Italiaanse liefdeLezersverhalen

Nederland en Italië; de perfecte mix

Door: Natalja Elings

Moglie e buoi dei paesi tuoi
is een gezegde dat Emilio aanhaalde toen we elkaar voor de eerste keer diep in de ogen keken. Maar een paar jaar geleden begreep ik nog geen woord Italiaans, ik was er zelfs nog nooit geweest! Dus toen hij deze woorden zo ernstig uitsprak,
was mijn antwoord een verliefde glimlach. Nu weet ik dat de uitdrukking zoveel betekent als ‘vind een vrouw uit je eigen dorp’. En inderdaad, een internationale relatie is niet altijd makkelijk. Leuk is het wel.

Emilio en ik hebben elkaar ontmoet op een feestje in Amsterdam nu bijna vier jaar geleden. Het was niet zo vreemd om die avond een Italiaan aan de haak te slaan, er draaide een bekende dj uit Rome dus alle Italianen op dat moment in Amsterdam waren in Club 11. Mijn vriendin en ik waren aangenaam verrast bij binnenkomst. Wat een interessante mannen…

Onze relatie begon zoals zo velen op de dansvloer, maar na wat afspraakjes wist ik al snel dat ik me naast een mooie, mediterrane man ook een hele hoop kopzorgen cadeau deed. Want hij woont en werkt nu wel in Nederland, maar wat als hij weer naar Italië gaat? Wat voor toekomst hebben wij? Omdat we al vroeg over allerlei relatievraagstukken en toekomstscenario’s nadachten, werd het snel serieus tussen ons en besloten we na nog geen jaar te gaan samenwonen. In een woonboot, een tijdelijke woonruimte, zodat we na zes maanden konden vluchten als dat nodig was. Maar na de woonboot kwam er een ander huisje en toen het spannende idee om onze biezen te pakken en te kijken of we ook zo gelukkig konden zijn in Italië. Firenze, Emilio’s geboorteplaats, werd mijn nieuwe stad.

Na anderhalf jaar te hebben samengewoond in Nederland en even zolang in Italië denk ik dat onze liefde op elk deel van de aarde even sterk is. Niet alleen alle seizoenen hebben we meerdere malen met elkaar meegemaakt, ook taalbarrières, schoonfamilies
en cultuurverschillen hebben we overleefd! Toch blijft de afstand van 1.400 kilometer tussen onze geboorteplaatsen een kwestie. Er is altijd wel een van ons die zijn familie of vriendengroep (en keuken!) moet missen. En soms begrijpen we elkaar niet helemaal. Misschien is dat onze kracht wel.

Een Italiaanse partner is een prettige aanvulling op de Hollandse manier van leven. Mijn nette, geordende bestaan is er in ieder geval een stuk verrassender door geworden. Heel stereotype, maar haal je een Italiaan in huis dan krijg je de warmte, gekkigheid, dynamiek en soms de rommel er gratis bij. Natuurlijk was het makkelijker geweest als ik een leuke gozer uit Hilversum was tegengekomen en hij een lieve meid uit Florence, maar dan was mijn relatie zeker niet half zo leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button