Italië Evenement 2013Nieuws

MONDO ITAL!A AWARD 2013 VOOR STERRENKUNDIGE MORGANTI

Op zondag 2 juni aanstaande zal, tijdens het Italië Evenement, de Mondo Italia Award 2013 worden uitgereikt aan prof. dr. Raffaella Morganti. De bijzonder hoogleraar in de sterrenkunde krijgt de onderscheiding uit handen van de Italiaanse ambassadeur in Nederland, Francesco Azzarello.

Morganti is sinds 1999 verbonden aan sterrenwacht Dwingeloo en al bijna tien jaar universitair hoofddocent bij het Kapteyn Instituut voor Sterrenkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ook buiten onze grenzen geniet de sterrenkundige veel respect.

Vanwege haar indrukwekkende staat van dienst en inspirerende activiteiten voor de internationale wetenschap, heeft de jury van de MONDO ITAL!A AWARD prof. dr. Morganti opgenomen in een bijzondere eregalerij van respectabele ambassadeurs voor Italië. Het is een tribuut aan Italianen en Nederlanders die Italië en de Italiaanse cultuur met trots uitdragen. Zo gingen o.a. gastronoom Roberto Payer, schrijver Rosita Steenbeek en topchef Mario Uva haar voor.

mondo italia award 2013 closeProf. dr.Raffaella Morganti
Raffaella Morganti (Italië, 1958) studeerde astronomie aan de Universiteit van Bologna, waar ze in 1987 promoveerde op het proefschrift ‘Morphology and Physics of Radiogalaxies’. Van 1988 tot 1999 was ze als sterrenkundig onderzoeker aangesteld bij het Instituto di Radioastronomia in Bologna, maar voor het verrichten van waarnemingen werkte Morganti tijdens die periode ook bij observatoria in Duitsland, Amerika en Australië.

In 1999 kwam ze naar Nederland, waar ze sindsdien verbonden is aan de sterrenwacht in Dwingeloo en sinds 2005 aan de RU in Groningen. Ze is als bijzonder hoogleraar Structuur en evolutie van radiomelkwegstelsels en hoofd van de astronomiegroep bij ASTRON Dwingeloo, nauw betrokken bij nieuwe initiatieven op het gebied van de radioastronomie. Zo doet ze op dit moment onderzoek naar de evolutie van sterrenstelsels. Ze kreeg hiervoor een uitzonderlijke subsidie van 2,5 miljoen euro en mag gebruik maken van twee revolutionaire radiotelescopen van ASTRON.

De WINNAARS VAN DE MONDO ITAL!A AWARD 2006 – 2012:

willy_alberti 2Willy Alberti
Het was Carel Verbrugge die in de jaren 40 Italië op zijn manier naar Nederland bracht. Als tenore Napolitano en onder de artiestennaam Willy Alberti liet hij Napels klinken in liedjes als Ci-ciu-ci, Piove en Una marcia in fa. 20 jaar na zijn overlijden namen weduwe Ria, Willeke en zoon Tonny de M.I.A. in ontvangst tijdens een gala op Kasteel de Haar.

Oger LusinkOger Lusink
Het kleedgedrag van de Nederlander stond vroeger in schril contrast met dat van de Italianen. Oger Lusink wilde daar verandering in brengen. ‘De man op een Latijnse manier mooier maken,’ was zijn doel en daarom laat Lusink zijn collecties maken in Italië. Inmiddels heeft hij daarbij steun en opvolging gekregen in zijn twee zoons.

Roberto Payer Mondo Italia AwardRoberto Payer
Als er in Nederland één man waakt over de Italiaanse keuken, dan is dat Roberto Payer, maar meer nog is zijn naam verbonden met het Hilton. Hij werkt al meer dan veertig jaar bij de beroemde hotelketen en zwaait sinds 1991 de scepter over Hilton Amsterdam en het bijbehoren ristorante Roberto’s.

 


Martin SimekMartin Šimek
Bekend van Tsjechië, tennis, radio, televisie, columns en theater is Martin Šimek, maar bij alle publieke optredens klinkt er één centraal thema: Italië. Over het leven in Calabrië en de lokale levenslessen maakte de eeuwige emigrant Šimek inmiddels talloze schilderijtjes in woorden, die inmiddels gebundeld en vertaald zijn naar het theater.

rosita steenbeekRosita Steenbeek
‘Hier is Rome als een huis, de steegjes zijn gangen en op drie minuten afstand liggen de twee mooiste pleinen van de stad; Piazza della Rotonda en de Piazza Navona. Dat zijn mijn leeszalen, mijn koffiekamers, mijn salons waar ik mensen ontvang…’De boeken van Rosita Steenbeek doen – meer nog dan een reisgids – verlangen naar het leven in Italië.

Mario UvaMario Uva
Met de genen van de familie en de liefde voor Tine besloot Mario Uva vijftig jaar geleden hetristorante tradizionale naar de culinaire sterrenstatus te brengen. Met de combinatie van traditie en revolutie trekt Uva (en zonen) nog altijd een constante stroom van culinaire bewonderaars naar zijn ‘little Italy’ in de polder. Lees ons bericht

award2DE AWARD
De MONDO ITAL!A AWARD is een bronzen beeld, gecreëerd naar een idee van Aris Spada door de internationaal bekende kunstenaar Luigi Amati. Het beeld toont in zijn vormen het ontstaan van de moderne Italiaans cultuur, die via de Romeinen wereldwijd verspreid werd. Zo staat de kraag aan de bovenzijde van de Romeinse pilaar symbool voor mode en design, de rol pergamena voor de cultuur en verbeelden de neus en mond de Italiaanse taal en muziek. Ook de muzieksleutel is in het beeld verwerkt. Onmisbaar is de koffer, aan de onderzijde, die met een stuk bindtouw is omwikkeld. Het staat voor de vele Italianen die met weinig geld, maar een koffer vol moed en creativiteit de wereld introkken.
Het zijn deze pioniers die made in Italy en la dolce vita over de grenzen brachten. Zij waren trots op Italië, Italië is trots op hen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button