Vakantie

Naar Italië met de auto

Italië is een prachtig vakantieland. De bergen, de natuur, de meren, de mensen en natuurlijk het heerlijke weer en eten zijn voor heel veel mensen elk jaar weer reden om richting Italië af te reizen. Vanuit Nederland kun je op veel verschillende manieren naar Italië.

Je kunt met de trein, bus of het vliegtuig, maar toch kiezen de meeste mensen ervoor om met de auto te gaan. Vervoer ter plekke is vanzelfsprekend erg prettig, het is een mooie autorit en je kan lekker veel wijn, olijfolie en andere heerlijke producten meer naar huis nemen.

La Dolce Vita in optima formaHeb je geen geschikte auto voor de reis? Huur dan gewoon een auto. Het mooie aan huren is dat je dan ook nog eens de keuze hebt uit auto’s die de reis extra leuk maken zoals een Mini Cabrio of een Fiat 500. Met het dak open in Italië beleef je La Dolce Vita in optima forma! Of je kiest een extra ruime auto voor het gezin. Met de meestal bijna nieuwe auto’s hoef je je geen zorgen te maken over de technische staat.

De juiste route, tol en vignetten

Via welke route je naar Italië moet rijden hangt ten eerste samen met de bestemming. Vanaf Utrecht is het via de Brennerpas 921 km tot de grens. Via Zwitserland duurt de reis 70 kilometer langer tot de Italiaanse grens bij Chiasso.

Op de meeste snelwegen in Italië moet tol betaald worden. De rij voor betalen met creditcard gaat meestal het snelst.  Hou er  ‘s winters rekening mee dat niet alle hoger gelegen wegen geopend zijn. Voor het rijden door Oostenrijk en Zwitserland over de snelweg is een autovignet vereist. Die van Zwitserland is een jaar geldig en kost € 35,-. De boete als hij niet op de autoruit zit is € 165,- Het vignet is vooraf te koop bij de ANWB maar tegenwoordig worden ongebruikte vignetten ook vanaf € 10,- op marktplaats aangeboden.
Het vignet van Oostenrijk is eveneens vooraf te koop.  Die van € 10,- is tien dagen geldig, het vignet van € 25,- twee maanden.

File voor de Gotthard-tunnel

Tunnel of pas?

De route gaat altijd door de Alpen en dus zijn tunnels en passen onvermijdelijk  De tunnels zijn sneller, als er tenminste geen files staan. En die zijn er vaak, zeker in het hoogseizoen, mede door het vele vrachtverkeer. Soms kost de tunnel extra tol en lang niet iedereen vindt het prettig in lange tunnels zoals de Mont Blanc-tunnel en De Gotthardtunnel te rijden.

Het alternatief is om via een pas te rijden. Dit kost gemiddeld een of twee uur extra reistijd, echter, de uitzichten zijn prachtig. Vaak is er bovenop de pas gelegenheid om te stoppen, van het uitzicht te genieten en even wat te eten. Zo begint je vakantie al op reis! Nadeel van de hooggelegen passen is dat ze vaak al vroeg in de herfst dichtgaan (meestal in oktober) en pas in mei, soms later, weer open gaan.

Meer over naar Italië met de auto.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button