NieuwsSmakenZakenkrant

Nederland een van de grootste EU-importeurs van Parmaham

Nederland is fan van Parmaham. Van alle landen in de Europese Unie is Nederland het vierde exportland voor de beroemde Noord-Italiaanse hammen. In 2024 kwamen in totaal 76.110 hammen ons land binnen. Dat is een stijging van ruim 20% vergeleken met 2023. Dat meldt het Consorzio del Prosciutto di Parma.

In de EU gaan de meeste hammen naar Frankrijk (410.897 in 2024), Duitsland (311.464) en België (99.400). De Italianen zelf blijven de grootste liefhebbers van Parmaham. 62% van de hammen blijft in het thuisland, 38% wordt wereldwijd geëxporteerd.

Voorgesneden ham wint terrein

Parmaham gaat als hele ham en in plakjes de grens over. In Nederland zijn vooral de voorgesneden hammen steeds populairder. Ruim 85% van de Parmaham in Nederland is voorgesneden, iets minder dan 15% zijn hele hammen. In 2023 lag de verhouding enigszins anders. Toen was zo’n 80% van de export naar ons land de voorgesneden variant en 20% de hele ham.

Bijna 10 miljoen hammen wereldwijd

De Verenigde Staten zijn, buiten thuisland Italië, de grootste afnemer van Parmaham. In 2024 gingen ruim 800.000 hammen richting Noord-Amerika, een stijging van meer dan 10% vergeleken met 2023. In totaal werden er in 2024 in de regio Parma ruim 9,2 miljoen van deze exclusieve hammen, een door de EU beschermd streekproduct (BOB), geproduceerd. Het aantal hammen dat beschikbaar is voor de export, blijft jaarlijks beperkt tot ongeveer 2,5 miljoen. Daarvan komt zo’n 3% in Nederland terecht, onder meer via geselecteerde Parmaham Specialisten.

Over Parmaham

Nederland een van de grootste EU-importeurs van Parmaham
Nederland een van de grootste EU-importeurs van Parmaham

Parmaham is een 100% natuurlijk product, afkomstig van varkens van toprassen die geboren en getogen zijn in Italië. De varkens krijgen onder andere de wei te eten die overblijft bij de productie van Parmezaanse kaas en ze worden pas na minimaal 10 maanden geslacht. Parmaham is altijd een achterham. Tijdens de lange rijping van minimaal 14 maanden komen er geen conserveringsmiddelen, kleurstoffen en toegevoegde nitrieten of nitraten aan te pas.

Het Consorzio del Prosciutto di Parma waakt in de wereld over de kwaliteit en het merk van Parmaham. Er zijn strenge richtlijnen voor de producenten en aan de erkende – de Parmaham Specialisten. De Europese Unie heeft een keurmerk toegekend aan de officiële Parmaham – de BOB (beschermde oorsprongsbenaming). Er zijn nu 127 producenten in de provincie Parma onderdeel van het Consortium. Alleen zij mogen de naam en de Kroon voor hun ham voeren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button