Kunst & CultuurKunst, film, muziekNieuwsRegio'sToscaneVakantie

Napoleon feest op Elba

Dit jaar is het 200 jaar geleden dat de Franse keizer Napoleon Bonaparte overleed. Slechts 10 maanden verbleef hij als banneling op het eiland Elba voor de Toscaanse kust. Maar hij liet markante sporen na. Elba pakt daarom in 2021 extra uit met tal van evenementen, concerten, proeverijen en rondleidingen om de sfeer van de keizer te herbeleven.

Een echte vakantietip is dit wat ons betreft want het ‘eiland met 200 kusten’, moet je een keer gezien hebben. Ze kan je bijvoorbeeld supersportief met de mountainbike over de wandelpaden van Napoleon. De professionals rijden er in oktober dit jaar het WK.

Elba island, ©R.Ridi7226

Fiets of wandel van zijn eerste residentie, het Palazzina dei Mulini, naar zijn zomerresidentie in het achterland, de Villa San Martino. Dat had eigenlijk zijn liefdesnestje moeten worden maar zijn vrouw Maria Luisa maakte de overtocht nooit.

Ga vervolgens van zijn kamers in Portoferraio naar het strand Spiaggia delle Viste, waar Napoleon op 26 februari 1815 vandaan vluchtte. Bezoek ook de wijngaard die Napoleon promoveerde tot de eerste wijn DOC-wijn van het eiland of de bron van het mineraalwater Poggio (Marciana), dat later naar de keizer werd vernoemd.

Uffizi verhuist naar Elba

Om de tweehonderdste verjaardag van Napoleon te vieren verhuist het vermaarde Uffici museum in Florence een aantal werken naar Elba. Het is onderdeel van het Uffizi Diffusi-project.

Je kan sculpturen, schilderijen en kunstwerken zien tijdens de tentoonstelling Nel Segno di Napoleone (In de naam van Napoleon). Ze geven een illustratie van Napoleons tijd in Toscane. Volgens het museum had Bonaparte veel invloed op de ontwikkeling van de kunst in de regio.

De galerie is vanaf 9 juli 2021 geopend in de Laugier kazerne in Portoferraio en duurt tot 10 oktober 2021.

Het Galleria degli Uffizi wil veel vaker werken in andere delen van Toscane laten zien. Dat plan werd de afgelopen weken gepresenteerd.

Alle activiteiten zijn op www.visitelba.info na te lezen.

Moeder

De moeder van Napoleon werd ook verbannen. Zij woonde de rest van haar leven in Rome, zie bericht.

De opening van de tentoonstelling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button