NieuwsSmaken

Nog steeds op zoek naar de lekkerste pesto uit een potje

Het blijft een fascinerend fenomeen die pesto. We zijn in Nederland gek op de groene saus uit Genua, maar verkiezen de pot meestal wel boven vers. Maar wat is dan de lekkerste pesto uit een potje?

Nu is zelf pesto maken een werkje en goedkoop is het ook zeker niet. Maar dan heb je wel de echte authentieke smaak die er voor heeft gezorgd dat pesto de wereld heeft veroverd.
Maar met die authentieke smaak is iets geks, zo constateerden we deze zomer na het lezen van een pesto-test. De potjesmakers stoppen allemaal niet-originele ingrediënten in hun mix en hebben daarmee onze papillen kennelijk zo weten te verwennen, of beter gezegd misleiden,  dat we de echte, versgemaakte pesto niet meer lekker vinden. Het moet toch niet gekker worden!

Pesto-review

De bewuste pesto-test is die van de consumentenbond, dus aan de betrouwbaarheid zouden we niet hoeven te twijfelen, al is de steekproef van 40 regelmatige pesto-eters niet erg groot. In ons grote overzicht van pesto-tests constateerden we al dat sommige potjes weinig meer met het origineel te maken hebben. Geen pijnboompitten maar cashewnoten, geen olijfolie maar zonnebloemolie, geen parmezaan maar wel smaakversterkers, aroma’s en suiker (!) en tot slot zelfs aardappelen om de boel een beetje smeuïg te houden. Geen wonder dat de Italianen in het testpanel van de consumentenbond de vers gemaakte pesto als lekkerste kozen, maar niet de Hollanders…

de lekkerste pesto uit een potje
Volgens de fabrikanten vinden consumenten Cashewnoten in de pesto lekkerder. Toevallig zijn ze ook goedkoper…

De Hollanders vonden die verse helemaal niks, bah! Nee, de pot van de Lidl, die was pas lekker, en die van Grand’Italia en Jumbo, mmm! Een trieste culinaire conclusie wat ons betreft maar misschien ook niet verrassend gezien de trend van smaakvervlakking.

Fabriekspesto

Als we dan toch moeten kiezen voor een fabriekspesto dan lijkt die van  Grand’Italia na het lezen van alle pesto-tests een redelijke keus die vanwege het vele zout wel met mate moet worden gebruikt, zo hebben we zelf mogen proeven. In de meeste tests scoort de pesto van het bekende merk Bertolli slecht.

  • De uitslag van de test van de Consumentenbond onderstaand.
  • Lees ook ons complete overzicht van 5 pesto-tests.
  • De moeite waard is zeker de aflevering van de Keuringsdienst van Waarde waar men op zoek ging naar authentieke Pesto Genovese en waarin de chefkok van Jamie’s restaurant Fifteen na een hapje van de Jamie Oliver pesto vertwijfeld roept: “Eigenaardig smaakje!”
  • Klik hier voor de test van potjes pesto in de Italiaanse supermarkt.
PlaatsMerkPrijs per potjeCijfer
1Lidl, Baresa Pesto€ 0,906,8
2Grand’Italia Pesto€ 2,406,8
3Jumbo Pesto€ 1,506,7
4Aldi, de kruidencompany€ 0,906,6
5Euroshopper (AH)€ 1,406,6
6Sacia Italia€ 2,556,5
7Albert Heijn€ 1,806,4
8Plus€ 1,806,3
9Albert Heijn (vers, gekoeld)€ 2,006,2
10Bertolli€ 2,355,8

de lekkerste pesto uit een potje

de lekkerste pesto uit een potje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button