FilmKunst, film, muziekNieuws

Moordenaar speelt hoofdrol in nieuwe film Gomorra regisseur

Voor Nederlandse liefhebbers van Italiaanse film zijn het mooie tijden. Vorige week ging de nieuwe film van Gomorra-regisseur Matteo Garone in premiére met de titel Reality. Even daarvoor was filmgrootheid Bertolucci in het land voor de lancering van zijn film (Io e Te)  en tot slot draait Ceasar must die nog in vier bioscopen net als Italy: Love It, or Leave It.

Criminaliteit is een grote inspiratiebron voor filmmakers en ook het publiek is er gek op. De gebroeders Taviani gingen nog een stap verder door echte criminelen te laten acteren en dat idee heeft Matteo Garone ook opgepikt.

Aniello Arena
Aniello Arena

In Reality speelt namelijk Aniello Arena de hoofdrol. Een moordenaar die in het echte leven een levenslange gevangenisstraf uitzit in de gevangenis van Volterra. Tijdens de wereldpremière van Reality in Cannes vorig jaar ontbrak Areno dan ook op de rode loper. Hij liquideerde ooit drie mensen van rivaliserende Camorra-clans in Napels.

Komedie

Regisseur Garone maakte in 2008 het veelgeprezen drama Gomorra en ontdekte de nu in Italië zeer populaire acteur tijdens zijn research.Verrassend is dat deze film juist een komedie is over Luciano uit Napels die meedoet aan Big Brother.

De visboer Luciano in de film is erg geliefd, hij wil iedereen amuseren. Op een dag wordt hij overgehaald om mee te doen aan Big Brother op TV. Het idee dat hij wel eens beroemd zou kunnen worden, veroorzaakt grote opwinding in zijn familie en de hele buurt. In het begin is hij vrij laconiek maar later raakt hij toch geobsedeerd door het idee. Luciano verliest langzaam maar zeker zijn grip op de realiteit. Zijn droom om onderdeel uit te maken van een wereld van glamour en glitter, ontwricht zijn leven en dat van zijn familie. Garrone laat met Reality de schuivende scheidslijn tussen werkelijkheid en fictie zien

Waargebeurd verhaal

Regisseur Matteo Garrone was ook aanwezig op het filmfestival van Rotterdam. Daar vertelde hij een primeurtje.

Het verhaal van de film is namelijk het verhaal van de broer van zijn vrouw. De werkelijkheid was, zoals wel vaker, nog dramatischer dan hij dat in zijn film weergeeft. Op verzoek van zijn zwager had hij dit opmerkelijke feit verzwegen maar onlangs gaf hij toch toestemming het bekend te maken.De film was genomineerd voor een Gouden Palm en won de Grand Prix op het filmfestival van Cannes. Reality werd prima beoordeeld door de Nederlandse filmjournalisten: ★★★★ NRC, ★★★★ Trouw, ★★★★ De Telegraaf, ★★★★ De Filmkrant, ★★★ De Volkskrant.

Reality draait in de volgende bioscopen.

Filmtheater De Lieve Vrouw – Amersfoort
Filmtheater “De Uitkijk” – Amsterdam
Rialto – Amsterdam
Focus Filmtheater Arnhem – Arnhem
Verkadefabriek – Den Bosch
Filmhuis Den Haag – Den Haag
Filmtheater Concordia Cinema – Enschede
Filmtheater Plaza Futura – Eindhoven
Filmtheater Lumiere – Maastricht
Lux – Nijmegen
LantarenVenster – Rotterdam
t Hoogt – Utrecht

Bekijk ook de trailer van Reality.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button