Kunst & CultuurKunst, film, muziekNieuws

Nederlands Italiaanse straatkunstenaar op foto met Poetin

Straatkunstenaar Jorit Ciro Cerullo, ook bekend als Jorit Agoch uit Napels, haalt de Italiaanse krantenkoppen met een foto van hem en de Russische president Poetin. Hij is deze week in Sotsji op een groot internationaal jeugdfestival. Daar zou hij naar verluidt na een toespraak van Poetin, zelf om een foto hebben gevraagd, om aan te tonen dat de president echt is. De Napolitaan zou vervolgens een statement hebben gemaakt, dat veel van wat in Italië over Rusland wordt verteld nepnieuws is. De kunstenaar werd bekend door zijn grote muurschilderingen in Napels, onder andere van Diego Maradona.

Jorit is niet de meest gebruikelijke naam voor een Napolitaanse jongen. Hij heeft dan ook een Nederlandse moeder en Italiaanse vader. Jorit Ciro Cerullo is zijn volledige naam maar in de media duikt hij geregeld op onder zijn artiestennaam Jorit Agoch.

Op 24 november 1990 kwam hij in de Italiaanse havenstad ter wereld. Vader Luigi Cerullo was gevallen voor de Nederlandse Jeanine. Hij studeerde aan de kunstacademie in Napels. Al op zijn 13e raakte hij geïnteresseerd in de straatkunst met Caravaggio als inspiratiebron. In deze stijl maakte hij in de wijk Forcella een gigantische muurschildering die San Gennaro verbeelde, de patroonheilige van de stad. In 2017 maakte hij in de wijk San Giovanni a Teduccio een reusachtig portret van Diego Armando Maradona.

Nederlands Italiaanse straatkunstenaar op foto met Poetin

Politiek betrokken

Jorit is politiek en maatschappelijk betrokken. Zo maakte hij werken van Che Guevara, Nelson Mandela, Martin Luther King en Salvador Dalì. In 2018 belande bij in de cel na een pro-Palestijnse muurschildering in Bethlehem. Vaak verwerkt hij in het gezicht van de schildering een onopvallende boodschap.

Op een zeker moment ontwikkelde hij een band met Rusland. In augustus 2019 schilderde hij op een hoog gebouw in Rusland het gezicht van Yuri Gagarin, de eerste man in de ruimte. Het is het grootste portret van Gagarin ter wereld. Na de Russische invasie van Oekraïne liet hij weten dat Italië de door Rusland gesteunde separatisten in de Donbas-regio in Oekraïne had moeten steunen. Daarop maakte hij in Napels een muurschildering van de Russische schrijver Fjodor Dostojevski, met in het oog de kleuren van het door Rusland bezette Donetsk.

Zijn straatkunst bleef niet onopgemerkt bij Poetin die zijn werk roemde. In het zwaar getroffen Mariopol maakte hij in juli 2023 een muurschildering van een jong meisje waaruit moest blijken dat Navo raketten de stad hadden verwoest. Het geschilderde meisje was trouwens niet Russisch maar dochter van een Australische fotograaf die daarop protesteerde. Jorit had het beeld van internet geplukt.

Ophef

De huidige ophef leidde tot vragen in het Italiaanse parlement. Veel politici, waaronder de burgemeester van Napels, keurden de relatie met Poetin en opmerkingen over de politieke situatie nadrukkelijk af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button