Nieuwe wetgeving kaas van rauwe melk
Kaas van rauwe melk kent een groeiende populariteit maar het eten is niet altijd zonder risico’s. Na een aantal tragische incidenten met kleine kinderen, verplicht Italië producenten om op het etiket van deze kazen een waarschuwing te plaatsen. Ook Nederland heeft de regels rondom de verkoop per 1 januari 2025 aangescherpt
De bekende druppel in Italië was het overlijden van een 3-jarig kind vorig jaar. Dat had ernstige nierproblemen overgehouden na het eten van ongepasteuriseerde kaas tijdens de vakantie. Zijn ouders zochten de publiciteit en dat leidde uiteindelijk tot nieuwe wetgeving. Het was in Italië al vaker voorgekomen dat kinderen ernstig ziek werden of zelfs overleden na het consumeren van rauwe melk. Op de etiketten van rauwmelkse zuivelproducten moeten de potentiële risico’s van deze producten voor kinderen jonger dan 10 jaar, ouderen en personen met immunosuppressie nu duidelijk worden vermeld.
Tekst op verpakking met waarschuwing
In Nederland moet vanaf dit jaar op de verpakking van rauwe melk de volgende waarschuwing komen: Rauwe melk/biest/room* gebruiken op de dag van aankoop * geef schadelijke bacteriën geen kans * koken voor gebruik aanbevolen.” Verder mag per 1 januari verse rauwe melk uitsluitend nog direct bij de boer worden verkocht. Winkels mogen nog wel diepgevroren rauwe melk of room verkopen. Tot slot moeten producenten nu maandelijks aantonen dat hun melk en room vrij is van ziekteverwekkers.
Nieuwe wetgeving kaas van rauwe melk
Nieuwe wetgeving kaas van rauwe melk