NieuwsVakantie

Meeste schone stranden van Italië in Ligurië

Of we dit jaar nog op een Italiaans strand kunnen zitten is op het moment van schrijven nog twijfelachtig maar we geven alvast de frisse plekjes. Daar wappert namelijk de blauwe vlag en dan weet je dat het wel snor zit met de kwaliteit van het zwemwater en het strand. Vandaag zijn de vlaggen voor 2020 uitgereikt.

Op 195 stranden aan zee en meren kan je dit jaar de vlag zien als alles goed komt. De regio Ligurië is daarbij dit jaar opnieuw (al 11 jaar) de trotse koploper met 32 locaties. De stranden van het mooie Sestri Levante en Diano Marina zijn dit jaar nieuw in deze regio.

Dat het water schoner is geworden tijdens de Coronacrisis zagen we al in Venetië en havens van Sardinië waar de anders zich op meer dan anderhalve meter ophoudende zeedieren zich prima thuis voelden. Ook zagen inwoners de bodem weer.

Na de regio Ligurië is het water doorgaans ook erg schoon in Toscane en De Marken. Kustgemeenten nemen steeds meer milieumaatregelen. Er zijn meer zuiveringsinstallaties en strenge controles om afval en gevaarlijke stoffen uit het water te houden.

Meeste schone stranden van Italië in Ligurië
Gemeentes zijn trots om de vlag te mogen hijsen, zoals hier in het plaatsje Tortoreto aan de kust van de regio Abruzzen)

De Blauwe Vlag

De Blauwe Vlag is een internationale milieuonderscheiding van de Foundation for Environmental Education (FEE). De prijs wordt jaarlijks toegekend aan stranden en jachthavens die aan de campagne deelnemen en aangetoond hebben schoon en veilig te zijn. De vlag wordt uitgereikt aan meer dan 3.500 stranden en jachthavens in ruim 30 landen in Europa, Zuid-Afrika, Marokko, Nieuw Zeeland, Canada en het Caribische gebied.

De prestigieuze prijs zorgt voor een beter imago van de Italiaanse badplaatsen en blije toeristen. Dat bleek uit een gezamenlijk onderzoek van de universiteiten van Urbino en Perugia.

De belangrijkste criteria voor stranden om een blauwe vlag te ontvangen zijn:

  • Het zwemwater is van uitstekende kwaliteit
  • Het strand wordt schoongehouden
  • Op het strand bevinden zich voldoende toiletten en afvalbakken
  • Reddingsmaterialen en een EHBO-post zijn op het strand aanwezig
  • Ter bescherming van het natuurlijk milieu van zee, strand en duinen worden voorlichtingsactiviteiten georganiseerd

Bekijk het kaartje van alle schone stranden in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button