NieuwsVakantie

Met de vlam in de pijp en je drankjes op ijs

“Caldo?” Je zal de eerste niet zijn die verbaast staat te kijken als de Italiaanse barman vraagt of je je panino caldo wilt, en het lekkere broodje vervolgens in de oven gaat. Caldo is dus warm in het Italiaans en niet koud of cold. Dat is freddo.

Het hoofd freddo houden tijdens de hete Italiaanse zomer valt soms niet mee. Gelukkig hebben ze daar heerlijke verkoelende drankjes op gevonden. Grattachecca (schaafijs) of de Granita ijsbrokjes voor je grote dorst. Maar hoe hou je alles koel in je warme auto? Met een koelkast natuurlijk, een frigorifero! Met wat koel vocht op zijn tijd houdt de chauffeur het hoofd erbij, wel zo veilig.

Autokoelkastje

In zo’n handig autokoelkastje blijven je water en vleeswaren voor de picknick onderweg lekker koel. Ze kunnen tot wel 20 graden verschil koelen. Met de airco aan is dat al bijna het vriespunt.

Dit type koelkasten zijn er in alle soorten, maten en prijzen. Onze redactie zag er eentje van twee A4’tjes groot die perfect achter de voorstoelen of op de plek van de armsteun past.

Black Ice heet dit model, ghiaccio nero. Hij weegt 5 kilo en de inhoud is meer dan 20 liter. Je accu slaat niet op hol want het energielabel is A+++.  De auto koelkast van Black Ice sluit je aan op de sigarettenaansteker. Sommige auto’s hebben ook nog een 12Volt stroomaansluiting in de kofferbak. Zo neem je de verse salami’s, mortadella’s of misschien wel vis gekoeld mee terug naar huis. Op de heenweg scheur je met de vlam in de pijp over de Brennerpas of door de Gotthardtunnel naar Italië. Koele hapjes en drankjes onder handbereik. Dat scheelt weer een paar dure stops bij de wegrestaurants!

Heetste decennium ooit in Italië

Een beetje koelte is dus zeker gewenst. Het Italiaanse KNMI zegt namelijk dat het decennium 2010-2020 het warmste ooit was. December 2019 was de op twee-na heetste maand sinds 1800 en het hele jaar was het bijna een graad warmer dan gemiddeld.

Klimaatverandering gaat zeker niet aan Italië voorbij weten ze bijvoorbeeld in Venetië. Men voorspelt dat de beroemde Marmolada gletsjer in de Dolomieten over 25 jaar helemaal gesmolten is. Extreem weer doet zich ook steeds vaker voor.

De gemiddelde temperatuur in Italië stijgt al 21 opeenvolgende jaren en stijgt ook harder dan elders. Gevolgen zijn er ook voor de wijnbouw. De oogst vindt nu al bijna een maand eerder plaats dan 30 jaar geleden er worden in steeds hoger gelegen gebieden druivenstokken geplant.

Koel water

Mmm, een lekker koel flesje bronwater uit zo’n elektrische koelbox, heerlijk! De Italianen zijn er zelf ook gek op, nog meer dan op het sap van druiven en bonen. Dat koele water kan je tegenwoordig trouwens prima uit de kraan drinken. In tegenstelling dat wat 40 jaar geleden altijd werd beweerd. Die tijden zijn voorbij. Het Nederlandse Vitens keurt het Italiaanse leidingwater gewoon goed. En als je het echt niet vertrouwd zijn er overal drinkwaterfonteinen geplaatst. Die zijn ook veilig.

En toch drinkt bijna de helft van de Italianen zelf ook geen leidingwater in eigen land. Mineraalwater slaan ze wel massaal in. 160 liter per persoon per jaar. Ter vergelijking: de gemiddelde Nederlander heeft genoeg aan 18 liter, want de rest drinken we gewoon uit de kraan. Het probleem van al die lege plastic flessen is helaas nog niet goed opgelost.

Er zijn honderden merken bronwater. Meer dan tien miljard liter koel bronwater wordt jaarlijks naar boven ‘getankt’ voor onder meer San Pellegrino, Levissima en Ferrarelle. Slechts een klein deel daarvan wordt verscheept naar het buitenland. Net zoals bij veel andere producten uit Italie gelden strenge voorwaarden voor de kwaliteit en benaming. Het water onderscheidt zich van leidingwater op het gebied van winning en samenstelling. Omdat bepaalde soorten bronwater bovendien een gunstig effect hebben op de gezondheid, komt onder strikte voorwaarden zelf een algemeen doktersadvies op het etiket te staan. Daar kan geen kraanwater tegenop!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button