NieuwsVakantie

Met de camper naar Italië

Op deze site staan al duizenden pagina met vlieg-, trein-, bus- en autoreizen. Nu is het eens tijd voor campervakanties naar Italië. Wij wensen je namelijk een avontuurlijke reis. Met de camper naar Italië!

Met de camper op pad is een echte trend. Ook Nederlanders lijken gevoelig voor de klimaatschade als gevolg van de vele airmiles en/of verkiezen het avontuur van slow-travel. Bovendien: hoe leuk is het om een oud busje om te bouwen tot je eigen kampeermobiel? Geen wonder dat dit soort doehet- zelf-bussen amper nog te vinden dan wel te betalen is. Op campeerbeurzen gaat de aandacht uit naar de nieuwste elektrische campers en duurzame modellen. Neem nou het prijswinnendeVENTJE . Dat is een Nederlandse start-up van jonge enthousiaste camperaars die hun campervans voorzien van een compleet duurzaam en circulair interieur.

Kamperen op zich is uiteraard al een van de meest duurzame vormen van verblijfsrecreatie, maar de branche zit overduidelijk niet stil. Zo neemt de vraag naar vouwwagens en mini- caravans toe, die minder belasting vragen van de elektrische auto. Camperaars lijken zich wat meer te scheiden in twee groepen; luxepoezen en natuurgenieters, waarvan die laatsten als het even kan profiteren van zonnepanelen én daktenten.

Campertips Italië

Met de camper naar Italië

Tot zover de voorpret in Nederland, nu naar Italië. Andiamo! Ons favoriete vakantieland leent zich bij uitstek voor een camperreis, zeker wanneer je de tijd neemt, ook voor de heenreis. Ja, er leiden vele wegen naar Rome, maar wees er op bedacht dat veel tunnels, zoals die van de Mont- Blanc, grote St. Bernhard en Brennerpas, in de winter geregeld worden afgesloten vanwege de sneeuwval. Een actuele wegenkaart naast je digitale navigator komt nooit ongelegen. Bovendien is het op al deze routes onmogelijk om de tolpoorten te omzeilen. Als je trouwens geen tijd of zin hebt in een lange rit, kun je ook naar Rome of Milaan vliegen en ter plekke een zogenoemde ‘roadsurfer’ huren.

De laars is zo veelzijdig dat de campertrektocht door bergen, langs meren en via grote steden geen dag zal vervelen. Om over de enorme kustlijn nog maar te zwijgen. Kortom, Italië is een perfect land om een lange route uit te stippelen. Zo kun je kiezen voor een tocht door het ruige noorden in combinatie met de rustpunten bij de diverse meren en tussenstops bij inspirerende steden als Milaan, Turijn en Venetië. Vooral in Noord- en Midden-Italië vind je veel camperplaatsen, maar ook in het zuiden hoef je niet lang te zoeken. In totaal vind je ruim 1250 camperplaatsen in heel het land. De smaak te pakken? Zak dan af via het overheerlijke Emilia- Romagna of lieflijke Toscane – sla Florence niet over! – naar de hak. Bari is de trip absoluut waard.

Camper regels in Italië

Met de camper naar Italië

In Italië liggen stad en natuur trouwens zo dicht bij elkaar, dat een verschil van smaak geen rol speelt. In tegenstelling tot de Scandinavische landen is de campertoerist in de mediterrane landen aan wat meer regels gebonden. Zo is het wildkamperen, dat we kennen van bijvoorbeeld Zweden, in Italië niet aan de orde. Alleen voor Parco Nazionale di Alpi Marittime in Piemonte geldt een uitzondering.

De belangrijkste spelregels zetten we even op een rijtje. Schrijf je even mee? 

  • Zorg bijvoorbeeld vóór vertrek dat de banden in orde zijn. Net als in Duitsland en Oostenrijk moet je de Italiaanse alpen in de winter met winterbanden bedwingen en houd in die periode sneeuwkettingen bij de hand. Half mei is het tijd voor een bandenwissel, maar ongeacht het seizoen: check altijd je profiel, zeker voor bergroutes.
  • In tegenstelling tot caravanrijders mogen de meeste camperbestuurders hun mobiele huisje gewoon over de bergpas sturen. Het is niet altijd en overal even gemakkelijk klimmen, maar een goeie chauffeur krijgt het voor elkaar. Zorg voor de beklimming trouwens dat je de watertank hebt geleegd. Dat scheelt een paar kilo.
  • Je mag met een camper op de Italiaanse snelwegen 130 km/u rijden, dus net als met de auto. Met een caravan is 80 of 90 km/u de max. Snelheidsboetes zijn flink aan de prijs in Italië.
  • Op de wegen buiten de bebouwde kom moet iedere inzittende een veiligheidsvestje dragen als ze de camper verlaten en vergeet ook de gevarendriehoek niet te plaatsen.
  • Fietsen op de bagagedrager hebben het juiste markeringsbord nodig: aluminium, 50 × 50 cm, vijf diagonaal rood-witte strepen. In andere landen gelden soms andere vormen.
  • Net als Duitsland beschikt Italië over een aantal steden met milieuzones. Zo heb je in bijvoorbeeld Rome, Florence en Bologna een zogeheten ‘ecopass’ nodig om de stad in te rijden met je camper. In dat geval is parkeren buiten het centrum en de fiets of bus pakken, een handig alternatief.
  • Moeten wij nog waarschuwen voor de traffico limitato-zones? Hier geldt een beperkte toegang en wie niet luisteren wil ontvangt zijn flitsbon thuis op de mat.

Soorten aree di sosta

Met de camper naar Italië
  • Je mag je camper zoals gezegd niet overal neerzetten. Over het algemeen kun je altijd terecht op campings, al zijn de faciliteiten niet overal optimaal. Parkeren en logeren mag ook op reguliere parkeerplaatsen (zelfs langs snelwegen), op privéterrein na toestemming en op speciale camperstaanplaatsen, aree di sosta genaamd. Die zijn meestal gratis, bewaakt en voorzien van stroom en water.
  • De aree di sosta zijn er in veel verschillende vormen. Zo biedt de presidio ecologico langs de snelweg slechts wat water voor een snelle tussenstop. Overnachten is hier geen optie. Op de algemene aree di sosta kun je met de camper overnachten in een vaak rustige omgeving. Het camperterrein ligt vaak net iets verder van de drukke wegen en heeft behalve de genoemde voorzieningen vaak ook een speelplaats voor kinderen.
  • Aree di sosta attrezzate zijn vaak gekoppeld aan een agriturismo of natuurcamping en liggen vaak dichtbij een stad. Je kunt je camper overdag dus laten staan. Kom je op een camping terecht, dan moet je op zoek naar een aree interne al camping. Eenmaal je plek gevonden, dan kun je doorgaans gebruik maken van alle campingfaciliteiten.

Reiservaringen

De liefde voor natuur en vrijheid zijn belangrijke thema’s voor een gemiddelde camperaar. Daarnaast willen zij opvallend graag delen. Reisdagboeken en herinneringen zijn in groten getale te vinden op sociale media en andere digitale platforms. Ook de mailbox van Il Giornale werd gevonden, dus mocht je kriebels voelen voor een campertrip door Italië, laat je door Margje, Annika, Aniek, Natasja, Desi en Rick inspireren…

Rondje Sardinië – Door Margje Hoogland, VW T3 busje

“Ik heb een maand de tijd genomen om de bijna 2000 kilometer lange kustlijn af te rijden. Zo kom je langs de mooiste bezienswaardigheden van het eiland, waaronder de Grotten van Neptunus. Deze grotten vol stalactieten en stalagmieten, bevinden zich op de punt van een imposante kalksteenklip vlakbij de gezellige stad Alghero. Iglesiente is een regio in zuidwest Sardinië. Ook hier vind je de mooiste natuur en je kunt een prachtige route rijden langs verlaten mijnbouwwerken, klippen en steile rotswanden die in zee verdwijnen.

Naast Iglesiente ligt de kleine provincie Medio Campidano, waar je de hoogste duinen van Europa vindt. Neem ook een kijkje in de hoofdstad Cagliari, in het zuiden van het eilandje en de Costa Smeralda, ook bekend als ‘de goudkust’. Ik raad je aan om vooraf de route een beetje uit te zetten met het oog op overnachtingsplaatsen. Zo weet je ook zeker dat je geen mooie plekken mist.” (zie: goboony.nl)

Sud Tirol – door Annika Ziehen

“Als je met de camper door Zuid-Tirol wilt rijden, dan gaat dit het makkelijkst via de Brenner-snelweg. In Zuid-Tirol wachten er, naast een prachtig berglandschap en een fantastische keuken, historische plaatsjes op je. Twee hoogtepunten? Je kunt in Meran een uitstapje maken naar de Partschinser waterval, één van de mooiste watervallen in de Alpen. En in Bozen mag je het Südtiroler Archeologiemuseum niet missen, met de beroemde gletsjermummie Ötzi. Ik was na vijf dagen nog niet uitgekeken, dus hebben we de Dolomieten aan onze reis toegevoegd. Geweldig!” (zie: roadsurfer.com)

Rondreis met kinderen – door Natasja Verhoogt

“Als onderdeel van een camperreis van twee maanden door Europa met mijn gezin vormde Italië het hoogtepunt. In drie weken trokken we door Le Marche, Apulië, Campanië, Umbrië, Toscane en het noorden van Italië. Eigenlijk zouden we in het noorden beginnen, maar omdat de weersverwachting niet positief was, besloten we de zon achterna te reizen. Wat een luxe om je huis bij je te hebben en zelf te kunnen bepalen waar je wilt staan. Zo trokken we via de Adriatische kust naar beneden en af en toe het binnenland in. Het was heerlijk, voor ons allemaal. Milou en Naomi zijn nog heel jong, maar ook zij hadden een stem in deze vakantie. Was er behoefte aan rust, aan spelen of aan eten, dan deden we dat.” (zie: @dutchhappycampers)

Overwinteren – door Rick Mulder

“Wij zijn nu al twee winters achter elkaar met de camper weggeweest; van Spanje en Portugal tot Bulgarije en… Italië. Overwinteren in de camper is helemaal ons ding en zeker in Italië. Je hebt er veel camperplekken en de temperatuur in het zuiden is heel aangenaam. Natuurlijk zijn veel campings in de winter gesloten, maar je kunt eigenlijk altijd wel terecht in kleine steden en dorpjes. De mensen vinden het zelfs gezellig en wij ook. Verder hebben we ons verbaasd over de bergachtige natuur. Zo ben je aan de kust en zo rijd je de bergen in. Echt waar, rijden tussen de besneeuwde bergtoppen, wij zouden niet anders willen.” (zie: thehike.nl

Camperspots – door Desi Heijl

“Leroy en ik houden van Italië, maar er is een klein minpuntje als je met de camper door dit land reist. Charmante campings en camperplekken zijn namelijk schaars. Daarom delen we onze favoriete plekjes. The Colono in Volterra is absoluut onze nummer één camping van Italië. Hij wordt gerund door een ouder Italiaans stel en heeft slechts enkele camperplaatsen tussen de olijfbomen. De locatie is echt prachtig en de mensen zijn er zo enorm lief. In het laagseizoen betaalden wij slechts 15 euro per nacht. Het is bovendien dé perfecte plek om Volterra te ontdekken. De reden dat we bijna een week aan de kust van Termoli hebben gestaan is camperplek Villaggio La Torre. De faciliteiten zijn eenvoudig, maar het is vooral de locatie die deze plek zo bijzonder maakt – zo dicht bij het strand! Camper Parking Area New Horizons in Gallipoli is een kleine familiecamping midden in de natuur. Ben je op zoek naar rust en natuur, dan móet je hier zijn.” (zie: foedsie.nl)

Bergen, strand en historie – door Aniek Rooderkerken

“Waarom zou je in één ruk naar Italië rijden? Ik heb de tijd genomen en erg genoten van de heenreis door Oostenrijk. Eenmaal de Italiaanse grens over kom je al snel uit bij Parco Naturale Tre Cime met die indrukwekkende bergpieken. Bijna net zo mooi is het ongerepte Nationaal Park Dolomiti Bellunesi, vlakbij Feltre. Je kunt hier voor acht euro kamperen op een rustige camperplaats en bent dan dicht bij het middeleeuwse ommuurde centrum (Borgo Verticale) met een burcht, kathedraal, kerken en musea. De moeite waard om te ontdekken! Daarna heb je de keuze: blijf je in de buurt van de Italiaanse meren of reis je zuidelijker? Ik trok richting de Adriatische kust en geef nog graag een tip: op amper 10 kilometer van Cortona ligt Castiglion Fiorentino. Hier parkeer je de camper op de grote Parcheggio Comunale, aan het Piazzale Garibaldi, vanwaar je zo het prachtige historisch centrum inloopt. Je hebt hier Romaanse en Etruskische opgravingen, kortom, een aanrader met echt Italiaanse sfeer.” (zie: italieuitgelicht.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button