CampaniëNapelsNieuws

Napolitaans vuilnis naar Nederlandse ovens

In september las je al in Il Giornale dat er plannen waren om Napolitaans afval naar Nederland te verschepen. Nu is er ook daadwerkelijk toestemming gegeven. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu maakte vandaag bekend dat het een vergunning heeft verleend voor het transport van gesorteerd huishoudelijk afval van Napels naar Nederland en voor verwerking in Nederland.

Vorige week meldde de Italiaanse Il Giornale nog dat er ruzie was over het plan van burgemeester Luigi De Magistris om schepen vol afval naar Rotterdam te laten vertrekken. De prijs van de operatie (120 euro per ton) zou  kunnen leiden tot een interventie van de Italiaanse Algemene Rekenkamer.

Napolitaans vuilnis naar Nederlandse ovens

Nu de vergunning is afgegeven kan het Italiaanse consortium Asia-Sapna, waarvan het Napolitaanse bedrijf Asia initiatiefnemer was, ca. 200.000 ton gesorteerd huishoudelijk afval naar Nederland vervoeren voor verbranding in twee Nederlandse verbrandingsinstallaties.  De Nederlandse verbrandingscapaciteit bedraagt in totaal ongeveer 7 miljoen ton, waarvan het overgrote deel (6 tot 6,25 miljoen ton) wordt benut voor de verbranding van Nederlands brandbaar afval. Om de resterende capaciteit van de afvalverbrandingsinstallaties te benutten, wordt deze restcapaciteit ingezet voor het verbranden van afval uit het buitenland. Tot op heden kwam het afval met name uit Duitsland en het Verenigd Koninkrijk , straks dus ook uit Italië.

Update 23 januari 2012

In de Rotterdamse haven wordt vandaag het eerste schip gelost met 2000 ton afval uit Italië. Het huisvuil wordt controleerd en verbrand in de afvalcentrale van AVR/Van Gansewinkel.

Lees ook ons artikel over Italianen en afval scheiden.

Update 2023

Dit jaar besloot ook Rome ook haar afval naar Nederland te verschepen. Dit afval wordt verbrand in Amsterdam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button