Kunst & CultuurKunst, film, muziekNieuws

Nederlandse kunstenaar opent galerie in Toscane

1 april opent portretschilder André Romijn de deuren van zijn nieuwe kunstgalerie in het hart van Barga, een eeuwenoud vestingstadje gelegen in de bergen van Noord-Toscane.

De ‘Portrait Painting Gallery’ is gespecialiseerd in portret- en figuratieve kunst vanaf de 17e eeuw, waarbij het zwaartepunt ligt op de olieverf schilderijen van André Romijn.  Daarnaast wordt in de galerie een tal van activiteiten georganiseerd, zoals lezingen, muziekvoorstellingen, workshops en andere activiteiten, met als doel een ​​multicultureel ontmoetingspunt voor gelijkgestemden te creëren!

Portretschilder André Romijn komt oorspronkelijk uit Nederland. Hij heeft meer dan 20 jaar jaar in het Verenigd Koninkrijk gewoond, maar als gevolg van BREXIT is hij verhuisd naar Italië en neergestreken in Barga. Als kind was André al geïnteresseerd in kunstgeschiedenis en heeft zich daar ook veelvuldig in verdiept. Na een carrière als uitgever in veterinaire publicaties en educatieve producten, werkt Romijn sinds begin 2020 fulltime als portretschilder.

Het portret

Zijn artistieke focus is het portret. “Ik hou ervan om esthetische kunst te maken. Schilderijen waar je met plezier naar kijkt en die je gelukkig stemmen. Dat is wat met name vrouwelijke portretten voor mij doen en hoop ik dat andere mensen dat ook zo  ervaren.”

Romijn laat zich inspireren door de oude meesters, maar ook 19e eeuwse schilders als John Singer Sargent,  Antonio Mancini, J.W. Waterhouse en Alma-Tadema. Begin 2020 ontving hij een Award, Artista dell’Anno – Creatività, Palermo Artexpo 2020, voor zijn portret van ‘Elvira’.

Schots Barga

Gelegen op de uitlopers van de Appenijnen en de Apuaanse Alpen in het schitterende natuurgebied van de Garfagnana, ligt het eeuwenoude vestingstadje Barga. Met haar vele bezienswaardigheden, zoals de kathedraal en adembenemende vergezichten, is Barga een geliefde vakantiebestemming. Het plaatsje staat ook op de lijst van de mooiste dorpen van Italië. Ook veel Nederlanders kennen de weg inmiddels.

Het ligt op ruim een uur rijden van het vliegveld van Pisa en ruim een halfuur van de stad Lucca . De ‘Portrait Painting Gallery’ kijkt uit op het Toscaans marktpleintje, omringt door Palazzi met haar typische Florentijnse renaissance architectuur.  Zomers vormt dit marktplein, met live Italiaanse muziek, restaurant en cafeetjes, het kloppend – en cultureel hart van Barga.

Een mooi verhaal is de Schotse connectie met Barga. Tweederde van de inwoners heeft Schotse wortels! Dat is de erfenis van een historische zijderoute. Om de trek van de Schotten over de hele wereld te verbeelden, ging in 2015 een wandtapijt de wereld over. Bij elke stop (ook in het Zeeuwse Veere) werd een stukje aangeknoopt, zo ook in Barga. De Scottish Diaspora Tapestry heette het project.

Voor meer informatie, inclusief openingstijden, over de Portrait Painting Gallery via deze link.

Nederlandse kunstenaars in Italië

Nederlandse kunstenaars trekken al eeuwen naar Italië. Rome was vaak de eindbestemming. In de Gouden Eeuw wilde men het Gouden Italiaanse licht in het echt bewonderen en vastleggen. Van recenter datum is kunstenaar Guus Joos die zich in Pietrasanta vestigde. Hij schreef er een erg mooi verhaal over. Dat kan je hier lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button