Kunst, film, muziekMuziekNieuws

Muzikale hommage aan componiste en violiste Alba Rosa Viëtor

Op zondag 28 september wordt de 125e geboortedag gevierd van de Italiaanse componiste Alba Rosa Viëtor (1889-1979) met het eendaagse muziekfestival Alba Rosa Viva! in Utrecht. Dit nieuwe festival is gewijd aan het leven en werk van deze componiste, violiste en pianiste, die behoorde tot de succesvolle vrouwelijke componisten uit de 20e eeuw.

Tijdens het festival Alba Rosa Viva! klinken naast composities van Alba Rosa Viëtor ook werken van tijdgenoten als Ravel, Prokofjev, Poulenc en Rebecca Clarke.

Van ’s ochtends tot ’s avonds vinden er concerten plaats in de Leeuwenberghkerk en Geertekerk. In het monumentale Paushuize is er een Italiaans buffet.

Programma festival 28 september, Utrecht.

• Alba Rosa Junior! concert door jonge pianisten tot 16 jaar
• Workshop improvisatie voor alle leeftijden
• Lezing door Paul Janssen over leven en werk van Alba Rosa Viëtor
• Concert Storioni Trio en cd-presentatie – pianotrio’s van Alba Rosa Viëtor, Clara Schumann en Rebecca Clarke
• Liedrecital met de jonge zangeressen Laetitia Gerards (sopraan) en Maria Fiselier (mezzosopraan), begeleid door Reinild Mees (piano)
• Finale internationale Alba Rosa Viëtor Composition Prize (componisten tot 35 jaar)
• Avondconcert door het Utrechtsch Studenten Concert o.l.v. Bas Pollard

alba rosaAlba Rosa Viëtor

Alba Rosa Viëtor (1889-1979) was in haar tijd een gerenommeerde concertvioliste, pianiste en componiste. Haar leven speelde zich af op drie continenten: ze werd geboren als Alba Rosa in Italië en bracht haar jeugd door in Milaan, waar zij vanaf haar 8e jaar studeerde aan het Giuseppe Verdi Conservatorio – als jongste leerling ooit.

Op 12-jarige leeftijd emigreerde ze met haar moeder naar Montevideo (Urugay) in Zuid-Amerika, maar vertrok al na twee jaar naar Brussel om haar vioolstudie daar voort te zetten. Ze woonde achtereenvolgens in Buenos Aires, Wenen en New York, waar zij in 1919 trouwde met de Nederlandse zakenman Jan Fresemann Viëtor. Met hem vestigde ze zich in Noord-Amerika en kreeg ze twee kinderen.

Componeren deed ze van jongsaf aan, maar pas nadat ze haar carrière als concertvioliste beëindigd had en compositielessen ging nemen, werd componeren het belangrijkste in haar leven. Na haar scheiding werd Alba Rosa lid van de Washington Composers Club, een vooraanstaand gezelschap van Amerikaanse componisten. Haar werken werden uitgevoerd door belangrijke orkesten en musici in de VS maar ook daarbuiten, in Nederland onder meer door het Rotterdamsch Philharmonisch Genootschap, de voorloper van het huidige Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Na haar dood in 1979 bleven haar composities 25 jaar lang onaangeroerd. In 2004 gaf haar zoon Hendrik Vietor opdracht aan de Frost School of Music van de University of Miami, Florida, om de complete verzameling composities van zijn moeder te digitaliseren en op te nemen in een catalogus.

Speciaal voor het festival verschijnt er een nieuwe cd van het Storioni Trio met pianotrio’s van vrouwelijke componisten, waaronder het pianotrio van Alba Rosa Viëtor.

Alba Rosa Viëtor Stichting

Op 13 maart 2009 werd de Alba Rosa Viëtor Stichting opgericht door Mary van Veen-Viëtor (overleden in 2012), de Nederlandse nicht van Alba Rosa Viëtor. Het beheer van de Stichting is sinds het overlijden van mevrouw Van Veen overgenomen door haar echtgenoot, de heer Maarten van Veen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button