Italiaanse modeItaliaanse samenlevingNieuwsStile Italiano

Italiaanse uniformen

Ordetroepen strak in pak

‘Die pet past ons allemaal’. De slogan moest de Nederlandse politie ooit wat meer aaibaarheid geven. Italianen lachen er om. Daar hebben de brigadiers der veiligheid geen boodschap aan one-size-fits-all en aaibaar zijn ze al helemaal niet. Nee, in Italië hebben de polizia, carabinieri en bersaglieri zo hun eigen disciplinaire mores en kledingcodes. Dat gaat onze oom agent boven de pet. 

Italië is een land van stijl en mode. Geen wonder dat ook de diverse politie-eenheden zich gewillig in de mooiste uniformen laten hijsen. Neem de leden van l’Arma dei Carabinieri, die in een originele Valentino op boeven jagen. De Italiaanse ontwerper had maling aan het traditionele blauw bij de andere Europese politiekorpsen en koos voor een zwart uniform, gecombineerd met een zilveren vlam en rode banden langs het been.

Zelfs Italiaanse boswachters stijlvol in uniform, La Guardia Forestale. Onder het embleem van de dienst

En waar de Nederlandse agent fluorescerend gele strepen draagt, hebben de Carabinieri een witte band over de borst, waarin ook de munitie wordt gedragen. Praktisch en stijlvol, naar de hand van een topontwerper. In welk land kunnen ze dat zeggen? Modeontwerper Addy van den Krommenacker, die ook in Milaan werkt: “Ik moest wennen aan de nieuwe sportieve, stoere look van de Nederlandse agenten, vooral die fluorescerende band. Ik ben natuurlijk veel in Italië en daar heeft de politie gewoon dé perfecte uniformen. Maar ja, daar zitten ze ook allemaal íets strakker in het pak, haha.” 

Historie van de Carabinieri

De Italiaanse Carabinieri is overigens niet helemaal te vergelijken met de Nederlandse politie, eerder met onze Marechaussee, maar dan met ruimere bevoegdheden. Zij fungeren als de militaire politie, die ook wordt ingezet op zwaardere zaken, zoals de strijd tegen de maffia. Tja, en dan moet je goed gestyled voor de dag komen.

Het korps werd ruim 200 jaar geleden opgericht in opdracht van Koning Vittorio Emanuele I di Savoia met als doel: criminaliteit onderdrukken en de gemeenschap dienen. In die tijd – ver voor Valentino Garavani – waren de leden minder opvallend gekleed, maar wel bewapend met een karabijn. Een vooropleiding was in het begin niet nodig. Sterker nog, in de vorige eeuw verkozen heel veel jongens de Carabinieri als dienstplicht, boven hun schoolopleiding. Lekker stoer, lekker schieten!

Uit die tijd stammen ook de eerste moppen over de intelligentie van carabinieri. Marleen Rohmensen kan er op DitisItalie.nl over meepraten: “In de tijd dat ik in Italië woonde heb ik veel Italiaanse moppen over de Carabinieri aangehoord en er ook vreselijk om gelachen – hoe flauwer, hoe grappiger. Ik ontdekte ook dat een aantal van onze Belgenmoppen zich prima leenden voor een één-op-één-vertaling in het Italiaans, met de carabinieri als middelpunt. Succes verzekerd tijdens een Italiaans feestje.”

Anno 2020 is de dienstplicht ook in Italië verleden tijd en zijn de leden van de Carabinieri wel degelijk goed getraind. De ruim 100.000 medewerkers vallen tegenwoordig deels onder het Ministerie van Defensie en deels onder het Ministerie van Binnenlandse zaken.  

Ook strak in pak, de Polizia Stradale, de verkeerspolitie
Embleem van de Polizia di Stato

Soorten en (mode)maten politiekorpsen

De Arma dei Carabinieri mag voor ons dan het bekendste ‘politiekorps’ van Italië zijn, de zogenoemde Forze dell’Ordine is veel uitgebreider.

I Vigili Urbani, ook wel Polizia municipale genoemd, is de gemeentepolitie. Zij worden betaald door de gemeente.

I Vigili Urbani, de gemeentepolitie

In de provincie en op het platteland houdt de Polizia di Stato een oogje in het zeil, een beetje vergelijkbaar met de vroegere rijkspolitie, zoals wij die kenden.

De Polizia Penitenziaria opereert binnen de gevangenis en zorgt daarnaast voor vervoer van gevangenen van en naar de rechtbank.

Boevenbewaarders, de Polizia Penitenziaria.

De Italiaanse Guardia di Finanza is een militaire politiedienst, die verantwoordelijk is voor de opsporing van fiscale delicten en fraude, maar ze gaat ook over de bewaking van de Italiaanse grenzen, inclusief de douane. Dit is zo’n beetje de duurste eenheid, ook vanwege de vele honderden auto’s, boten en helikopters.

Het Agenzia delle Dogane helpt ze een handje bij de diverse grensposten.

La Guardia di Finanza

De Guardia Costiera tot slot, waakt over de nationale wateren en hebben bijvoorbeeld de handen vol aan de vele vluchtelingen.

De kustwacht. La Guardia Costiera , is in stijlvol wit gekleed

Het spreekt vanzelf dat al deze agenten niet willen achterblijven bij hun modieuze collega’s van de Carabinieri. Een topontwerper hebben ze niet kunnen strikken, maar de uniformen mogen er zijn. Zo dragen de leden van I Vigili Urbani (gemeentepolitie) in de zomer een wit en in de winter een blauw uniform. De staatspolitie La Polizia di Stato kenmerkt zich door een donkerblauwe jas met een lichtblauwe broek, terwijl agenten van La Guardia di Finanza (douane) en de ‘boswachters’ van La Guardia Forestale in het grijs opereren.

Op zee is de politie vooral traditioneel gekleed: blauwzwart met een wit overhemd en een witte pet.

Guardia Costiera logo

Helm met veren, de Bersaglieri

De Bersaglieri mogen op deze pagina’s niet ontbreken. Ook zij dienden, in hun markante klederdracht met zwarte veren, de orde en veiligheid in Italië. In de regio Piemonte beter gezegd, want we beschrijven hier de elitetroepen van het voormalig Piemontees garderegiment. De scherpschutters waren lichte infanteristen die voor de voorhoede van de hoofdmacht ingezet konden worden, maar ook in kleine groepjes opereerden. Ze hebben een belangrijke rol gespeeld ten tijde van de Italiaanse eenwording, bijvoorbeeld bij de bestorming van de brug van Goito in Mantua. Beroemd werden ze in 1870, toen ze over de Porta Pia de stad Rome binnentrokken. Het doel was een einde te maken aan de kerkmacht in die periode.

De Bersaglieri laten zich zelden zien in het openbaar, maar een uitzondering geldt voor de blaaskapel van de scherpschutters. Ze zijn niet alleen herkenbaar aan de zwarte verenbos op hun helm of galahoed, maar ook aan hun snelle optreden. De trompetters rennen tijdens defilés en parades alsof ze achterna gezeten worden en ondertussen wordt er ‘gewoon’ geblazen. Overigens, de hoed wordt nog altijd traditioneel schuin naar rechts gedragen, ook tijdens optredens. Op deze manier beschermt de brede rand het belangrijke rechteroog tegen de zon. 

Tot slot, wie veel Rai1 heeft gekeken herkend hem, Il Colonnelo, zoals de weerman van de staatsomroep RAI word genoemd. Ook hij is altijd in uniform want hij is van de Aeronautica Militare.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button