NieuwsSmaken

Nederlandse vrouw prefereert pasta boven Hollandse pot

Nederlanders en pasta. Tussen de Honig elleboogjes met ham en doperwtjes tot zelfgemaakte ravioli met ricotta zit een lange geschiedenis. Inmiddels prefereren Nederlandse vrouwen zelfs pasta boven de Hollandse pot, zo bleek uit recent onderzoek naar pastaconsumptie in Nederland.

Meer dan 30% van de Nederlandse vrouwen (van 20 tot 50 jaar) zegt ’s avonds het liefst een Italiaans pastagerecht te eten, terwijl 25% het liefst kiest voor de Hollandse pot. Het deegwaar zelf kan alleen nog niet op dezelfde waardering rekenen als de saus. Maar 14% van de vrouwen vindt de pasta het belangrijkste ingrediënt van het gerecht en het merendeel (55%) staat in de winkel dan ook langer stil bij de pastasaus dan bij de pasta. 

‘Al dente’ of doorgekookt?

Inmiddels hebben Jamie Oliver en Herman den Blijker ons al lang verteld dat we de pasta niet te lang moeten doorkoken. ‘Al dente’, zo is het bedoeld. Toch kookt een kwart van de Nederlandse vrouwen de pasta net als vroeger het liefst door totdat het echt zacht is. 50% prefereert ‘Al dente’ .

Gaarheid wordt gecontroleerd door te proeven, zegt bijna 70% van de geënquêteerden terwijl 20% gewoon de kookwekker zet op de voorgeschreven tijd. 10% van de vrouwen heeft weleens pasta tegen het plafond gegooid om te kijken of het blijft plakken.

Saus

Het gaat dus de goede kant op met de Italiaanse pastagebruiken. Echter, zoals gememoreerd, de saus staat op nummer 1. 90% eet de pasta het liefst met saus en als het even kan met veel saus. Tomatensaus is favoriet (71%) en dan het liefst met vlees (62%). Slechts 9% heeft liever een roomsaus en nog eens 9% is gek op pesto. 81% heeft een favoriet pastagerecht en kent het recept uit het hoofd.

Pasta eten. Nog wel op zijn Hollands

Bijna 84% van de ondervraagde vrouwen eet thuis minimaal één keer per week een pastamaaltijd en 35% zelfs meerdere keren per week. Wat betreft het ‘eetgebeuren’ zelf is de Nederlandse cultuur nog steeds dominant. Maar 23% maakt van het eten van pasta een langdurig feest en het creëren van een Italiaans sfeertje gaat de meesten ook te ver. Een Italiaanse muziekje, wijntje en nagerecht in stijl is aan de nuchtere Nederlandse vrouw niet besteed.

Kennis van Italiaans pasta eten

De liefde voor pasta heeft niet altijd geleid tot kennis van de Italiaanse manier van pasta eten. De helft van de ondervraagde vrouwen kan nog wel meer dan vijf pastasoorten opnoemen (Spaghetti 97%, Macaroni 79%) maar het woord ‘Trattoria’ is minder bekend. Slechts een kleine meerderheid weet dat het om een Italiaans restaurant gaat.

Volgens 60% eet een echte Italiaan zijn of haar pasta met vork en lepel. 23% denkt dat de Italiaan hier alleen een vork bij gebruikt en 8% denkt een mes en een vork. Il Giornale eet de pasta alleen met de vork zoals de meeste Italianen dat doen al is er in alle rondreizen wel eens een ‘echte’ Italiaan uit een ooghoek opgevallen die ook de lepel ter hand nam. Het zal waarschijnlijk een teruggekeerde immigrant uit de lage landen geweest zijn die goed geïntegreerd was.

Helaas verteld het onderzoek niet of pasta soms ook een voorgerecht vormt zoals in de traditionele Italiaanse keuken. Als meer dan 50% van de vrouwen deze aanpassing in de eetcultuur gaat doorvoeren lijkt de ‘veritalianisering’ van de Nederlandse keuken compleet.

Het onderzoek werd afgelopen juni uitgevoerd door buro Kien in opdracht van Unilever onder 513 Nederlandse vrouwen in de leeftijd 20 – 50 jaar. De makers van Bertolli producten introduceerde onlangs pasta en sausen op de Nederlandse markt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button