Nieuws

Nieuwjaarstradities in Italië

Het begin van het nieuwe jaar wordt altijd uitgebreid gevierd in Italië en uiteraard niet zonder een rijk gevulde tafel. La Cena di San Silvestro is in ieder restaurant in Italië een begrip. Families vieren vaak het aanbreken van het nieuwe jaar niet thuis, maar juist in een restaurant, vaak met live muziek en dans.

Vis heeft daarbij de hoofdrol, maar in sommige delen van het land staat een zampone (gevulde varkenspoot, lees het recept) op het menu, bij voorkeur met linzen. Het zou rijkdom en voorspoed brengen in het nieuwe jaar.

Er zijn overigens meer van die (regionale) rituelen, zoals het toosten met prosecco en druiven om 12 uur en het uitdelen van maretakbesjes bij je beste wensen.

Oude spullen uit het raam

Een andere traditie, die om veiligheidsredenen steeds meer aan het verdwijnen is, is het uit het raam gooien van oude spullen. Op die manier zetten ze een symbolische streep onder het verleden en vergeten ze de negatieve gebeurtenissen. Het is tijd voor een frisse start: ‘Anno Nuovo, Vita Nuova,’ oftewel Nieuw jaar, nieuw leven!

Hoewel ook de jaarwisseling traditiegetrouw een familiaire aangelegenheid is, trekken veel jongeren na het diner de stad in. Bijeen op de pleinen kijken ze naar het vuurwerk om vervolgens te dansen tot het ochtendlicht. Ook dat brengt voorspoed: wakker blijven tot de nieuwjaarszon opkomt! En verder op 1 januari? Uitbuiken en beterschap beloven: ik zal nooit meer zoveel eten en drinken.

Illegaal vuurwerk in Napels

Vuurwerk

Net als wij zijn Italianen ook gek op vuurwerk. De kans dat je vuurpijlen de lucht in ziet gaan is ook een stuk groter want ter afsluiting van de vele (religieuze) feesten wordt vaak een groots vuurwerk afgestoken. De Italianen oefenen dus wat vaker en dat werpt zijn vruchten af. Eind augustus van dit jaar won Pyroemotions di Scarpato uit Italië het internationale vuurwerkfestival van Knokke-Heist (België) met overmacht. Rond hun thuisbasis Rimini geven ze met regelmaat een grandioos slotakkoord aan diverse evenementen.

Italiaanse Vuurwerkcampagne
Italiaanse vuurwerkcampagne

Illegaal vuurwerk halen wij uit België. In Italië vormt Napels en omgeving, zoals wel vaker, het hart van de illegale handel. De afgelopen dagen haalde de politie weer tonnen aan illegaal vuurwerk op, vaak verhandeld door de Camorra. Op deze oudjaarsdag werd er nog een complete auto opgeblazen vol met vuurwerk. De illegale rotjes die in Napels te koop zijn lijken dan ook meer op anti-tankmijnen. De klassieke strijker is er niets bij.

Vuurwerk leidt in Italië jaarlijks tot meer dan 500 gewonden en enkele doden. De meeste slachtoffers vallen in Napels. Burgemeester Mimmo Giorgiano van San Giorgio a Cremano, een stadje in de buurt, liet daarom een waarschuwingscampagne maken. Hij hing afgelopen week de stad vol met schokkende posters die mensen bewust moeten maken van de gevaren van met name het krachtige illegale vuurwerk.

Gennaio 6

Met Driekoningen wordt de Italiaanse kerstperiode officieel afgesloten. Dat hoef je de kinderen niet te vertellen, want zij wachten al dagen op de komst van Befana, een oude vrouw die zich vliegend verplaatst per bezemsteel.

Dit feest vertoont opvallende gelijkenissen met onze goedheiligman en is vannacht op zoek naar kindje Jezus. Onderweg stopt ze snoep en cadeautjes in de sokken van lieve kinderen en wie stout is, krijgt steenkolen. Nu mag de kerstversiering weg en het laatste stukje Panettone dat vandaag gegeten wordt brengt gezondheid in het nieuwe jaar. Na vandaag mag ook pas de kerstboom opgeruimd worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button