LazioNieuwsRegio'sRomeStedenVakantie

Metrolijn A in Rome sluit extra vroeg

Romereizigers opgelet. Metrolijn A (Oranje) sluit het komende anderhalf jaar al om negen uur ‘s avonds. Er is groot onderhoud nodig dat in de nacht gebeurd.

Voor een wereldstad als Rome is het wat betreft de metro nog steeds een beetje behelpen. De trage aanleg van de metro heeft te maken met meer dan 2.000 jaar archeologische rijkdom in de bodem de stad. Steeds wanneer tijdens de werkzaamheden een archeologische hotspot wordt ontdekt, moet de aanleg worden stilgelegd. Voor de toekomst staat een lijn-D gepland, die zou moeten lopen van het noordoosten van de stad naar het stadsgedeelte EUR, ongeveer parallel aan lijn B.  

Gratis kaartje voor 30 flessen

Verzamel als je met de metro gaat trouwens eerst even 30 lege flessen van de straat want dan krijg je een gratis kaartje! Inleveren in de gele ‘+Ricicli + Viaggi’ automaten. Met het prijswinnende project werden de afgelopen twee jaar al meer dan 6 miljoen vuilnisflessen opgehaald.

Ondanks dit lokkertje gebruiken steeds minder Romeinen het OV. Het is zo’n beetje de enige Europese stad waar het autogebruik nog groeit. Dat is op zich niet zo gek want een betrouwbare dienstregeling van de bus of tram bestaat al lang niet meer. Je moet maar afwachten of er eentje komt en als je er eindelijk in zit is de kans op panne levensgroot. Het gemeentebestuur doet z’n best met fietspaden maar die zijn geregeld gevaarlijk omdat ze niet gescheiden zijn of het asfalt is in erbarmelijke staat.

Weinig Romeinen wagen zich dan ook op twee wielen. Met 629 auto’s per 1.000 inwoners heeft Rome de meeste auto’s in Europa. En om met een beetje goed nieuws af te sluiten, de e-step is ook hier een grote hit. Er staan er 11.000 op je te wachten. Rome kan nog wat leren van Turijn. Dat is de eerste Italiaanse stad die experimenteert met zelfrijdend OV. In maart startte een proef met twee onbemande busjes op een traject van 5 km. Een kaartje kan in de toekomst met een app worden geboekt.

In Napels is de metro trouwens een bezienswaardigheid vanwege de prachtige stations. Lees meer.

Metro- en treinkaart Rome

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button