algemeenCampaniëNapelsNieuws

Napolitanen kopiëren Euro’s met Chinese precisie

Over Italië en China leest u nog wel eens op deze site. Is het niet de Made-in-Italy mode die door Chinese handen wordt gemaakt, dan is het wel de grote belangstelling die China heeft voor echte Italiaanse producten die lastiger de kopiëren zijn zoals de Italiaanse wijn.

Nu heeft China een reputatie hoog te houden als het gaat om kopiëren. De nep-Armani’s en Gucci-tassen die u op het Italiaanse strand kan kopen zijn nog wel van echt te onderscheiden maar met elektronische producten wordt het al een stuk lastiger.

De Italianen zelf pakken de kopieerkunst nog slimmer aan. In Napels hebben ze al een tijd geleden een erg lucratieve namaakhandel ontdekt, de Euro! Die maken de Italianen met zoveel precisie na dat ze zelfs voor de meest doorgewinterde kenners amper van echt te onderscheiden zijn. Bijna de helft van alle valse Eurobiljetten komt uit Giugliano in Campania, een bastion van de Camorra in de buurt van Napels. De meeste biljetten gaan direct naar Afrika of Zuid-Amerika voor de drugshandel waar ze nog minder kunnen opvallen.

euromunten italie
Op de Italiaanse 1-euromunt (links) prijkt de Vitruviusman van Leonardo da Vinci. Op het 2-eurostuk een portret van Dante Alighieri, gemaakt door de beroemde kunstenaar Rafaël (Santi)

De kans dat u er dus eentje tegenkomt is klein maar mocht er eentje in de portemonnee  belanden zult u er waarschijnlijk ook niet bewust van zijn. De ‘kunstenaars’ weten namelijk ook het watermerk en de baanvormige folie met hologram feilloos na te maken. Daarmee geven ze de Bulgaren, die ook fanatiek nieuw geld maken, het nakijken.

Vooral het briefje van 20 euro is populair omdat het nauwelijks argwaan oproept. Heeft u belangstelling voor goedkoop geld? Het valse 20-eurobriefje kost ongeveer 2 euro bij de Italiaanse drukkers.

De politie ontdekt regelmatig illegale drukkerijen
De politie ontdekt regelmatig illegale drukkerijen

Europol zit de valsemunters al jaren op de hielen en boekt regelmatig succes. Maar de echte zorgen zijn inmiddels niet meer over de kwantiteit maar de kwaliteit van de nep-Euro’s. Want wat als de Chinezen zoals gebruikelijk de kunst afkijken en nep-nep-biljetten gaan maken? Voorlopig houden ze zich nog op de achtergrond maar onlangs werd ontdekt dat de hologrammen die door Bulgaarse valsemunters zijn gebruikt voor de bankbiljetten van 200 euro door een paar Chinese criminelen waren gemaakt.

[divider][divider]

Valse Eurobiljetten herkennen

Mocht u binnenkort een reisje naar Napoli maken, wat overigens zeer de moeite waard is, let dan eens op de biljetten die u in handen krijgt. Als u het niet vertrouwd is de Eurobiljet app van De Nederlandsche Bank een handig hulpmiddel. Via de DNB-site te downloaden. Download Eurobiljet app.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button