algemeenLombardijeMilaanNieuwsStedenVakantie

Mijn marathon ervaring in Milaan

Door: Sylvia van der Male

Hardlopen in Italië is superleuk. De sfeer, het landschap en natuurlijk sportminnende supporters. Ik heb veel hardloopwedstrijden en marathons gelopen in Italië maar ook in Nederland, Peking en New York. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat in Italië de marathons erg leuk en goed georganiseerd zijn. Er ontbreekt niks en daarnaast vind ik persoonlijk de hardloopcultuur mooi. Cultuur en sport komen namelijk samen. Bij de finish is er altijd een overvloed aan eten en drinken wat je nauwelijks in Nederland of ergens anders vindt. Bruschette, crostate, fruit, biscotti, water, energy drink en soms ook wijn!

April 2017 liep ik de marathon van Milaan. Die vindt altijd plaats in het eerste weekend van deze maand. Het parcours van de Milano Marathon is vlak en snel. De start en finish zijn op de Corso Venezia. Een groot gedeelte van de route loopt door de binnenstad. Het is een verhard traject en kent veel hoogtepunten: de nieuwe Milanese wolkenkrabbers, de statige paleizen, het Centraal Station, de Duomo, La Scala, het San Siro stadion en een aantal natuurparken. Mooie passages en symbolen van de stad die een goede indruk achterlaten.

Op de kilometerpunten 10, 17, 21, 30, 38 en 42.195 km registreert tds-live de tussentijden. Verzorging is er voor en tijdens de loop, er is een fotoservice en het Rode Kruis staat klaar voor eventuele noodgevallen. Kledinginname is in tenten bij de start en is gratis.

Record aantal inschrijvingen

Op vrijdagmiddag en zaterdag kan je je startnummer met je eigen naam erop halen en je krijgt een Emporio Armani hardloopshirt en een tas met gadgets. Het Marathon Village is bij MiCo LAB dat makkelijk met de metro bereikbaar is.

Dat jaar was er een record van 6309 inschrijvingen. Daarvan zijn uiteindelijk 5495 atleten gestart en 5302 haalden de finishlijn en ik was daar een van! Er was ook nog een estafetteloop voor het goede doel.

De temperatuur is in april prima in Milaan, tussen de 15 en 20 graden, ideaal voor een marathon. Er is ook een pacing team aanwezig met ervaren marathonlopers die het tempo aangeven en adviezen geven gedurende de wedstrijd. De streeftijden van de hazen lopen uiteen van 3 tot 6 uur. De marathon start om halftien maar niet met Lee Towers op de achtergrond zoals in Rotterdam. In Milaan spelen ze het Italiaanse volkslied en aansluitend pompt een DJ de lopers op.

Mijn eindtijd was 3:28. Ik was tevreden en blij dat ik het weer gehaald had en heb genoten van de route, de stad, de mensen, de muziek en de sfeer. Dit was niet mijn eerste marathon in Italië. Ik liep ook al in Rome, het Gardameer, Venetië, Florence en rond het meer van Trasimeno.

Eco Maratona del Chianti

Het is moeilijk om te zeggen welke marathon in Italië de mooiste is maar ik kan die in Milaan aan iedere hardloper aanbevelen. De ene marathon is de andere niet. In Italië zijn ook minder bekende (halve) marathons die wat mij betreft meer bekendheid verdienen. Zo was ik betrokken bij de organisatie van de Eco Maratona del Chianti in Toscane. Dit is een (hard)loopfestijn van drie dagen van 16 tot en met zondag 18 oktober 2020. Je kan er niet alleen een hele (op zondag) en halve marathon lopen maar ook kortere afstanden en er is bijvoorbeeld ook Nordic walking en wijnproeverijen! Het is een prachtig evenement. Je loopt door de wijngaarden en langs de karakteristieke cipressen maar ook door de mooie middeleeuwse stadjes. www.ecomaratonadelchianticlassico.it

Eco Maratona del Chianti in Toscane

Zoals je ziet wordt er in Italië volop bewogen en ik combineer dat in mijn huidige woonplaats Montepulciano zelfs met een wijntour! Voor meer informatie over hardlopen in Italië of een wijntour, vraag het mij gerust via info@sylviaitaly.com.

Via deze link een overzicht met alle actuele data van tientallen marathons in Italië. Sono a vostra disposizione. Buone corse a tutti!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button