Alto Adige (Trentino - Zuid Tirol)Italiaanse merenNieuwsVakantie

MTB-paradijs Paganella. Downhill zoveel je wil!

Liftje omhoog en op de ski’s door de sneeuw alleen maar naar beneden via de blauwe, rode of zwarte helling. Dat moet in de zomer op de mountainbike ook kunnen dachten ze in het Paganella gebied in Noord-Italië. Waar je in de winter op de lange latten naar beneden zoeft, race je daar nu met 28 graden ook op de fiets via spannende singletracks over je eigen piste naar het dal. Een onvergetelijke ervaring in het MTB-paradijs Paganella. Downhill zoveel je wil!

Normaal slingert je redacteur met de fiets over de zachte Nederlandse bospaadjes op de Heuvelrug of het Limburgse land. Een paar meter stijgen of afdalen voelt dan al als een sensatie. Maar met de MTB op pad in het Italiaanse hooggebergte is andere koek. Daar gaat het om een kilometer steil stijgen of dalen, gecombineerd met keiharde rotsen als ondergrond die het uiterste van de stuurmanskunst vragen.

Niet voor niets dat de mountainbikers die we in het Dolomiti Paganella bike park tegenkomen zich ook hoogzomer in een volledig beschermend harnas hebben gestoken. Integraalhelm, handschoenen, knie-, elleboog- en rugbescherming. Het is nodig. Een val met hoge snelheid op de puntige stenen doet het menselijk lichaam geen goed. Minimaal kniebescherming en helm is dan ook verplicht als je van de paden gebruik maakt. Aan die kniestukken hadden wij tijdens ons rondje even niet aan gedacht en dus volgt een standje van de pistedienst die geregeld de tracks controleert.

Gezellige gezinsvakantie

Het meer van Molveno

We zijn in Noord-Italië in de Brenta Dolomieten waar je vrij snel via de Brennerpas naar toe rijdt. Het dorpje Andalo en Fai vormen het Paganella skigebied met het prachtige Molveno en gelijknamig meer als kers op de taart. 40 kilometer piste ligt er in de winter te wachten en voldoende liften voor een gezellige gezinsvakantie.

In de zomer gaan de wandelaars naar boven met diezelfde liften. Adembenemend zijn de uitzichten, bijvoorbeeld op het helblauwe Molvenomeer of op het dal dat je uiteindelijk naar het Gardameer brengt. Fietsen kon er al langer maar met de komst van de elektrische variant zoeft nu ook iedere huis-tuin-en-keuken fietser met 25 kilometer per uur zweetloos de steile hellingen op.

Fiets in de lift

Voor die hard MTB-ers is zo’n elektrische variant maar niets. Maar dat betekende eerst wel met een hartslag van 190 omhoog, om na een ultieme inspanning dan eindelijk de fiets naar beneden te sturen. De skilift in al z’n varianten biedt dan uitkomst. De Italianen plaatsten een haak op de stoeltjeslift waarmee je fiets aan hetzelfde bakje hangt als waar je zit. Ook zagen we een speciaal rek waar drie fietsen in passen. Je neemt dan zelf plaats in het bakje met stoeltjes daar direct achter. Onze eerste rit omhoog deden we in de cabinelift van Molveno. De fiets moet daar dan rechtopstaand in, balancerend op het achterwiel. Net als bij het skiën kan je één liftpas voor het hele gebied kopen. Op deze manier fiets je van dorp naar dorp.

MTB-paradijs Paganella. Downhill zoveel je wil!

Eenmaal boven begint het feest. We zien makkelijke, gemiddelde en zware afdalingen. Groen, blauw, rood en zwart en ook dat lijkt op de wintersport. Verschillende borden drukken je op het hart vooral rustig te beginnen en dat is niet onterecht. Zeker voor de huis-tuin-en-keuken mtb-er zoals wij. De babytrack, een slingerende singletrack met een weergaloos uitzicht op het meer, is echt even wennen. De losliggende stenen stuiteren hard onder de wielen door, de droge ondergrond biedt minder grip dan we gewend zijn. De grote kombochten zijn fantastisch, de track is met veel variatie aangelegd. Een enkeling neemt het begrip babytrack die de uitdagende naam Big Hero draagt wel erg letterlijk. Met een peuter voorop naar beneden, dan ben je wat ons betreft geen hero.

Opperste concentratie

MTB-paradijs Paganella. Downhill zoveel je wil!
MTB-paradijs Paganella. Downhill zoveel je wil!
MTB-paradijs Paganella. Downhill zoveel je wil!. Maar doe voorzichtig.

Met dit opwarmertje in de benen durven we al snel meer. We nemen nogmaals de Big Hero vanaf 1.500 meter hoogte. Dit is de enige als groen aangeduide track in het gebied. Daarna fietsen we meteen door naar de Blade Runner die eindigt in Molveno op zo’n 900 meter hoogte. Dit tweede deel is als blauw aangeduid. Uiterst geconcentreerd rijden we een paar keer zeer steil naar beneden, zoeken we onze weg tussen de grote keien en over de talloze boomwortels. Een full suspension (met voor en achter/middenvering) fiets is in principe een must wil je in dit gebied een beetje uit de voeten kunnen.

De fysieke inspanning valt misschien mee maar de concentratie kost vooral mentaal kracht. Bovenal is het genieten om door de prachtige bossen op deze manier af te dalen over de ook hier weer geweldig mooie kombochten en jumps. Indrukwekkend is de snelheid waarmee de op dit terrein geoefende fietsers naar beneden knallen. Die volgen we een andere keer wel als ons 12-jarige gezelschap even pauze neemt.

Apocalypse Now

MTB-paradijs Paganella. Downhill zoveel je wil!

Wij namen alleen een paar van de dertien speciale tracks voor MTB-ers waar voetgangers niet op mogen. Het gebied telt echter ook nog tien routes die je deelt met wandelaars. Bovenaan de uitdagingspyramide staat route Apocalypse Now, alleen voor experts. Die hebben wij overgeslagen en dat is als we later de zeer smalle paadjes langs het diepe ravijn zien maar goed ook.

De langste route gaat over meer dan 30 kilometer en begint op een hoogte van 2.125 meter. Er wachten dan 2.300 meter dalen en 200 meter klimmen. Een dag is in dit MTB-paradijs dus zeker niet genoeg. Ons voorproefje smaakt naar veel meer. Dan zijn we ook benieuwd naar de afdalingen in Fai waar beneden een paar grote jumps liggen voor de echte durvals.

Voor het hele gezin

Als papa (of mama) op de fiets zit komen de kids niets te kort. Boven op de Pradel berg in Molveno is een prachtig park met voor ieder wat wils. Zo zien we een klimpark en een heel mooi aangelegd spoor van houten knikkers voor de kleintjes. Alles tegen een decor van sappige groene alpenweiden waar verliefde stelletjes hand in hand naar boven wandelen. Eettentjes zijn er genoeg als je elkaar tussen de middag weer opzoekt. Beneden in Molveno kan je heerlijk vakantievieren aan het meer.

Ook het naastgelegen dorp Andolo is erg gezellig. Het rode toeristentreintje rijdt af en aan. Italianen zijn dol op kinderen en dus komen die ook hier niets te kort.

Is je kroost net zo fanatiek als jij dan kunnen ze ook naar een MTB-tienerkamp in de zomer.

Info

MTB-paradijs Paganella. Downhill zoveel je wil!
Jumps aan het einde van de afdaling in Fai.

Het Dolomiti Paganella bike park ligt op 1070 kilometer van Utrecht en is goed bereikbaar via de snelweg A22 (Brennerpas). In de zomer en in de weekenden kan het druk zijn. De huurfietsen zijn dan mogelijk niet meer beschikbaar. Ons advies is om fietshuur al vroeg te reserveren of om de eigen fiets mee te nemen. Dat scheelt ook nog eens veel geld. De kwalitatief hoogwaardige full suspension bikes van de verhuur zijn een stuk duurder de reguliere hardtails.

Gebruik de MOWI Bike app om alvast een voorproefje van alle tracks te krijgen die zeer fraai in 3D op je telefoon verschijnen.

Meer info via deze website.

Overal zijn fietsvoorzieningen

Dolomiti Paganella bike park

  • 80 km single trails –  3 bike zones
  • 7 flow trails – 4 pump tracks/skills areas
  • 14 bike chalets – 3 bike patrols
  • 9 lifts – 1 bike pass for all lifts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button