Kunst & CultuurKunst, film, muziekLombardijeMilaanNieuwsRegio'sStedenVakantie

Betoverende kunststraat in Milaan

De Via Balzaretti is een nieuwe attractie in Milaan. De straat is door onder andere de bekende kunstenaar Maurizio Cattelan omgetoverd tot kunststraat. De huizen zijn kleurrijk beschilderd. Toiletpaper Street heet het project.

Op dit moment is de Milan Design Week 2022 volop gaande en dat was meteen een mooie gelegenheid voor de opening van de betoverende straat. De huizen zijn in vrolijke kleuren beschilderd, geïnspireerd door surrealistische prints uit magazines. Maurizio Cattelan en fotograaf Pierpaolo Ferrari maakten het werk samen met ORGANICS by Red Bull. Cattelan ken je misschien van de wereldberoemde gouden toiletpot die hij ooit maakte.

Het project begon in 2019 eigenlijk al met één huis in de straat, nummer 4. Cattelan transformeerde dat tot het ‘Lippenstifthuis’.

Ben je toevallig in Milaan vandaag, morgen of overmorgen dan moet je echt even kijken want er is groot feest. Je vindt de Via Balzaretti in de wijk Città Studi.

kunststraat Milaan

Maurizio Cattelan

Maurizio Cattelan zag het levenslicht op 21 september 1960 in Padova. Zijn faam dankt hij aan satirische sculpturen zoals Nona Ora (1999) waarin de paus wordt getroffen door een meteoriet. Ook met Him maakte hij in 2001 een statement. Het was een beeld van een op de kunstenaar zelf lijkende schooljongen die als Adolf Hitler, knielend in gebed te zien was op een binnenplaats in het voormalige ghetto van Warschau.

Verder haalde hij de hele Amsterdamse Bloom Gallery leeg, inclusief administratie, computers en kantoormeubilair. De hele inboedel, verpakt in dozen, werd vervolgens in kunstcentrum De Appel in Amsterdam geëxposeerd!

In 2019 was zijn gouden toiletpot van een miljoen euro wereldnieuws. Niet alleen vanwege het werk zelf maar ook doordat het gestolen werd uit een Brits paleis.

Misschien herinner je in 2020 ook nog de met ducttape op de muur geplakte banaan, die hij tijdens de presentatie gewoon opat. Het leverde meer dan een ton op! Overigens claimde de Nederlandse kunstenares Merel Engelman dat ze dat idee al in 2013 had bedacht. Ze heeft echter nooit stappen ondernemen richting ‘Copycat Cattelan’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button