Alto Adige (Trentino - Zuid Tirol)NieuwsRegio'sVakantie

Nieuwe fietsroutes en fietslift Dolomieten en Gardameer

De regio Trentino in Noord-Italië lanceert twee nieuwe fietsroutes en een speciale stoeltjeslift voor jou en je fiets.

Alpenfietsroute DoGa

klik om te vergroten

DoGa heet de nieuwe 110 kilometer lange fietsroute van de Dolomieten naar Riva del Garda aan de noordkant van het Gardameer. De start is in Malè in Val di Sole in de Brenta Dolomieten. Je fietst vervolgens over secundaire wegen en rustige bospaden in het westelijke deel van de regio door vier valleien en over drie bergpassen. Daarna gaat het richting de olijfgaarden van het Gardameer.

51 kilometer fiets je over geasfalteerde secundaire wegen en 25 kilometers zijn fietspaden. 14 kilometer is hoofdweg en tot slot 20 kilometer onverharde bospaden. Deze route is zo bedacht dat iedere fietser het aan kan in zijn eigen tempo. Vanwege de onverharde paden wordt een trekkingfiets aanbevolen.

Water is het centrale thema in het eerste deel. De route volgt namelijk de loop van de Sarca-rivier. Die verbindt de bergvalleien met het landelijke landschap van Bleggio en Lomaso rond Comano Terme. In het laatste stuk fiets je langs het Tennomeer met zijn turquoise water om vervolgens af te dalen naar Garda.

Langs de route zijn verschillende winkels waar je een fiets kan huren of laten repareren en ook het transport is geregeld. Meer informatie over de route: www.doga-cycling.it/en/

Met de fiets in de trein spring je zo op een andere route of snij je een beetje af…
Campione!

Meer fietsnieuws uit Trentino

Er is nog een nieuwe route bij het Gardameer, die heet Ronda Piccola. Deze volgt de kortste route van de bekende Bike Marathon. Dat is een geweldig onderdeel van het Bike Festival van Riva del Garda. De route is geschikt voor geoefende fietsers of e-bikers die een pittige helling aankunnen. De route is 31 kilometer lang en kent 1000 meter hoogteverschil. Stevig omhoog dus af en toe, soms wel met 20% stijging. Ook hier weer verschillende ondergronden. Van asfalt tot bospaden en andere onverharde wegen.

Deze route begint in het hart van Riva en doorkruist de plaatsjes Varone (let op de watervallen!), Cologna, Gavazzo, Tenno en tot slot Ville del Monte. Het uitzicht op het Gardameer is magnifiek. De locals noemen dat uitzicht Busa. Via een nieuw pad kom je vervolgens bij het Tennomeer. Dat is echt een oase van rust met kristalhelder turkoois water en oerbossen. De weg di Mena leidt je naar Bastiani en vervolgens naar Vedesè. Bij Sella di Calino is het hoogste punt, 1.037 meter. Na de Sella di Calino keer je weer terug naar Vedesè en dan naar Rancio. De weg gaat omlaag naar Novino langs een oud muilezelpad, en via Varignano eindigt de route in Riva del Garda.

Even genieten bij het Tennomeer

Val di Sole – fietsbus

Als de fietstrein niet rijdt kan je instappen in de bus. Er rijden nu extra fietsbussen van Mostizzolo naar Mezzana. In de weekenden van 21 tot 23 mei en van 28 tot 30 mei rijden er twee ritten per dag. Van 5 tot 25 juni drie en van 1 tot 29 augustus vier. 12 tot 26 september schaalt men weer af naar twee.

De nieuwe app Mowibike is erg handig voor fietsers. Dan heb je alles bij de hand zoals 3D-kaarten, je routestatus in realtime en je actuele plek op de kaart.

Met je fiets in de stoeltjeslift

Dit nieuwtje vinden we het leukste. Met fiets in de lift, gaaf! Met de stoeltjeslift Fai Zone Santel-Meriz hangt je fiets gewoon aan het bakje en ben je snel boven. Er zijn 20 van dit soort fietsbakjes gemonteerd. Deze vindt je in het Paganella-fietsgebied, een MTB-walhalla. Makkelijk is de Bike Pass die je online of aan de kassa kan kopen. Ook dit gebied heeft een eigen app met alle info, die heet MOWI.

Lees onze MTB-ervaring in het Bike-park van Paganella.

Nieuwe fietsroutes en fietslift Dolomieten en Gardameer
Nieuwe fietsroutes en fietslift Dolomieten en Gardameer

Meer fietsen in Italië

Lees alle artikel op onze site over fietsen in Italië voor beginners en gevorderden.

Boek een hotel rond het Gardameer

Booking.com
Nieuwe fietsroutes en fietslift Dolomieten en Gardameer

Nieuwe fietsroutes en fietslift Dolomieten en Gardameer

Nieuwe fietsroutes en fietslift Dolomieten en Gardameer

Een reactie

  1. Hallo, we willen een deel van de doga doen, vanaf Madonna di Campiglio naar Riva del Garda. We weten niet hoe we met het openbaar vervoer met de fiets vanaf Bolzano of Trento in Madonna di Campiglio kunnen komen. Is dit mogelijk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button