Italiaanse restaurantsNieuwsSmaken

Nieuwe Italiaan gaat voor ster

In Vaassen opende in september het Italiaanse restaurant Aroma. Chef Pasquale Carfora (foto boven) wil net als de vorige eigenaar koken op het allerhoogste niveau. Il Giornale bracht een bliksembezoek.

Culinaire fijnproevers wisten het dorpje Vaassen op de Veluwe jarenlang te vinden. Jacob Jan Boerma kookte er in De Leest namelijk drie sterren bij elkaar. Toen deze ‘masterchef’ het zat was en zich onder andere met pizza’s ging bezighouden, zette hij het restaurant te koop. Het duurde even tot een koper zich meldde maar sinds eind september is het restaurant weer geopend. Op onze redactie ging een flesje open toen we hoorden dat je er nu Italiaans kan eten! De nieuwe eigenaar Jan Leune heeft zelfs de ambitie om dat op sterrenniveau te doen.

Familie

Italiaans restaurant wil Michelinster
Als eerbetoon bleef de oude naam De leest op de gevel staan van Aroma

Restaurant AROMA heet het nieuwe bedevaartsoord. Chef Pasquale Carfora en sommelier Elisa Leune verwennen de smaakpapillen. Zoals het een goed Italiaans familierestaurant betaamt is Elisa de dochter van de nieuwe eigenaar en Pasquela zijn schoonzoon. De chef vertelt ons dat zelfs zijn moeder in de keuken staat! Topchef Boerma blijft ook nog betrokken als adviseur.

Ondernemer Jan Leune woont in Italië en stort zich op de inkoop. Leune: ‘Met dit nieuwe concept willen wij onze gasten een creatieve en inspirerende culinaire reis door Italië laten maken. Het worden dan ook geen standaard Italiaanse gerechten, maar wel bereid met de pure technieken uit de Italiaanse keuken. Daarbij zal alleen gebruik gemaakt worden van de beste Italiaanse ingrediënten en lokale Nederlandse producten, die we op Italiaanse wijze integreren in onze keuken.”

Paling uit Harderwijk

Italiaans restaurant wil michelinster

Chef Carfora heeft zijn sporen verdiend. Hij werkte zelfs in het befaamde drie sterren rooftop restaurant La Pergola in Rome. Als we een paar weken na de opening aan het begin van de middag even binnenlopen, draait de witte brigade al op volle toeren. Pasquale heeft even tijd voor ons en vertelt dat hij de Nederlandse en Italiaanse keuken wil verbinden. Carfora: “Nederland maakt hele mooie en hoogwaardige producten. Waarom zou ik daar geen gebruik van maken? Ook met het oog op de duurzaamheid kan ik bijvoorbeeld beter topvlees en vis uit de buurt halen. Zo heb ik bijvoorbeeld een gerecht met geweldige paling uit Harderwijk en ik combineer de beste Hollandse peer met Italiaanse ricotta. Ook bieten uit Nederland zijn fantastisch. Die combineer ik met klassieke Italiaanse gerechten. Om in dit restaurant helemaal mijn eigen filosofie te kunnen uitdragen is een droom die uitkomt”.

Italiaan met Michelinster?

Wie weet krijgen we eindelijk weer een keer een Italiaan met Michelinster in het land. Ooit was Mario Uva uit Neck de trotse eigenaar en ook Villa Rozenrust in Leidschendam stond in de rode gids. Maar dat is inmiddels al bijna 50 jaar geleden. Wat ons betreft mag Vaassen opnieuw op de lijst van gastronomische smuloorden. Aroma maakt in ieder geval al een vliegende start. De eerste maanden was er geen tafel meer vrij. 

restaurant-aroma.nl

Het interieur onderging een stijlvolle update
Nieuwe Italiaan gaat voor ster
Nieuwe Italiaan gaat voor ster

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button