Kunst & CultuurKunst, film, muziekLazioNieuwsRegio'sRomeStedenVakantie

Monument op de Piazza Colonna in Rome

Dit is de zuil van Marcus Aurelius. Het is een antieke triomfzuil op het Marsveld in Rome, gebouwd aan het einde van de 2e eeuw!

De zuil staat nog steeds op zijn oorspronkelijke plaats op de Piazza Colonna. Hij werd door de senaat neergezet ter herdenking van de overwinningen van keizer Marcus Aurelius op de Germanen en Sarmaten. Het monument is honderd Romeinse voet hoog (ongeveer dertig meter).

De fries op de zuil toont als het ware een stripverhaal

De fries op de zuil toont als het ware een stripverhaal van de twee belangrijkste veldslagen van 172- 173 en 174-175 n.Chr. Het verhaal begint met de tocht van het leger via de Donau naar de belangrijke stad Carnuntum, tegenwoordig in de buurt van Wenen. Dat is een beslissende episode in het offensief tegen de Germanen en Sarmaten. Je wordt meegenomen in spannende gebeurtenissen zoals het wonder van de bliksem die een oorlogsmachine van de vijand vernietigde, en de regen die de Quaden (een nomadische Germaanse stam) overweldigde maar de dorstige Romeinen goed uitkwam.

Om het hele verhaal te lezen moet je eigenlijk als een aap in 23 cirkels de zuil beklimmen! Voor de mens is er een wenteltrap binnenin. Als je de reliëfs zou uitrollen zijn ze meer dan 200 meter lang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button