De vakanties komen er weer aan. Wat Il Giornale betreft gaan we met zijn allen naar Italië. Zon, zee, buitenleven, lekker eten en af en toe wat cultuur snuiven. Een vakantie in Italië biedt voor iedereen wat wils.
Maar strandgangers ervaren al snel dat sommige dingen net even anders geregeld zijn dan in Nederland en in deze Coranatijden moeten we ons sowieso aanpassen. In dit artikel nemen we een aantal verschillen met je door.
Verschillen
Een van de belangrijkste verschillen zijn de vele privéstranden waar je niet zomaar je handdoekje of strandstoeltje neer kan zetten. In veel populaire oorden is er soms maar een heel klein deel van het strand openbaar en het wordt steeds minder. Il Giornale zag op kilometerslange stranden soms slechts een nauw pad dat openbaar was. Vaak is dit ook het gevolg van het ruige en rotsachtige terrein aan de kust waardoor er maar kleine stukjes zandstrand zijn en plaatsen die echt geschikt zijn om het water in te gaan.
Deze schaarste heeft ervoor gezorgd dat die stranden geëxploiteerd worden door hotels of andere eigenaren. Als je een hotel met eigen strand aan zee hebt kan je meestal gebruik maken van de faciliteiten maar voor wie een dagje strand wil doen moet rekening houden dat er een bedje en parasol gehuurd moet worden.
Badhokjes
Maar met alleen een bedje en parasol nemen veel Italianen geen genoegen. Anders dan in Nederland zie je in Italië overal de badhokjes. En ook die kan je er naast je bedje en parasol bij huren. In grote badplaatsen is er veel concurrentie om de badgast te verleiden. Sommige stabilimenti, zoals de strandtenten genoemd worden, bieden daarom alle luxe die je maar wilt hebben en werken met speciale thema’s om zich te onderscheiden. Deze strandtenten worden vaak van generatie op generatie door families gerund. Europa eist echter al een tijd dat de concessies openbaar worden aanbesteed wat tot veel protest leidde. De Italiaanse regering kondigde in 2022 nieuwe maatregelen aan waardoor de prijzen van een strandbedje omlaag zouden moeten gaan.
Voor die luxe, zoals een mooi zwembad, hippe bar, toprestaurant, kinderplezier en trendy strandbedjes moet wel betaald worden. In het hoogseizoen kunnen de prijzen voor een totaalpakket bij een luxe strandaccommodatie (stabilimento) oplopen tot meer dan 100 euro per dag! En vergeet de parkeerkosten niet want daarin verschilt Italië niet veel van Nederland. Overigens zijn de bedjes dichtbij de waterlijn vaak duurder dan de andere bedjes. De prijzen worden dan per rij aangegeven.
Tip! Mocht je een camping of hotel treffen waar tijdens je verblijf de bedjes en parasol inclusief zijn, dan kan dat veel geld schelen.
Italianen
De Italianen zelf trekken er in het weekend en augustus massaal op uit. Vaak naar een vaste plek waar de familie al decennia komt. Opa en oma verblijven er de hele zomer en de kinderen en kleinkinderen gebruiken de vrije dagen om met de familie door te brengen. ’s Ochtends naar het strand, waar veel bekenden zijn die de plek ook al lang bezoeken, en dan om twaalf uur terug naar appartement, camping of terras voor een uitgebreide familielunch en middagdutje. Na drie uur (dan is de zon ook minder gevaarlijk) verhuist men weer naar het strand. Zorg wel dat je pas twee uur na de maaltijd gaat zwemmen want anders is het levensgevaarlijk is een wijdverbreide opvatting. Een Nederlandse die de kids met het bammetje net door de keel de zee in stuurde werd bijna aangegeven bij de autoriteiten lazen we ooit!
Afrikaanse strandverkopers
Een ander verschil met Nederland zijn de vaak Afrikaanse strandverkopers die met de hele voorraad onder de brandende zon door het zand ploeteren. Het valt Il Giornale vaak op dat Italianen meer belangstelling hebben voor hun waar dan de Nederlanders op het strand. Ze zijn meestal niet opdringerig al wordt je in sommige plaatsen net wat te vaak met nep-Rolexen en Guccibrillen geconfronteerd. Pas wel op met de aanschaf van nep-artikelen want het kan je op een hoge boete komen te staan! Lees meer.
Massages verboden
Niet alleen de Afrikaanse verkopers zagen markt in de Italiaanse badgast, de Thaise masseuses waren ook een tijd populair. Een heerlijke ontspannen massaggio rilassante op het ligbedje maakte een dagje op het strand helemaal compleet. En de prijs was ook nog eens een schijntje van wat er elders voor betaald moest worden.
Maar het mocht op een gegeven moment niet meer. Een nieuwe wet verbied ‘esthetische’ of ’therapeutische dienstverlening’ op het strand. De boete kan oplopen tot 2.500 euro. Volgens de verantwoordelijke minister was het strand geen geschikte plek voor een massage en hebben de masseurs geen opleiding. De werkelijke reden leek eerder te liggen in het uitbannen van illegale prostitutie. De massages zouden nog wel eens een ‘gelukkig einde’ kennen.
Mooie stranden, blauwe vlag
Net als in Nederland kan je ook aan de blauwe vlag zien hoe het met de kwaliteit van het water gesteld is. Via het kaartje zijn alle stranden in Italië te vinden met de Bandiera Blu. Waren in het verleden sommige plekken, bijvoorbeeld in de buurt van Venetië, berucht vanwege lozingen van fabrieken; tegenwoordig is het toezicht een stuk strenger. Op sommige plekken ben je sowieso verzekerd van kraakhelder blauw water. Puglia staat bekend om zijn heldere water maar ook Sardinië heeft topstranden die kunnen concurreren met tropische oorden. Lees meer over de blauwe vlag in Italië in 2021.
Niet in je zwembroek de boulevard op
Ontblote bovenlijven op straat en in de parken worden niet zo gewaardeerd. Sommige gemeenten delen er zelfs boetes voor uit. Grote consternatie was er ooit toen een Engels stel in badkleding de kerk in liep. Laat je dus van de beschaafde kant zien, dat doen de Italianen doorgaans ook.
De mooiste stranden van Italië
Veel stranden in Italië zijn prachtig maar er is altijd een baas boven baas. Tal van ranglijstjes zijn er met de fraaiste stranden. Kijk eens naar deze top10.
Tip: De Tremiti Eilanden
Een tip van Il Giornale voor de Italië-avonturier. Ga eens met de boot van Termoli (Molise) naar de Tremiti eilanden. Het grootste eiland van de groep is San Domino maar nog steeds piepklein met een lengte van twee kilometer en slechts één kilometer breed. Het autoloze eiland is een hotspot voor duikers uit heel Europa en niet voor niets. Pittoreske strandjes, azuurblauw en helder water maakt het snorkelen ook voor de gewone badtoerist tot een aquariumervaring.