NieuwsRegio'sUmbriëVakantie

Mooie steden in Umbrië

Veel Nederlanders hebben na Toscane ook de groene buurman Umbrië ontdekt. Een regio met minimaal zoveel natuur- en cultuurschatten. Populaire plaatsen zijn het Trasimenomeer en de streek rond de schitterende steden Perugia en Assisi.

Met name de laatste stad ziet de bezoekers sinds het aantreden van paus Franciscus met grote aantallen binnenkomen, toeristen maar ook bedevaartgangers. De paus noemde zich immers naar Franciscus van Assisi die ook in de stad begraven ligt. Maar er is oneindig veel meer te zien, en allemaal dichtbij. Wat dat betreft doet de regio denken aan Nederland. Hoogtepunten zijn vaak binnen een uur, soms anderhalf bereikbaar.

Overnachten doen we in Agriturismo Il Palazzo, strategisch gelegen bovenop een berg bij Umbertide. Tijdens het diner dat de vrouw des huizes de eerste avond maakt, weet je meteen weer waar de liefde voor Italië vandaan komt. Eenvoudig en puur eten, je als mens verbonden voelen met de aarde en de natuur. Alles thuis met ingrediënten van eigen land bereid, 100% smaak.

DSC00065
Agriturismo Il Pallazo

Agristurismo

Het directe contact met de eigenaren, eerlijk eten en de rust en natuur zijn het succes van het fenomeen agriturismo. Ze schoten de laatste vijftien dan ook als paddenstoelen uit de grond. Iedere Italiaanse boer had nog wel een kamer over en dus is er nog steeds kaf onder het koren. De mooiste, waartoe we Gastaldo ook rekenen, zijn perfect gerenoveerd, van alle comfort voorzien en met een zwembad dat uitkijkt over de heuvels.
Bijzonder aan Gastaldo Palazzo is dat het eeuwenoude burcht is die onderdeel uitmaakte van de verdedigingslinie van de nabijgelegen plaats Gubbio. De toren staat nog fier overeind en daarin kan je ook overnachten, subliem uitzicht gegarandeerd!  Het dichtbij deze agriturismo gelegen Perugia en Assisi zijn dus de ‘must’ die niemand over mag slaan. En Gubbio is ook nog zo’n echte middeleeuwse stad waar je je terug in de tijd waant. Het uitzicht over het centrale plein is een van de mooiste dat we in Italië zagen.

Spoleto, een van de mooie steden in Umbrië

Een van de minder bekende steden is Spoleto in het zuiden van de regio. De stad kent zijn oorsprong in de tijd van de Etrusken, de oerbewoners van de regio met een zeer rijk cultureel en maatschappelijk leven, nog voor de Romeinen. Spoleto is misschien nog wel het meest bekend door het internationaal vermaarde cultureel Festival Due Mondi, dat verschillende kunstvormen verenigt.

Maar de stad is ook zeer de moeite waard voor een bezoek buiten de festivalperiode. Sinds enige tijd zijn er handige roltrappen die je vanaf de benedenstad helemaal boven naar het 14e eeuwse fort Rocca Albornoziana brengen. Een geniale uitvinding want op deze manier kan je stad verkennen door alleen af te dalen. En dat scheelt in de Italiaanse zomer minimaal twee natte oksels.

Mooie steden in Umbrië
De roltrap brengt je eenvoudig naar boven

Aan het einde van de roltrap begin je aan de giro della Rocca. Een wandelpad van een kilometer met fraaie uitzichten dat je langzaam naar het kasteel brengt en waar menig Spoletaan zijn geliefde voor het eerst heeft gekust. Aan de westkant kijk je naar de berg Monteluco, een favoriete picknick- en wandelplek voor de bewoners van de stad.

Een van de hoogtepunten is het aquaduct die berg en stad verbindt. Een onwaarschijnlijk architectonisch huzarenstukje uit de 14e eeuw, dat het water van de berg naar de stad bracht. Al afdalend kom je vanzelf in het historische centrum met het plein van de Santa Maria Dell’Assunta kathedraal uit de 12e eeuw.

Mooie steden in Umbrië
Het aflopende plein voor de Santa Maria Dell’Assunta is een natuurlijke theatersetting

Op het plein en ook in Romeinse amfitheater zijn tijdens het festival Due Mondi veel uitvoeringen. Overigens maakten de bewoners zich wel zorgen om het festival dat na het overlijden van de oprichter zijn ziel zou hebben verloren. De organisatie wordt nu vanuit Rome geleid. Verder laten we ons vertellen over de aardbeving in 1997 en de alom vertegenwoordigde verbindingsbogen tussen de huizen, die voor meer stevigheid moeten zorgen.

De strategische ligging op de weg naar Rome legde de stad nooit windeieren. Men liet de route dan ook door de stad lopen zodat er volop tol kon worden gegeven aan het transitieverkeer. Niet alle reisgidsen zullen La Torre dell’olio vermelden die herinnert aan de vermaarde krijgsheer Hannibal, die de stad niet kon innemen omdat men hete olie uit de hoge torens gooide.

De laatste lokale tip is van heel andere aard; de paraplu, jawel! Met name in de namiddag regent het regelmatig als de vochtige lucht in de ochtend omhoog gestuwd wordt over de bergen. Het is dus niet voor niets zo groen in Umbrië!

De Torri, het indrukwekkende aquaduct van Sploeto
De Torri, het indrukwekkende aquaduct van Sploeto
Het Teatro Nuovo in Spoleto is indrukwekkend mooi
Het Teatro Nuovo in Spoleto is indrukwekkend mooi
Wandelen langs de Giro della Rocca
Wandelen langs de Giro della Rocca
Het amfitheater
De verbindingsbogen maken de huizen beter bestand tegen aardbevingen

Meer Umbrië

Lees al onze verhalen over de regio Umbrië.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button