Nieuws

Nieuwjaar en La Befana in Italië

Het begin van het nieuwe jaar wordt altijd uitgebreid gevierd in Italië en uiteraard niet zonder een rijk gevulde tafel. La Cena di San Silvestro is in ieder restaurant in Italië een begrip. Families vieren vaak het aanbreken van het nieuwe jaar niet thuis, maar juist in een restaurant, vaak met live muziek en dans. Vis heeft daarbij de hoofdrol, maar in sommige delen van het land staat een zampone (gevulde varkenspoot) op het menu, bij voorkeur met linzen. Het zou rijkdom en voorspoed brengen in het nieuwe jaar.

Er zijn overigens meer van die (regionale) rituelen, zoals het toosten met Prosecco en druiven om 12 uur en het uitdelen van maretakbesjes bij je beste wensen.

Een andere traditie, die om veiligheidsredenen steeds meer aan het verdwijnen is, is het uit het raam gooien van oude spullen. Op die manier zetten ze een symbolische streep onder het verleden en vergeten ze de negatieve gebeurtenissen. Het is tijd voor een frisse start: ‘Anno Nuovo, Vita Nuova,’ oftewel Nieuw jaar, nieuw leven! Hoewel ook de jaarwisseling traditiegetrouw een familiaire aangelegenheid is, trekken veel jongeren na het diner de stad in. Bijeen op de pleinen kijken ze naar het vuurwerk om vervolgens te dansen tot het ochtendlicht. Ook dat brengt voorspoed: wakker blijven tot de nieuwjaarszon opkomt!

En verder op 1 januari? Uitbuiken en beterschap beloven: ik zal nooit meer zoveel eten en drinken.

Gennaio 6

Met Driekoningen wordt de Italiaanse kerstperiode officieel afgesloten. Dat hoef je de kinderen niet te vertellen, want zij wachten al dagen op de komst van Befana, een oude vrouw die zich vliegend verplaatst per bezemsteel. Dit feest vertoont opvallende gelijkenissen met onze goedheiligman. Onderweg stopt ze snoep en cadeautjes in de sokken van lieve kinderen en wie stout is, krijgt steenkolen. Nu mag de kerstversiering weg en het laatste stukje Panettone dat vandaag gegeten wordt brengt gezondheid in het nieuwe jaar. Na vandaag mag ook pas de Kerstboom opgeruimd worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button