NieuwsVakantie

Motorrijden in Italië: Lees hier alles over de verschillende verkeersregels!

Italië is een fantastisch land voor een motorvakantie. Het landschap is gevarieerd met zowel in het binnenland als aan de kust een prachtige natuur, schilderachtige dorpjes en eeuwenoude steden. Bovendien kent het land een uitstekend netwerk van wegen en snelwegen; het is zelfs één van de meest uitgebreide van Europa. Deze befaamde autostrade lopen over het hele schiereiland, zo alle steden en uithoeken met elkaar verbindend. Bijna geen enkele weg loop recht! Heerlijk die bochten en wanneer je hier een roadtrip wilt maken, zit je dus goed. Maar het is wel handig om wat meer te weten over de Italiaanse infrastructuur en de verkeersregels. Wij vertellen je er meer over.

Het netwerk van wegen

De autostrade kunnen worden ingedeeld in tolwegen en secundaire wegen. In die tweede categorie onderscheiden we nationale snelwegen (strade statali), provinciale wegen (strade provinciali) en lokale wegen (strade communali). Over het algemeen is de doorstroming van deze wegen prima geregeld, maar in en rond de grote steden kan het verkeer wel eens vastlopen. Goed nieuws voor motorrijders: in de gehele Italiaanse laars is het toegestaan om tussen de files door te rijden!

Motorrijden in Italië: Lees hier alles over de verschillende verkeersregels!

Wat zijn de verkeersregels

Als eerste is het van belang om van de maximumsnelheden op de hoogte te zijn. Mocht je die overschrijden en aan de kant worden gezet, besef dan dat de boetes best pittig zijn en dat de verkeerpolitie gemachtigd is om deze boete direct op te eisen. De maximumsnelheden zijn als volgt:

  • Snelweg: 120 km/u (bij slechte weersomstandigheden: 110 km/u).
  • Secundaire wegen: 90 km/u.
  • Bebouwde kom: 50 km/u.

Verder is zijn de volgende regels ook handig om te weten:

  • Als toerist mag je rijden met een aanhanger.
  • Het maximaal toegestane alcoholpromillage is 0,5 promille.
  • Overdag is het voeren van dimlicht verplicht.
  • Kinderen ouder dan 5 mogen als passagier achterop.
Motorrijden in Italië: Lees hier alles over de verschillende verkeersregels!

Helm, sloten en meer

Nu even over je helm. Uiteraard is het dragen van een goede helm met Europees keurmerk ook in Italië verplicht. Maar je maakt je vakantie een stuk prettiger door te investeren in een comfortabele, goed passende helm en ook voor een vriendelijke prijsje is dat best mogelijk. Er zijn diverse merken die zowel systeem-, integraal- en jethelmen leveren met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Denk bijvoorbeeld aan een integraal helm met of zonder vizier van de merken Arai, Caberg, HJC, Schuberth, Scorpion, Shark of Vinz. Stuk voor stuk leveren deze merken kwalitatief hoogwaardige helmen in verschillende maten, ook kindermodellen.

Goed slot

Een andere investering die echt aan te bevelen is voor een motorvakantie (waar dan ook) is de aanschaf van een goed slot. Kies een model met minstens ART-4 keurmerk, zodat je ook voor je verzekering goed zit.

Voor je bagage en je helm is een topkoffer super handig. Zo kun je al je bagage meenemen en je helm veilig opbergen als je parkeert om te overnachten in een knus Italiaans hotelletje, of een mooie camping in de bergen of aan de kust. Kortom, om te genieten van ‘la dolce vita’!

De mooiste motorroutes in Italië

Motorrijden in Italië: Lees hier alles over de verschillende verkeersregels!

Motorrijden in Italië: Lees hier alles over de verschillende verkeersregels!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button