Nieuws

Nederland verdient het meeste aan Italië, niet aan Duitsland

Tientallen jaren zijn we verkeerd voorgelicht zo blijkt nu. Niet onze handel met de oosterburen is lucratief maar we verdienen het meest van allemaal aan de Italianen! Dat blijkt uit de Internationaliseringsmonitor 2014, die deze week door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werd gepresenteerd.

Meer dan 7 miljard houden we over aan het zakendoen met Italië en maar 4,1 met Duitsland. Hoe zit dat nu? 

Het CBS komt tot deze opmerkelijke conclusies door niet simpelweg te kijken naar de omvang van de handelsstromen tussen Nederland en andere landen, maar te kijken naar wat het onder aan de streep oplevert. We voeren wel voor gigantische bedragen door naar Duitsland maar de marge is niet zo hoog. De omzet van de handel naar Italië is weliswaar lager maar de marges veel hoger.

handel met italie

Per euro levert de uitvoer van eigen goederen 54 eurocent op, terwijl dit bij de wederuitvoer blijft steken op slechts 8 eurocent. Nederland verkoopt aan Italië veel machines en vervoermaterieel, chemische producten en levensmiddelen die we hier zelf produceren.

Ondanks alle Italiaanse lekkernijen die nu zelfs tot de reguliere supermarkt doordringen, importeert Nederland vanuit Italië juist relatief weinig producten. De handel met Italië is dus vooral eenrichtingsverkeer.

  • Bekijk ook het Webinar dat MKB Nederland ooit uitzond over zakendoen in Italië.
  • Een leuk voorbeeld van onze handelsgeest is dat van het Nederlandse merk Vingino. Dit kindermerk met Italiaanse ‘touch’ besloot vorig jaar de kleding in Italië te gaan verkopen. Lees meer.
  • Het ministerie van Economische zaken voert al een paar jaar de campagne Olandiamo in Italië.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button