algemeenCampaniëNapelsNieuwsStedenVakantie

Het nachtleven van Napels

De grootste stad van Zuid-Italië – de derde van het hele land – geniet sterke pijlers als het gaat om het toerisme. Met name de ommelanden van Napels zijn in trek, zoals de Vesuvius, het eiland Capri en de Amalfitaanse kust. Binnen de stadsgrenzen moet Napels het vooral hebben van de pizza, zijn rijke muziekcultuur en de kerststalletjes. Maar naast het Buon Natale mag ook de Buona Notte niet onbeschreven blijven. We duiken in het nachtleven van Napels.

Eerlijk is eerlijk, het nachtleven van Napels was voor menig schrijver en filmmaker een dankbare inspiratiebron om de praktijken van de maffia op te voeren. Het is een vertekend imago van de stad, die overigens al vele jaren met succes strijdt tegen de ‘zwarte hand’.

Il Giornale richt de schijnwerper liever op andere nachtwerkers. Dat zijn er veel, zoals een grote stad betaamt, maar de verklaring daarvoor schuilt dan ook in de culturele geschiedenis van Napels. Armoede heeft een zwaar stempel gedrukt in de 19de en 20ste eeuw. Veel Napolitanen konden zonder baan nauwelijks rondkomen en vonden verbroedering in hun leed en verdriet. Daarbij mocht een goed glas distillaat van ‘eigen huis’ niet ontbreken en als de wijn is in de Napolitaan, dan klinken glazen gelijk de melancholieke aria’s. Wat dat betreft zijn er trouwens overduidelijk raakvlakken tussen de volksliederen uit Napels en de Amsterdamse Jordaan, want ook daar putte het levenslied haar inspiratie uit het dagelijkse lief en leed.

Het nachtleven van Napels

Theater

Napels staat al honderden jaren bekend om zijn opera’s en Canzone Napolitana (volksliederen). Liedjes als O sole mio, Funiculì Funiculà en Marechiaro groeiden zelfs uit tot klassiekers en klinken nog altijd in de grootste operahuizen. Wie deze zomer door de straten van Napels slentert, zal ongeacht het tijdstip tot meezingen worden genodigd. Het is namelijk met recht een volkslied van de stad geworden.

Daarnaast heeft Napels wereldberoemde artiesten voortgebracht als Sophia Loren, Toto en Eduardo de Filippo. Zij droegen op hun beurt ook een steentje bij aan het culturele karakter van de stad en het is dan ook niet zo verrassend dat voor het tellen van de theaters in Napels vier handen nodig zijn.

De catalogi van Bellini, Diana en het Totò laten grote namen zien, maar voor de allerbeste opera in Napels moet je beslist naar het vermaarde Teatro San Carlo (anno 1737!). Ondanks de ruim 3.000 stoelen is het verstandig om vanuit Nederland alvast een kaartje te reserveren. Lukt dat niet, probeer dan als alternatief eens een typisch Napolitaans toneelstuk te bezoeken. Het dialect is even wennen, maar beschouw dat als een vorm van toeristische inburgering.

Teatro di San Carlo
Teatro di San Carlo

Clubs in Napels

Hoewel een aanzienlijk deel van de Napolitanen nog altijd flink moet zweten voor een stuiver, geniet de stad een rijk uitgaansleven. Restaurants, bars, clubs en discotheken zijn tot diep in de nacht geopend, want ook als de theaters leegstromen, willen de cultuurliefhebbers nog graag even een hapje of een glaasje genieten. Het is daarom dat de clubs en bars rond de theaters om middernacht nog flink vol zitten. De hipste uitgaansbuurt ligt rond de Piazza Bellini, de Piazza Santa Maria la Nuova en de Piazza San Domenico Maggiore.

Het nachtleven van Napels
Nabilah Beach Club

Ook Piazza San Pasquale is een geweldige plek om uit te gaan, maar het is er niet goedkoop. Bij de diverse cocktail- en wijnbars in deze buurt geldt dan ook een kledingcode. Het is hier vooral zien en gezien worden, maar wij verkiezen de aanschouwing van het paraderende ‘Napolisjiek’ vanaf het terras. Een nachtelijk bezoek aan La Mela (Via dei Mille) is overigens ook een aanrader. Deze ondergrondse discotheek bestaat al meer dan dertig jaar en wordt gezien als de meest exclusieve club in Napels. Iets minder exclusief, maar ook populair zijn discotheek Chez Moi en de Velvet Underground.

Het nachtleven van Napels
Arenile Club

Uitgaan in het historisch centrum van Napels

Wel betaalbaar en veel gemoedelijker is het uitgaan in het historisch hart van de stad. Het Piazza del Gesú Nuovo, de Via Monteoliveto en het Piazza Santa Maria la Nova zijn bijvoorbeeld prima plekken waar het ’s avonds nog lang gezellig is. Er hangt een ongedwongen sfeertje, mede dankzij de vele straatmuzikanten, waarbij jonge en oudere Napolitanen en toeristen zich prima op hun gemak voelen. Met een puntje pizza, cornetto met chocolade of een heerlijke gelato – volgens menig Napolitaan in deze stad aan land gebracht – is het over het algemeen goed toeven tijdens de zachte zomernachten.

Beluga Skybar, restaurant Romeo.
Beluga Skybar, restaurant Romeo.

De Via dei Tribunali is overigens de straat waar je de meeste pizzeria’s vindt, ook op het late uur. Antica Pizzeria da Michelle (Via Cesare Sersale) is één van de klassiekers en ook bij Pizzeria Port’Alba (Via Port’Alba) bakken ze al zo’n 200 jaar, maar daarover schreef Il Giornale al vaker een artikel.

Het nachtleven van Napels

Dansen in Napels

Met de Golf van Napels aan de voet mogen de beachclubs in deze stad niet onbesproken blijven. Hier gaat het zomerse strandleven bij het zakken van de zon ongemerkt over in een bruisend nachtleven. Napels geldt als een absolute broedplaats voor de muziek, ook op het gebied van dance en jazz. Italo was in de jaren 80 bijvoorbeeld een trendy muziekstroming die in Napels zou zijn ontstaan (lees meer over Italodisco). Hoewel de beste dj’s van het land inmiddels zijn ‘weggekocht’ door Ibiza of over de wereld trekken, zijn er voldoende gangmakers overgebleven voor de clubs rond de Lido Turistico.

Het nachtleven van Napels

Met onze dansvoetjes nog in de branding van de Golf zijn we getuige van een opvallend avondritueel. Er wordt gebadderd tot een uur of zeven, getafeld tot middernacht en zodra het crescendo van de jazzrock de climax heeft bereikt, trekken de Napolitanen weer richting zee. Er mag gedanst worden! En gezoend, want maan en sterren hebben blijkbaar een romantische invloed op het uitgaanspubliek. Aanbevolen worden de beachclubs Nabilah, Arenile, Sohal en Vibes on the Beach, maar er zijn er meer.

Sohal Beach club
Sohal Beach club

Caffè

Zoals de Napolitanen alleen maar echte pizza eten, zo drinken ze ook alleen maar echte caffè. Dat is een cappuccino bij het ontbijt, zoals ook elders in Italië gebeurt, en een klein kopje tussen stappen en slapen. Hiervoor gebruiken ze het liefst de Napolitaanse caffettiera. Deze percolator bestaat uit twee metalen cilinders; één voor de fijn gemalen koffie en één met een tuitje. Er komt dus geen stoomdruk aan te pas, maar slechts een vlammetje dat na een paar minuten een fijn slaapmutsje produceert. Let wel: hij is minder sterk dan espresso, dus geen zorgen om de slapeloosheid.

Welkom bij La Caffettiera in Napels

Om de koffietraditie te ervaren zijn de café’s La Caffettiera (Piazza dei Martiri) en Caffetteria Bernini (Piazza Fanzago) een bezoek waard, al is het er vaak druk. Daarnaast kunt u als nachtbraker altijd terecht in Caffè delle Arti, Caffè 1799 en Caffè Arabo in het centrum van de stad.

Restauranttips Napels
De symbolen van Napels
Ode aan Napels

Lees meer over het uitgaansleven op de stranden en in de steden van Italië.

Hotels in Napels

Booking.com

2 reacties

  1. Bella e stupenda Napoli , qui in Olanda ti rispettiamo perché ci hai dato tanto e te lo dimostriamo ..
    Un bacione a tutti
    Viva l italia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button