Kunst, film, muziekMuziekNieuws

Nieuwe Italiaanse nummer één in Top2000

Ook dit jaar zochten we weer met een vergrootglas in de Top2000 naar de hits uit Italië. Dat waren er helaas weer niet veel. Maar er is wel een nieuwe Italiaanse nummer één in de Top2000!

Time To Say Goodbye van Andrea Bocelli & Sarah Brightman was jaren het best genoteerde Italiaanse nummer in de Top2000. Het is zelfs de enige Italiaanstalige hit geweest die ooit de top 100 haalde (2007). Maar nu is er een einde gekomen aan de hegemonie van het liedje, echter, niet van de artiest! Andrea Bocelli heeft nog steeds de hoogste notering, alleen nu met zijn song Vivo Per Lei.

Vivo Per Lei zien we terug op plaats 441. Tien jaar lang bivakkeerde het tussen plek 800 en 1000 maar sinds een paar jaar is de opmars gestart. Waar dat precies een ligt kunnen we nog niet verklaren.

Vivo per lei (Ik leef voor haar) nam Bocelli als eerste op met zangeres Giorgia. Het nummer verscheen op hun album Bocelli uit 1995. Het nummer werd ook uitgebracht in andere talen met andere zangeressen. Er zijn zelfs versies waarin Bocelli Spaans zingt. Iets wat collega Laura Pausini nooit windeieren opleverde. In alle talen werd het lied een hit.

Het origineel van Vivo per lei is echter van de Italiaanse band O.R.O. Deze versie won in 1995 het festival Un disco per l’estate. Gatto Panceri herschreef het vervolgens voor Bocelli en Giorgia.

De overige noteringen

Op plek 530 zien we Time To Say Goodbye en op 677 de klassieker uit de film Once Upon A Time In The West van Ennio Morricone.

Eindelijk een nieuwe notering met Måneskin 

Het was alweer 16 jaar geleden dat een Italiaanse hit de Top2000 haalde. Destijds zong Eros Ramazzotti samen met Anastacia I Belong to You. Weliswaar een Engelse titel, maar ook Italiaans gezongen. Helaas zien we die niet meer terug maar eindelijk is er een nieuwe notering van songfestivalwinnaars Måneskin! Hun winnende liedje Zitti E Buoni komt meteen binnen op plek 1021.

Meer goed nieuws

Max van Paolo Conte maakte een sprongetje van plek 1181 naar 1142.

Met Måneskin als lichtpunt is het aantal Italiaanse hits in de Top2000 toch als smeltende ijskappen. Ooit waren het twintig, nu nog maar elf en de vraag is of de rockband uit Rome de komende jaren vaker succes krijgt. Maar er is goed nieuws want een aantal nummers steeg in de lijst. Bocelli’s Con Te Partiro ging van 875 naar 854. Eros Ramazzotti met Musica E van 914 naar 815 en ook zijn hits Cose Della Vita (met Tina Turner) en Se Bastasse Una Canzone stegen respectievelijk 35 en 168 plaatsen.

Il Volo van Zucchero Fornaciari steeg ook en dat is een lichtpunt. In 2014 had hij nog vier hits in de lijst.
Het succes van ‘onze Max’ kwam misschien net te laat om de hit van Paolo Conte nog verder omhoog te stuwen. Het lied maakte een sprongetje van plek 1181 naar 1142.

Vertaalde Italiaanse hits

Als we ook de van oorsprong Italiaanse composities zouden mogen meetellen, ziet de wereld er opeens heel anders uit. Borsato’s grote hits, zoals bijvoorbeeld Dromen zijn bedrog, zijn van Italiaanse liedjesschrijvers en zangers. En wist je dat zelfs René Froger van Italiaanse afkomst is? Hij staat alleen niet in de lijst.

Als we dan ook andere zangers van Italiaanse komaf meetellen wordt het echt interessant. Dan noemen we bijvoorbeeld ook Paolo Nutini op plek 70 met Iron Sky nadat eerder zijn hit New Shoes ook hoog scoorde. Deze Schotse zanger heeft een Italiaanse moeder. Lady Gaga, ster uit de grote Gucci-film, staat met vijf nummers in de lijst. Ze heeft Italiaanse wortels. Echt leuk wordt het als we ook Madonna, Frank Sinatra en Frank Zappa gaan meetellen. Allemaal met Italiaans bloed!

De Italiaanse DJ Gigi Agostino staat voor het eerst in de Top2000
De Italiaanse DJ Gigi Agostino staat met L’amour Toujours op 988. Maar niet met een Italiaans gezongen nummer.

100% Italiaans is in ieder geval Gigi D’Agostino maar die zingt dan weer in het Engels een nummer met een Franstalige titel! Je vindt hem op plek 988 met L’Amour Toujours.

Speciale vermelding verdient de Nederlandse band The Nits die al jaren in de lijst staat met Nescio (1509). Dit nummer tellen we niet mee maar heeft wel een Italiaans refrein:

Nescio
Questo paradiso
Nescio
Nella bocca del luppo
Nescio
Lo straniero ‘morto
Nescio
Questo paradiso

Ooit in de lijst

Raffaella Carra: Aha haha, A far l’amore commincia tu!

We noemen uit nostalgie nog even de Italiaanse Belgen Adamo met Dolce Paola en Rocco Granata met Marina. Van jongere datum zijn Umberto Tozzi met Ti amoGente di mare van Raf en Sincerita van Riccardo Cocciante uit 1984.

Ook dit jaar weer geen Cosi Celeste (Zucchero Fornaciari), Ti Sento (Matia Bazar) en het prachtige Luna (Alessandro Safina)

De Italiaan Giorgio Moroder produceerde I Feel Love van Donna Summer

De door veel liefhebbers gewaardeerde Italo Disco zien we ook al niet terug. Denk eens aan Pino D’Angio met Ma Quale Idea en Raffaela Carra’s A far l’amore commincia tu. Wat hadden we gehoopt dat Raffaella Carra weer in de lijst zou staan. De zangeres overleed 5 juli dit jaar. Haar hit werd later door Bob Sinclar opnieuw een succes met een remix.
Vorig jaar gebruikte Jopie Parlevliet de melodie nog voor het coronalied Tebbie nou op je muil. Maar die gaat de top2000 nooit halen vrezen we…

Denk ook eens aan de grote invloed die de Italiaan Giorgio Moroder (dit jaar 81 geworden) heeft gehad op de hedendaagse muziek. Zijn geesteskind I Feel Love, door Donna Summer vertolkt, staat ook dit jaar weer in de ranglijst.

Alle Italiaanse hits in de top2000

PositieArtiestNummerJaar
441Andrea BocelliVivo Per Lei1996
530Andrea Bocelli & Sarah BrightmanTime To Say Goodbye1997
677Ennio MorriconeOnce Upon A Time In The West1968
815Eros RamazzottiMusica E1989
854Andrea BocelliCon Te Partiro1996
1021ManeskinZitti E Buoni2021
1030Zucchero FornaciariIl Volo1996
1092Eros Ramazzotti & Tina TurnerCose Della Vita1998
1142Paolo ConteMax1988
1401Laura PausiniLa Solitudine1993
1822Eros RamazzottiSe Bastasse Una Canzone1990

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button