Italiaanse modeNieuwsStile Italiano

Nieuw kapsel? wat dacht je van model Romeinse maagd…?

Nog steeds kan het kapsel van een vrouw veel zeggen over haar afkomst. In de Romeinse tijd was dat nog duidelijker. Het kapsel hing sterk af van haar ouderdom en sociale status. En ook toen al waren ze graag blond. Ze kochten voor veel geld haar van blonde Germaanse vrouwen en maakten daar pruiken van. Italiaanse dames zijn nog steeds erg met hun haar begaan en de Italiaanse kappers gelden in het kappersvak als een van de beste ter wereld.

Reconstructie Romeins kapsel

In Amerika heeft kapster en amateurarcheoloog Janet Stephens de ingewikkelde kapsels van Vestaalse maagden gereconstrueerd. Dit waren priesteressen die de Romeinse godin Vesta, de godin van het vuur en de vruchtbaarheid, moesten dienen. Ze genoten zeer veel aanzien en hadden belangrijke taken in het oude Rome. Die status is terug te zien in hun kleding en kapsel.

De vrouwen hadden een gevlochten kapsel, met zes lokken (sini crenes) die kuisheid symboliseerden en daarom werd het ook gedragen door bruiden. Overigens werd bij de inwijding van de dames het haar eerst geknipt en in een boom gehangen.

De vestaalse maagd droeg wollen doeken gedrapeerd als halve sluier
De vestaalse maagd droeg wollen doeken gedrapeerd als halve sluier

Studie

De Amerikaanse kapster deed een studie naar de manier waarop de maagden hun haar droegen en de wijze waarop het werd gemodelleerd. Daarvoor bestudeerde ze twee borstbeelden. Eenvoudig was dat niet want de maagden droegen in die tijd ceremoniële wollen doeken om het hoofd. Die werden een flink aantal keer omgeslagen, om vervolgens te worden vastgezet met een broche (fibula) op de borst en dan werd het als halve sluier gedragen.

Stephens ontdekte hoe het kapsel tot stand kwam door het weefpatroon van de vlechten te volgen. Het haar werd eerst opgedeeld in zes delen en van ieder deel werd een vlecht gemaakt. Het haar voorop het hoofd werd om een koord gewikkeld. Van losse haren maakte  de kapsters nog een extra vlecht. Alle vlechten werden tot slot op de achterkant van het hoofd op een ingewikkelde manier met knopen en wikkels vast gezet.

Handige slaaf in 40 minuten

Janet Stephens probeerde het opnieuw uitgevonden kapsel op een echt model met behulp van materiaal dat de Romeinen ook gebruikt zouden hebben. Wil je het zelf proberen dan moet de wekker wel worden gezet want het hele bouwwerk duurt 40 minuten. En dan is het ook erg handig om een vaardige slaaf bij de hand te hebben, net als de Vestaalse maagden…

Bekijk de video-instructie om je haar als een Romeinse maagd te dragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button