Nieuws

Meer aandacht voor coeliakie en glutenvrije voeding in Italië

Onlangs las je op deze site al het verhaal van Anne Deijkers over haar reis door glutenvrij Italië. Het land telt ruim 600.000 coeliakiepatiënten, alleen de helft daarvan weet het niet! 

Ieder jaar komen er 10.000 gevallen bij en dat treft vooral vrouwen (70%). Van de naar schatting 600.000 mensen die het hebben is pas 250.000 gediagnosticeerd. De overheid heeft nu verschillende maateregelen genomen om dat aantal te verhogen. Zo komt er meer voorlichting op school en in de horeca. Hoe eerder de ziekte wordt geconstateerd, hoe makkelijker het is om er mee te leren leven en complicaties kunnen worden voorkomen. De overheid wil het ook makkelijk maken om glutenvrije producten te kopen. Voor de horeca gaat gelden dat in de HACCP-certificering een specifieke module voor coeliakie wordt opgenomen.

Anne had al zeer positieve ervaringen in de Italiaanse horeca waar obers en koks hun uiterste best deden om het haar ook zonder gluten naar de zin te maken.

Glutenvrije recepten van de Glutenfree4sisters

Meer aandacht voor coeliakie en glutenvrije voeding in Italië

Kijk voor glutenvrije varianten van typisch Italiaanse gerechten eens op de website van de Glutenfree4sisters uit Sicilië. Vier zussen ontdekten zeven jaar geleden dat ze coeliakie hadden en daarmee zeiden ze de gluut snel vaarwel. Om toch traditioneel Italiaans te kunnen blijven eten gingen ze met traditionele recepten aan de slag om zo een glutenvrije variant te ontdekken. Daarvan kwam een Instagram account met inmiddels 30-duizend volgers en de leuke site vol recepten. Overigens woonde een van de dames uit Trapani lang in Amsterdam. Een tijdje terug hielp ze ons met een glutenvrij Italiaans kerstmenu dat een plek kreeg in onze gedrukte krant. Heerlijk was bijvoorbeeld de glutenvrije Cassata (zie foto boven).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button