CampaniëKunst & CultuurKunst, film, muziekNapelsNieuws

Napolitaanse kerststallen in Napels, Utrecht en Amersfoort

Stond de ster ruim 2000 jaar geleden te schitteren boven Bethlehem, vandaag de dag zouden de wijzen richting Napels trekken, want daar hebben vele duizenden Jozefs en Maria’s deze dagen hun intrek genomen in hun stalletjes. In iedere kerk, op elke hoek van de straat en in vrijwel alle huizen staat wel een (levend) stalletje.

Niet altijd met de traditionele kerstopstelling, overigens. Zo zijn er waar os en ezel vervangen zijn door dolfijnen of waar Maria en Jozef kraambezoek krijgen van Silvio Berlusconi of een of andere popster. En heeft u wel eens een kerststal gezien, uitgerust met een pizzaoven? In Napels kan het! Gelukkig zijn er ook delen van de stad waar het Bijbelse verhaal gerespecteerd wordt, zoals in de Via Anticaglia, waar ateliers hun staldeuren deze dagen gastvrij openen.

Ook in het beroemde klooster Certosa di San Martino is een grote collectie authentieke stallen te bewonderen, een traditie die overigens is gestart door Franciscus van Assisi. Hij zou, na een bezoek aan Bethlehem in 1223 de kribbe hebben nagemaakt. Hij wilde daarmee het verhaal vertellen van de arme Jozef en Maria, die in alle eenvoud hun kindje kregen. En daarover gesproken: in een echte kerststal blijft de krib leeg tot de nachtmis op kerstavond.

Kramen vol met de mooiste kerststallen in Napels

De Napolitaanse kerststal kent zijn oorsprong in de achttiende eeuw. In die tijd gaf een rijke prins opdracht aan toonaangevende kunstenaars om een kerststal te maken, compleet met aangeklede figuren met terracotta hoofdjes. Dit kostte hem het exorbitante bedrag van 2000 goudstukken. Iedereen kwam dit wonder bekijken. De koning van het koninkrijk Napels was zo onder de indruk dat hij besloot een nóg groter exemplaar te laten bouwen. Zo werd de Napolitaanse kerststal een prestigieus statussymbool waar de rijke adel fortuinen aan uitgaf.

Met het hele gezin naar de Napolitaanse kerststallen in Utrecht en Amersfoort.

Ieder jaar vanaf half december tot half januari staat Museum Catharijneconvent in Utrecht in het teken van kerst. Traditiegetrouw is er een fraaie tentoonstelling van Napolitaanse kerststallen. Niet zomaar een stal, nee, het is een compleet stadje met meer dan zestig handgemaakte achttiende-eeuwse beelden. De decorbouwer heeft de Napolitaanse kerststal van Museum Catharijneconvent tot in de kleinste details uitgewerkt. Het feestelijk versierde museum is beide kerstdagen geopend en in de kerstvakantie zijn er elke dag activiteiten voor het hele gezin. Zo is er de laatste dagen van december ook ieder jaar een levende kerststal voor de deur van het museum.
Meer informatie 

Nog meer Italië in Utrecht

Als u dan toch in Utrecht bent kunt u ook nog even bij het Centraal Museum langs, 400 meter verderop. Daar is nog tot 9 september 2012 de tentoonstelling ‘Utrechters dromen van Rome, Italiaanse invloeden op de Utrechtse Oude Meesters’ te zien
De collectiepresentatie oude kunst: ‘met topstukken van internationale allure geeft weer hoe de Utrechtse Oude Meesters al vanaf de 16de eeuw werden geïnspireerd door hun Italiaanse collega’s. Op hun beurt vormden zij een inspiratiebron voor de 17de-eeuwse Hollandse Meesters als Rembrandt, Johannes Vermeer en Frans Hals. Voordat de typische Hollandse schilderkunst van de 17de eeuw in steden als Amsterdam en Haarlem tot bloei kwam, was Utrecht namelijk hét schilderkunstig centrum van de Noordelijke Nederlanden. ‘Utrechters dromen van Rome’ toont de ontwikkeling van deze unieke schilderstraditie.
Meer informatie. 

De grootste collectie kerststallen in Amersfoort

De grootste collectie kerststallen in Nederland is in december te vinden in Amersfoort. De Sint Ansfriduskerk etaleert meestal de eerste twee weken van december maar liefst 250 stalletjes uit meer dan zestig landen! Vooral tijdens de avondopenstelling en in het weekend is de kerk in kerstsfeer, want er treden ook verschillende koren op.
Meer informatie. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button