FlorenceKunst & CultuurKunst, film, muziekNieuwsSteden

Nederlandse kunstenaars in de prijzen op kunstexpositie Biënnale Florence

De Biënnale van Venetië is bij veel kunstliefhebbers misschien erg bekend. Die van Florence doet er wat betreft internationale uitstraling niet veel voor onder. Aan de toonaangevende, tweejaarlijkse tentoonstelling wordt door meer dan 650 kunstenaars uit 84 landen meegedaan. Meer dan 2.500 kunstwerken worden tentoongesteld. Deelname aan de Biënnale gebeurt alleen op uitnodiging en dit jaar mochten er 26 Nederlandse kunstenaars meedoen. Een aantal viel zelfs in de prijzen.

De ‘Biënnale Internationale Dell Arte Contemporeana di Firenze‘ vond van 3 tot11 December in Florence plaats. Een van de doelstellingen is om het contact te bevorderen tussen kunstenaars en de kunstwereld. Directeuren van musea, kunstcritici, galeriehouders, kunstenaars onderling en kunstminnaars van over de gehele wereld.

Carry van Delft poseert bij haar werk op de Biënnale van Florence. Het is te koop!

Een van de Nederlandse kunstenaars was de Vlaardingse Carry van Delft. Ze participeerde met haar inzending, Sinfonia in Due’, een tweeluik bestaande uit een florale impressie in een mystieke waterrijke sfeer. Dit werk werd met grote belangstelling ontvangen. Voor Carry was deze Biënnale en indrukwekkende ervaring en de deelname heeft haar kunst een internationale dimensie gegeven.

Een aantal Nederlandse kunstenaars heeft tijdens deze Biënnale zelfs prijzen in de wacht gesleept, vooral in de categorie sculpturen. De Nederlandse Viktoria Kovalenchikova behaalde de 1e prijs in de categorie schilderkunst voor dit schilderij. Op de eerste foto van dit bericht poseert Viktoria trots met haar prijs en sierlijke oorkonde.

Het schilderij No Exit van Viktoria-Kovalenchikova won de gouden medaille van "Lorenzo il Magnifico"

Ikea stoelen voor kunstenaars

Midden tussen de internationale kunstwerken stonden tot kunst omgevormde stoelen. Ikea doneerde 400 stoelen aan de lokale studenten van de kunstacademies. Het project Sit in Florence werd gehouden om het werk van de kunstacademies in Florence te promoten. De stoelen werden later geveild waarna de opbrengst ten goede kwam aan kunstprogramma’s voor de jeugd in Florence.
De jonge kunstenaar leefden zich uit op de stoelen van de Zweedse meubelgigant. We zien op de site van het project veel opvallende creaties waarin, hoe kan het ook anders, vaak voor het thema eten werd gekozen. Onderstaand een aantal voorbeelden. De mooiste stoelen staan op deze website. 

2 reacties

  1. Zelfs als alle 26 die komen mochten ook daadwerkelijk zijn gegaan is het wat merkwaardig dat 41 deelnemers als land van herkomst “Netherland” hebben opgegeven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button