LombardijeMilaanNieuwsRegio'sStedenVakantie

Milaan aan zee?

De kunstenaar Martin Vargic laat Italië zien als de zeespiegel 100 meter zou stijgen in 2100. Milaan ligt dan aan zee. Kan je het je voorstellen?

Het regent wateroverlast in Nederland, België en Duitsland en geregeld veranderen ook in Italië kleine beekjes tot woeste rivieren. De jonge cartografisch kunstenaar Martin Vargic uit Bratislava Slowakije, werkt onder de artiestennaam Jay Simons aan fascinerende wereldkaarten op basis van statistische gegevens. Zo verbaasde hij ons al eens met kleurrijke kaarten over de gemiddelde borstomvang per land, of de grootte van het mannelijk lid, ahum….

Zijn kaarten waarin hij 100 meter zeespiegelstijging in het jaar 2100 simuleert, zijn minder luchtig en tamelijk huiveringwekkend als je van Italië maar ook van Nederland houdt. De hele Podelta zien we niet meer terug laat staan Venetië, ondanks de indrukwekkende test die men daar deze zomer met de waterkering Mose deed.

De meest optimistische modellen gaan uit van 85 centimeter zeespiegelstijging in 2100, en dat wordt voor de steeds verder in de moerasgrond wegzinkende stad al een groot probleem. De stad ligt nu maar 90 cm boven zeeniveau. Op de kaarten van Vargic blijft er van Nederland behalve Zuid Limburg helemaal niets over. Dan maar tijdig dat huis op de Italiaanse heuvel kopen is ons advies…

De fascinerende kaarten van Martin zijn te koop via zijn site.

Klimaatverandering in Italië

Italië krijgt vaker met droogte en hogere temperaturen te maken, zo laten de modellen al jaren zien. Maar ook met weersextremen zoals veel regenval. De gemiddelde temperatuur in Italië stijgt al 21 opeenvolgende jaren en stijgt ook harder dan elders. Er zijn slechts drie landen waar de temperatuur sinds 1961 nog harder steeg.

Een van de gevolgen is dat de druiven extra snel rijpen en de wijn oogst in veel regio’s is vervroegd. De oogst vindt nu op veel plaatsen al bijna een maand eerder plaats dan 30 jaar geleden. Ook wordt er steeds vaker wijn verbouwd in hoger gelegen berggebieden.

Door erosie is de afgelopen vijftig jaar al meer dan veertig miljoen vierkante meter zandstrand verdwenen. Door de klimaatverandering en zeespiegelstijging verwacht men dat vooral de zandstanden in de regio’s Abruzzen, Calabrië en Sicilië verder zullen afkalven. Deze regio’s zullen ook zwaarder getroffen worden door de hitte dan de Noordelijke regio’s.

In Rome zien we steeds vaker grote sink holes in de stad. Men schrijft dat onder ander toe aan steeds sterkere regenbuien die de grond onder de stad deel wegspoelen.

Marmolada. De hoogste berg van de Dolomieten

De Marmolada (3.343 meter boven zeeniveau) is de hoogste berg van de Dolomieten en de enige met een gletsjer. Over de gletsjer maakt men zich veel zorgen. De laatste 150 jaar is de helft van het gletsjer ijs in de Alpen verdwenen en voor de Marmolada is dat percentage nog hoger. Men denkt dat in dit tempo de gletsjer over 15 tot 20 jaar verdwenen is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button