NieuwsUmbriëVakantie

Mindful naar Italië. Retreats, Yoga en wellness

Ook op reis zijn we steeds meer op zoek naar zingeving en bewustwording. Natuurlijk, we willen uitrusten en opladen, maar het liefst ook een bepaalde mate van diepgang en persoonlijke groei. Iets waar het toenemend aantal retreats mooi op inspeelt. Een reis naar Italië én naar jezelf. Il Giornale sprak met drie populaire holistische wellnessretreats in de laars.

1. Mandali experience, Ortameer

Op een uur rijden van Milaan ligt Mandali. Een prachtig retreatcentrum in Noord-Italië met uitzicht op het Ortameer. Mandali werd opgericht door Nederlanders Wouter Tavecchio en Wildrik Timmerman en opende haar deuren in maart 2017. “Na jarenlang grote dancefeesten te hebben georganiseerd en daar goed mee te hebben verdiend, waren we toe aan iets nieuws, een spirituele plek waar zingeving en bewustwording centraal staan”, vertelt Wildrik.

Lago d’Orta

De twee gingen op zoek naar bijzondere stilteplekken met mooie en duurzaam gebouwde accommodaties, waar meer dan twintig mensen konden overnachten. Ze bezochten vele oude landhuizen, kastelen, prachtige natuurlocaties in Frankrijk, Spanje en Italië, totdat ze bij Lago d’Orta uitkwamen. Wildrik: “We vonden het hier meteen zo mooi en magisch dat we besloten hier ons eigen retreat te bouwen. Bijzonder is dat Wouter’s overgrootopa hier ooit zo’n 70 kilometer vandaan woonde.”

Helen en opladen

Mandali komt van het Sanskriet woord mandala, wat cirkel, verbinding en gemeenschap betekent en dat is precies wat Tavecchio en Timmerman willen aanbieden. “Onze droom is om zoveel mogelijk mensen de ruimte te geven zichzelf terug te vinden, te helen en op te laden in de diepste zin van het woord. We willen mensen helpen om het optimale uit hun leven te halen door ervaringen mee te geven die het geloof in jezelf en de liefde voor het leven versterken. Die helpen om in je kracht te staan en het mogelijk maken om het leven ten volste te leven.”

Retraite of rust

Bij Mandali worden yoga, meditatie, stilte, persoonlijke ontwikkeling en body care retraites gegeven door verschillende teachers. Wildrik: “Er komen hier veel mensen die op zoek zijn naar rust of denken dat ze in een burn-out zitten. Voor hen is een retreat als een soort pleister of een aspirine. Maar wie écht wordt geraakt, komt erachter waar de hoofdpijn vandaan komt. We willen mensen helpen uit hun hoofd, waar angst en onzekerheid regeert, te komen en te zakken naar hun hart, waar liefde, stilte en zekerheid zich bevinden.”

Lichtpuntje in onzekere tijden

“We zitten in Noord-Italië dus ons gebied werd begin 2020 al heel snel door Corona getroffen. Van maart tot juni zijn we dicht geweest. Wel zijn we vrij vlot begonnen met een onlineprogramma. Om de leraren toch nog iets van inkomsten te bieden en omdat we mensen juist in deze onzekere tijd een point of light willen bieden. Sinds juli zijn we open. We hebben met een beperktere capaciteit, want we zijn van 60 naar 40 bedden gegaan. Maar gelukkig is de vraag boven verwachting aangetrokken”, aldus Wildrik.

www.mandali.org  

2. Eremito Hotelito, Umbrië

Gelegen in een vallei in Umbrië, zo’n twee uur rijden ten noorden van Rome, vind je het Eremito klooster. Eigenaar en oprichter Marcello Murzilli bouwde op de overblijfselen van het veertiende-eeuwse klooster een modern hotel met wellnesscentrum, omgeven door een natuurreservaat van 3000 hectare. Marcello: “De kleuren, het licht, de zonnestralen op de rivier en de bossen. Vanaf het moment dat ik deze vallei zag, voelde ik dat het een speciale plek was.” Hier bevind je je in het Italiaanse achterland en ben je écht weg van de bewoonde wereld. Bij aankomst dien je zelfs je auto achter te laten om vervolgens de laatste twintig minuten per jeep door de ongerepte natuur te worden vervoerd.

Digitale detox

Hier kom je niet voor internet, televisie of telefoon. Het hotel wordt zelfs grotendeels met kaarslicht verlicht. Daarover zegt Marcello: “Inspiratie voor de luxe die ik mijn gasten probeer te bieden haal ik uit het verleden, toen de nacht enkel verlicht werd met kaarsen. Dat is ware luxe voor mij, het herontdekken en waarderen van dit soort essentiële dingen. Vacanze in monastero!

Op tijd je cel in

Emerito is een singles hotel. Dat betekent dat alle twaalf de kamers (die cellen ofwel ‘celluzze’) niet groter zijn dan 9 m2. Zelfs als stel slaap je hier dus in aparte kamers, maar Eremito raadt aan alleen te komen.

Oog voor detail

Dat Marcello oog voor detail heeft blijkt uit elementen als de grote koperen douchekoppen, de linnen lakens en de marmeren wasbak. Designdetails waarmee hij al diverse internationale awards in de wacht sleepte. Veel buitenlanders weten Eremito dan ook te vinden. “Normaal gesproken is 80% van de gasten buitenlands. De meesten komen uit Noord-Europa, maar afgelopen jaar hadden we logischerwijs veel Italiaanse gasten.” Gelukkig is er sinds Corona weinig veranderd. “Veel van onze activiteiten, waaronder ook de diners, vinden buiten plaats en binnen houden we gepaste afstand en hebben we maatregelen getroffen.”

Innerlijke zoektocht

De gasten van Eremito komen met heel verschillende redenen naar het klooster. “Ze hebben een break nodig van hun leven, op gebied van werk of liefde. Hun bezoek aan ons is vaak het begin van een nieuw hoofdstuk in hun leven. Begin ik aan een nieuwe baan of niet? Moet ik mijn relatie beëindigen of nog doorgaan? Onze gasten laten de zekerheden van thuis even achter zich en gaan op een innerlijke zoektocht.”

Yoga & meditatie

Begin je dag hier met een yogasessie, sluit de middag af met meditatie, relax in de spa met natuurstenen stoombad en neem deel aan de begeleide wandelingen in de nabijgelegen bossen. Geniet van de eindeloze verhalen van eigenaar Marcello terwijl je aanschuift aan de lange tafels in de tuin om te genieten van de (vegetarische) keuken met gerechten bereid van lokale producten (wie zin heeft, kan een handje helpen in de moestuin).

www.eremito.com 

3. Yoga explores, Umbrië

Echte yogaliefhebbers komen aan hun trekken tijdens een Yoga Explores retreat. Gelegen in een schitterende bosrijke omgeving met prachtig uitzicht op de heuvels van Umbrië, op tweeëneenhalf uur rijden van Rome, bevindt zich hier een 5-sterren yogastudio met jacuzzi en infinity zoutwaterzwembad. Weg van alle afleidingen en onderbrekingen van de buitenwereld. “Je hoort of ziet hier geen andere mensen of auto’s van buiten het retreat. Zelfs niet als je kilometers door het bos en langs de watervallen wandelt”, vertelt Yoga Explores-oprichter Jo Thornhill. Tijdens een retraite van zes nachten komen mind, body en soul hier nader tot elkaar. “Onze klanten komen vooral uit Engeland, Europa, Amerika en Canada. Het zijn dokters, advocaten, schrijvers, media professionals, yoga leraren, pensionarissen, maar ook studenten. Ze genieten hier van een vakantie en de smaak van Italië, terwijl ze aan een transformerende retreat deelnemen.”

Alle soorten yoga

“Voor dit jaar staan er twee retreats op de planning, met lerares Leila Sadeghee of Anna Ashby. Gelukkig hebben we de ruimte om deze met in achtneming van de juiste maatregelen gewoon door te laten gaan.” Gedurende de retreats worden dagelijks twee yogalessen aangeboden. “‘s Ochtends wordt er in de les gewerkt aan het wegnemen van spanningen en opnieuw kalibreren van je energie aan de hand van mantra, mudra, pranayama, vinyasa yoga asana. In de avond is er een uitgebreid slow down programma en kun je tot laat genieten van de omgeving en het geweldige uitzicht”, aldus Jo.

www.yogaexplorers.com

Meer wellness en kuuroorden in Italië

Lees ook dit artikel over de vele heerlijke kuuroorden in Italië.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button