Kunst & CultuurKunst, film, muziekMuziek

Meesterpianist Maurizio Pollini 26 januari in Amsterdam

Al decennia staat de Italiaanse pianist Maurizio Pollini aan de absolute top. Zijn recitals vormen steevast intense belevenissen waar nog lang over nagesproken wordt. Het raffinement, de visie, de scherpzinnigheid, de sensitiviteit en technische controle die zijn uitvoeringen kenmerken, zijn haast onovertroffen. 26 januari is hij in het Concertgebouw in Amsterdam te bewonderen.

Maurizio Pollini wordt op 5 januari (net als Alfred Brendel en Arturo Benedetti Michelangeli) 1942 geboren te Milaan als zoon van de rationalistische architect Gino Pollini. Zijn moeder was een verdienstelijk zangeres. Zijn oom was beeldhouwer Fausto Melotti.

Het huis van de Pollini’s was een broedplaats waar artiesten, musici en schrijvers bijeenkwamen om ideeën uit te wisselen. De jonge Maurizio absorbeerde alles en legde al vroeg zijn grote talenten aan de dag. Pollini: “Milan was a wonderful city for culture when I was a child. All the great pianists came here, Backhaus, Walter Giesking, Rubinstein (…).” Op 18-jarige leeftijd in 1960 wint Pollini het Chopin Concours.

meester pianist“That boy plays better than any of us,” zei Arthur Rubinstein, voorzitter van de jury en later een van Pollini’s naaste mentoren. Ruim een halve eeuw later staat Pollini nog steeds aan de absolute top en vormen zijn recitals steevast intense belevenissen waar nog lang over nagesproken of nagedacht wordt.

Muziek van Chopin en Beethoven (naast hedendaagse muziek, Schumann, Liszt) vormt de rode draad in Pollini’s optredens de laatste jaren.

Pollini zelf komt graag naar ons land liet hij eerder weten: “Amsterdam heeft een bijzondere plek in mijn hart veroverd. Een beter publiek en een betere concertzaal kun je je als musicus eigenlijk niet wensen”.

Kijk voor meer informatie op: www.meesterpianisten.nl of bel 020-664 53 53

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button