Alto Adige (Trentino - Zuid Tirol)NieuwsRegio'sVakantie

Meeste agriturismo’s in Bolzano

Slapen bij de Italiaanse boer in een zogenaamde agriturismo. Het fenomeen begon enkele tientallen jaren geleden en is sindsdien niet meer te stuiten. De afgelopen jaren kwamen er weer duizenden nieuwe stekjes op het platteland bij. Wil je voldoende keus? Kijk dan in de provincie Bolzano, daar zijn per vierkante kilometer de meeste.

Het Italiaanse CBS telde het afgelopen jaar een groei van bijna twee procent van bedrijven die zich als agriturismo bestempelen. Dat veel daarvan het boerenbedrijf zijn ontgroeid was je wellicht ook al eens opgevallen. Sommigen kunnen de concurrentie met een 5-sterrenhotel makkelijk aan en herinnert alleen nog een verdwaald karrewiel aan de oorspronkelijke bestemming. Neem bijvoorbeeld de agriturismo waar Casa di Beau in Toscane werd opgenomen.

De meeste in Bolzano en Toscane

Meeste agriturismo’s in Bolzano

Regio’s waar je heel veel van dit soort accommodaties vindt zijn Toscane, Ligurië en Umbrië. De meeste liggen echter in de Noordelijke provincie Bolzano, onderdeel van Zuid-Tirol. Daar zijn er 46 op iedere 100 vierkante kilometer. In Toscane is dat 24,5, in Ligurië en Umbrië 16 en 13.

In Zuid-Italië zijn er veel minder agriturismo’s. Wij verklaren dat door het kleinere aantal Noord-Europese toeristen, bij wie dit type onderkomen populair is. Zuid-Italië kent relatief veel toeristen uit eigen land, die vaak nog kiezen voor het traditionele hotel.

Interessant aan de statistieken is verder dat boerenbedrijven die kamers verhuren maar 2% van het totaal aantal landbouwbedrijven vormen in Italië. Maar ze haalden wel 4,4% van de omzet binnen. Overigens kan je niet al op die bedrijven slapen. Sommige hebben alleen een restaurant, houden wijnproeverijen, organiseren educatieve projecten of nemen je mee op een wandeling door de natuur rond het landgoed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button