algemeenKunst, film, muziekMuziekNieuws

De top 10 mooiste liedjes van Eros Ramazzotti

Onze krant en website bestaan nu ruim vier jaar maar nog nooit kregen we zo’n grote respons op een win-actie. We durven dan ook te stellen dat Eros Ramazzotti de populairste Italiaanse artiest in Nederland is! Onze mailbox stroomde vol toen we vroegen naar jullie favoriete nummer met als beloning voor een enkele gelukkige, een paar vrijkaarten voor het concert op 3 november. Dit zijn de top 10 mooiste liedjes van Eros Ramazzotti

Wat een mooie verhalen kregen we die de keuze motiveerde. De muziek van Eros raakt de diepste emoties, zoveel is duidelijk. Vele denken bij de muziek van Eros terug aan de liefde. De eerste zoen, de ongeremde verliefdheid met de muziek als decor. De liedjes doen herinneren aan de hoogtepunten van het leven, op heel wat bruiloften klonk Musica é of Ti sposerò perché.
De klanken van Eros doen verlangen naar Italië, naar vakantie, naar gelukkig zijn. Onderweg in de auto naar Italië gaan alle nummers mee en dan zit de stemming er al snel in. Il Giornale wil iedereen danken voor de mooie en vaak ontroerde verhalen, een aantal hiervan lees je verderop.

De mooiste liedjes van Eros Ramazzotti

Het allermooiste liedje

Maar de grote vraag is natuurlijk wat het favoriete nummer is van de Nederlandse Italiëfans! Het winnende lied deed dat met overtuiging. Veruit de meeste stemmen gingen naar Musica è uit 1988. Dat nummer scoort ook nog steeds het hoogste in de Top2000 alhoewel het niet zijn grootste hit was in Nederland. Dat was namelijk Se bastasse una canzone waarmee in 1990 de tweede plek de hoogste notering was in de Top100. Dit nummer is een andere grote favoriet en komt ook op twee in onze ‘enquête’.

Opvallend vinden we dat erg veel mensen Ti sposerò perché als favoriet noemen want toen dit nummer in 1989 uitkwam werd het geen hit in Nederland. Het is denken we net als met goede wijn, de muziek van Eros Ramazzotti moet soms even rijpen…

Hier de top 10 van jullie mooiste liedjes van Eros Ramazzotti

(met directe link naar de videoclips)

1. Musica è
2. Se Bastasse Una Canzone
3. Piu bella Cosa
4. Ti sposerò perché
5. Cose Della Vita’
6. I belong to you  (Il ritmo della passione)
7. Parla con me
8. Un’emozione per sempre
9. Per me per sempre
10. Ciao Pa

Vrijkaarten voor het concert op 3 november 2015

En dan natuurlijk de winnaar van de kaarten voor het concert in de Ziggo Dome. Onze notaris wil graag Minke uit Bunnik, Paola uit Roelofarendsveen en Juliette uit Den Haag feliciteren met de kaarten, veel plezier tijdens het concert!

Dank Eros fans!

We willen graag iedereen danken voor de honderden mooie verhalen en daarom hebben we een selectie gemaakt zodat iedereen zijn gevoel voor de muziek van Eros Ramazzotti kan herkennen.

Musica è

Als wij ’s morgens vertrekken uit Nederland om naar ons huisje in Italië te gaan aan de Bloemenriviera zijn we aan het eind van de middag bij de grensovergang Zwitserland/Italië en dan zetten we dit nr op van Eros, GEWELDIG, je rijdt dan richting Milaan en de zon gaat langzaam onder, het autoraampje gaat langzaam open en de zwoele Italiaanse lucht stroomt dan in de auto . Met de muziek van Eros op de achtergrond kijken we elkaar aan , en dan…………….hoeven we niets tegen elkaar te zeggen , de omgeving zegt genoeg en Eros doet de rest !! 

Musica è

Het was mijn allereerste singletje dat ik zelf kocht toen ik een jaar of vijftien/zestien was. Ik weet nog precies waar ik het kocht (platenzaak in Veldhoven), hoe die zaak eruit zag en hoe je daar aan de toonbank kon luisteren naar de plaatjes met een grote koptelefoon op je hoofd. Maar Musica è hoefde ik niet eerst te luisteren om zeker te weten dat ik het wilde kopen, de klanken van dit lied betoverde mij vanaf moment een en dus ging het singletje ongehoord met mij mee naar huis en eenmaal thuis gelijk op de pickup. En weer werd ik betoverd door de muziekklanken die zo mooi klonken… of huh mooi? Hoorde ik Eros daar nu vals zingen? En raakte de violist daar nu een verkeerde snaar?

Vreemd genoeg klonk Musica è helemaal niet zo mooi als op de radio… want wat bleek? Het rondje van het singletje zat helemaal niet mooi in het midden, maar er net naast! Daardoor draaide het plaatje niet netjes rond op de pickup, maar maakte het een soort slingerbeweging waardoor Eros’ mooiste nummer Musica è niet zo mooi klonk als ik was gewend. En toch… heb ik het singletje nooit teruggebracht of omgeruild. Musica è is en blijft immers mijn allereerste singletje! En daarom ook mijn mooiste Eros-liedje.

Musica è

Hoewel hij door de jaren heen prachtige nummers gemaakt heeft, kan er geen tippen aan Musica è.  Dat nummer is briljant. Bij het horen van de eerste tonen stop ik vanzelf met waar ik mee bezig ben en wordt ik meegesleept met de muziek. Dit nummer voel ik, ook toen ik er nog geen woord van begreep.   Zo waar…….Muziek is een universele taal en een wereld zonder muziek is niet voor te stellen, zeker niet zonder de muziek van Eros Ramazotti!

Musica è

Ik heb tegen mijn man en kinderen gezegd dat als ik ooit dood ga het nummer Musica è op mijn begrafenis wil laten horen. Waarom ik dit nummer zo mooi vind? Die stem, verschillende toonhoogtes. Gewoon een geweldig nummer.

Musica è

  1. Het nummer is uit de beginperiode van zijn carrière.
  2. Iedereen herkent de begin tune.
  3. Er zit zoveel emotie in de lied.
  4. Zelfs Luciano Pavarotti zong het samen met Eros.
  5. Ook de niet liefhebber! Van Eros Rammazotti kent dit lied.
  6. Heb er erg goede herinneringen aan.
  7. Geweldig om dit mee te zingen tijdens zijn concert.

Musica è

In 1993 was ik zwanger van mijn 1e zoon en toen naar het concert van Eros ben gegaan in Ahoy! Onze zoon werd geboren en iedere keer als wij dat nummer draaide werd onze zoontje stil na het huilen .Wij hebben al zijn cd nog en draaide die kapot in de periode dat mijn man en ik elkaar leerde kennen in 1989 Leuke herinneringen aan Eros!!

eros perfetto

Se bastasse una canzone

14 jaar was ik, toen Se bastasse una canzone uitkwam. Nog nooit had ik de Italiaanse taal gehoord maar op slag was ik verliefd. Op Eros uiteraard, maar vooral op die prachtige taal. Wat een krachtige taal, wat een passie klonk uit elk woord! Uren luisterde ik naar de verschillende liedjes. De songteksten schreef ik over, en woordje voor woordje probeerde ik uit te zoeken wat de tekst betekende. Mijn liefde voor Italië en de Italiaanse taal was geboren en Eros Ramazzotti werd mijn favoriete artiest. Ik regelde met mijn ouders dat de volgende vakantie naar la bella Italia zou zijn. Uren in de auto, walkman met mijn cassettebandje met Eros Ramazzotti en ik, gelukkige Giulietta (Juliette) op de achterbank. 

Dankzij Eros was ik in Italie beland, de liefde voor het land, de taal, de cultuur, het geweldige eten en de mensen zit diep in mijn hart. Elke keer als ik op vakantie ben en we moeten weer weg, rollen de tranen over mijn wangen. Dan kijk ik nog eens goed om me heen, geniet ik nog één keer van het prachtige landschap en zeg ik cIao bella Italia, ci vediamo presto…  Grazie Eros! Dankzij jou heb ik Italia ontdekt en in mijn hart gesloten.

Se bastasse una canzone

Waarom? Vroeger (uit de tijd van de cassetterecorders en de cassette bandjes) wilde ik graag het nummer van Se Bastasse Una Canzone opnemen op een cassettebandje. Ik zat klaar voor mijn radio om  “Record en Play” tegelijk in te drukken zodat ik eindelijk het nummer op bandje zou hebben. Maar helaas lukte het niet… te Laat de knoppen ingedrukt, te vroeg aan het einde van het lied op “Stop” gedrukt of er zat weer een DJ door het nummer heen te praten. Wat baalde ik! Mijn broer die 5 jaar ouder is vond het zo zielig dat hij uiteindelijk mij het originele cassettebandje van Eros cadeau heeft gegeven. 🙂 Wat was ik blij!
Inmiddels zijn we natuurlijk vele CD’s verder (en ik heb ze allemaal, en veel gekregen van mijn broer!) 

Piu Bella Cosa

De reden is dat hij dit nummer bij zijn concerten bewaart tot het einde van het concert. De laatste zin van het nummer luidt: Grazie di esistere wat bedankt voor het bestaan betekent. Voor mij komt dit over als een bedankje aan al Eros zijn fans, dat ze er weer waren.

I belong to you  (Il ritmo della passione)

Het doet mij denken aan mijn eerste, echte, grote liefde,die Italiaans is. We ontmoetten elkaar vorig jaar, na ongeveer 37 jaar….Na jaren heb ik me gerealiseerd, dat hij mijn “IL GRANDE AMORE”is ..Hij maakt iets in me los en raakt me zoals niemand ooit deed!

Ti Sposerò Perché

Naast vele anderen liedjes heeft deze een hele mooie diepgaande tekst welke mij steeds weer diep van binnen raakt. Een ontroerende uitleg wat iemand voor je kan betekenen en je diegene ook neemt zoals deze is en uiteraard ook jou neemt zoals je bent, met alle mooie en minder mooie kanten…Dit alles maakt het de persoon met wie je verder wilt en ook het ja woord kan geven….Net zoals de laatste woorden ook zegt…. Als ik diegene tegenkom….Inderdaad als ik die persoon tegenkom heeft dit liedje nog meer betekenis dan het nu al heeft!

Ti Sposerò Perché

Waarom…? Niet echt een uitleg, krijg van dit lied gewoon kippenvel zoveel emotie zit er in dit lied, wauw!!!!

Cose Della Vita’

Dit nummer slaat zo op het leven, helaas heb ik afscheid moeten nemen van veel dierbare, die het leven, of ontnomen zijn, of door ziekte! 

Parla con me

Omdat het me doet denken aan mijn tijd op Sicilië in 2009 en de autorit de Vesuvius op samen met mijn nieuwe vrienden Marco (Duits) en Brigitte (Zwitserland). Wij volgden samen een maand lang Italiaanse les in Taormina en hadden een middag vrij. De radio op keihard en uit volle borst met zijn drieën meezingen. Een heerlijk vrij, kippenvel gevoel dat ik zo weer kan oproepen als ik Parla con me luister (en natuurlijk keihard meezing!). 

Parla con me

Puur en alleen omdat heel veel mensen vaak veel te weinig vertellen en we ze daarom vaak niet begrijpen. Zodat je ze kunt helpen en laten inzien dat je er voor ze bent en dat ze gelukkig mogen zijn

Per me per sempre

Waarom? Zo puur en simpel, maar wonderschoon. Het ontroerd me elke keer weer.

Per me per sempre

Mijn favoriete song van Eros is “Per me, per sempre”, omdat dit pure liefdespoëzie is , die alleen een Italiaan kan schrijven! En ik ben helemaal niet zo romantisch maar dit raakt me , zo mooi geschreven;  “io vorrei che migliaia di farfalle colorassero l’ aria intorno a te…Poi vorrei vederle tutte quante, come un vestito posarsi su di te, vorrei cosi….” En dit is alleen nog maar het begin! Dit is niet in het Nederlands te vertalen! Niemand kan hier een acceptabele Nederlandse vertaling laat staan songtekst van maken!!! En dan de muziek erbij…..Dit is kunst en Italië op zijn mooist! 

eros_ramazzottiUn emozione per sempre

De reden waarom dit mijn absolute favoriete nummer is, is omdat ik een jaar geleden een half jaar in de prachtige stad Firenze stage liep. Als ik dit nummer hoor komen alle emoties en geweldige ervaringen weer naar boven! Bovendien luisterde ik daar ook vaak naar het nummer als ik dacht aan mijn grote liefde die in Nederland woonde. Inmiddels zijn wij 2 jaar samen EN is mijn vriend vandaag jarig! Kortom, een nummer die mijn passie verklaard voor mijn twee grote liefdes: la bella Italia e amore mio.

Un’emozione per sempre

Dit nummer komt bij mij altijd binnen en raakt dan een gevoelige snaar doordat ik een relatiebreuk doorgemaakt had toen dit uitkwam. Er zit in dit nummer zoveel gevoel/emotie dat je niet eens de volledige tekst hoeft te kunnen vertalen. Dit is een van de 2 Italiaanse nummers en uitvoerders die dat gelukt is. 

Un’Emozione Per Sempre

Omdat het mijn gevoel voor zijn muziek in 1 zin omschrijft.

Ciao Pa

De tekst is zo sprekend voor de band tussen een vader en zoon en ik heb deze tekst en lied uitgekozen voor een zoon van een van onze beste vrienden, Deze week is zijn vader begraven en zij hadden zo’n ontzettende band met Italië en daarbij de muziek van Eros Ramazzotti dat dit nummer wel gedraaid moest worden! De tekst is zo prachtig verwoord, de band en de bezorgdheid van een vader naar zijn zoon en daarbij de herkenbare klanken en muziek van Eros dat het een prachtig eerbetoon was op deze bijzondere maar ook verdrietige dag.

Ciao Pa

Dit nummer heeft speciale betekenis voor me omdat ik net als Eros een ingewikkelde band had met mijn vader. Na het overlijden van mijn vader een paar jaar geleden is het nummer extra bijzonder voor me. Als ik aan hem denk en beetje emotioneel ben, dan heeft dit nummer een bepaalde melancholische lading en herkenbaar sentiment voor mij. Als hij aan het einde Ciao ciao pà zegt voel ik me weer goed en heb er vrede mee.

L’equilibrista

Dit nummer staat op het album Calma apparente. Mijn vader was voor mij een grote inspirator en bovenal iemand die het evenwicht bewaarde….Nooit over de schreef….altijd zijn eigen lijn volgend met respect voor alles en iedereen om hem heen, onverstoorbaar en nooit uit “equilibrio” Groot respect voor de man die we het meest missen….voor mij , mijn equilibrista…..

Adesso tu

Zodra het liedje begint met “nato ai bordi di periferia“… Denk ik aan waar hij is opgegroeid, en waar ik opgegroeid ben, een paar straten verder. Aan onze jeugd (we schelen slechts twee maanden), aan het zwembad waar we samen op zwemles zaten en aan zijn school, waar ik langs loop als ik in Rome ben om mijn familie te bezoeken.

Aurora

Zo mooi passievol geschreven en gezongen voor zijn dochtertje. Ik heb 3 kinderen en zoals hij zingt was de geboorte voor mij ook elke keer weer een zonsopgang, prachtig mooi met nieuwe kansen op liefde en geluk!

Orizonte

Wanneer ik dit nummer hoor, zie ik zee, zon en glinsterend water voor mij, op en top Italië in de zomer. Maar nog belangrijker is dat het mij herinnert aan de tijd dat ik in het najaar 2009 alleen naar het Comomeer reed. Daar verbleef ik een maand alleen Gera Lario om los te komen van het zorgen voor iedereen. En daar ontdekte ik weer de kracht in mij zelf. L’Orizonte betekent voor mij: focus houden op het doel in de verte.

Un’altra te

Ik zat in een heel moeilijke relatie maar ik zag die vent doodgraag. Het was iemand met twee persoonlijkheden en de relatie is niet blijven duren maar ik denk nog steeds met spijt aan hem als ik dat liedje hoor. Soms kunnen twee mensen van elkaar houden maar toch niet gemaakt zijn om samen gelukkig te worden. Cose della vita 

Sei un pensiero speciale

De tekst van dit liedje is prachtig, heel lief en mooi. Vanaf de eerste keer dat ik hem hoorde ontroert het liedje me en raakt me diep. Ik kan me helemaal in de tekst terug vinden wat betreft mijn liefde voor mijn vriend die in Italië woont en ik helaas in Nederland.

Een reactie

  1. Leuk artikel. Besef overigens dat Eros een beetje de Frans Bauer van Italie is; ondanks een grote fanbase vniden veel mensen (met name de jeugd) zijn muziek te zoet en te plat en zijn neusale klank wordt ook niet altijd gewaardeerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button