schatull uit Vaals (recept) en Il Campanile uit Markelo (recencie).

2014: Segugio uit Amsterdam en Raimondi’s Villa Rozenrust uit Leidschendam.

2013: Vino e Cucina uit Den Haag en Da Pietro uit Elburg (Da Pietro is gesloten en weer gestart in Zwolle onder de naam D’Andrea’s, nominatie 2019)

2012: Mediterraneo uit Maastricht

2011: Incanto uit Amsterdam

Update: de winnaar 2023 is bekend!

Nominaties beste Italiaan van Nederland 2023 bekend

Nominaties beste Italiaan van Nederland 2023 bekend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button