Italiaans IJsNieuwsSmaken

Nederland exporteert meer ijs dan Italië

Dan kunnen ze in Italië nog zulk lekker ijs maken, laat de handel maar aan de Hollanders over. Nederland is na Frankrijk de grootste ijsexporteur van de EU naar landen buiten de EU. Duitsland produceert het meeste ijs. Frankrijk maakt nu meer ijs dan Italië. Dit zijn nieuwe cijfers van het Europese bureau voor de statistiek.

Duitse bedrijven maakten in 2020 642 miljoen liter ijs en verkochten dat voor de laagste literprijs. De Fransen staan op twee maar hun ijs is het duurste met €2,20 per liter, bijna twee keer zo duur als het Duitse ijs. Tot 2016 was Italië nog de grootste producent van ijs in de EU.

Vegan ijs voor Azië

RTL meldt dat speciale ijssoorten zoals vegan ijs het goed doen voor de export. Een Nederlandse fabriek van dit type ijs zegt dat vooral hun vegan ijs het succesnummer is in het buitenland. Dat heeft niet alleen met de trend te maken maar ook dat bijna alle Aziaten lactose-intolerant zijn. Toch lusten ook die wel een ijsje dat ze tijdens de vakantie hebben geproefd en zoeken dan naar een plantaardig alternatief. Het Nederlandse bedrijf heeft veel in de ontwikkeling van dit soort ijs geïnvesteerd want het is niet eenvoudig om een lekker product te maken dat als echt ijs smaakt. Volgens een ijs-expert zit de kracht van de Nederlandse ijsfabrieken vooral in de grote variëteit en hoogstaande kwaliteit.

Koopmansgeest

Als je aan Italianen ijs kan verkopen dan hebben we het over een unieke koopmansgeest. Unilever lukte het en mocht zelfs met haar merk Algida (bij ons Ola) de officiële ijspartner zijn tijdens de wereldtentoonstelling Expo 2015 in Milaan. De Cornetto is natuurlijk de klassieker van het bedrijf. Die is op de het Italiaanse croissantje geïnspireerd en door de Napolitaanse ijsmaker Spica. Dit bedrijf werd al in 1976 door de Nederlands Britse voedingsreus overgenomen. In 2015 kocht Unilever de Italiaanse ijsmaker Grom.

Ola ijs in Italie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button