Met een mooie ceremonie vierden olijfboeren, lokale notabelen en olijfolievereniging Unaprol een paar weken geleden de terugkeer van de olijfolieproductie in Pompeï. Het heeft 2.000 jaar geduurd voordat er weer olie kon worden geproefd. In de tijd voor de uitbarsting van de Vesuvius gebruikten de inwoners olijfolie voor allerlei doeleinden.
Er zijn driehonderdvijftig olijfbomen verspreid over het complete terrein (66 hectare) van de archeologische opgravingen en die bomen hebben de afgelopen jaren een opfrisbeurt gehad. Nu is er dan eindelijk de eerste oogst. Dat oogsten en verzorgen van de bomen valt nog niet mee want ze staan wijd verspreid tussen de huizen en op een paar open plekken. Het project heeft dan ook geen commerciële doelstelling maar wil vooral de verbinding leggen tussen de vroegere bewoners en hun leefwijze. Met de nieuwe extra vergine olijfolie ‘Pumpaiia’ proef je de smaak van twee eeuwen geleden.
Grootverbruikers
Inwoners van de stad waren grootverbruikers van olijven en de olie. De olie kwam dan ook maar voor een deel uit de stad zelf. Het meeste werd geïmporteerd uit andere regio’s van het Romeinse rijk. Ze gebruikten het uiteraard als voeding maar ook als cosmetica of schoonmaakmiddel. Dat olijfolie goed brandt was ook een aangename eigenschap. Olijfolielampen verlichtten ooit de hele stad. Overigens hoorden we een keer dat voor de productie van lampenolie ooit het complete oerbos in Puglia werd gekapt. Op die grond plaatste men toen miljoenen olijfbomen.
In Pompeii zien we bekende rassen als de Moraiolo en Leccino maar er zijn nog veel meer lokale varianten te vinden. De opbrengst van de flessen en de losse olijven gaat geheel naar het museum.
Smaak te pakken
De organisatie die dit het voor elkaar heeft gekregen heeft de smaak letterlijk en figuurlijk te pakken. Eerder herstelden ze al de historische bomen rond het Colosseum in Rome en die van de villa van de Romeinse keizer Hadrianus. Nu zijn ze bezig met een herstelproject in de Apennijnen.
Wijn uit Pompeï
Eerder begonnen boeren met het verbouwen van druiven om zo de wijn uit Pompeï te laten herleven.
Na 2000 jaar weer olijfolie uit Pompeï